entrevista

09/07/2024
Imatge il·lustrativa
Joan Closas
per Jordi Sardans
Astrofísic, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i investigador de l’Institut de Ciències de l’Espai del CSIC, on estudia els exoplanetes. Des del 2019 és professor d’investigació del CSIC. Responsable científic del projecte CARMENES, que fins ara ha descobert uns 75 exoplanetes, va fer el doctorat sobre les estrelles binàries eclipsants. Fa ben poc ha obtingut de la Comissió Europea 2,5 milions d’euros per al projecte SPOTLESS, que té com a objectiu la descoberta de planetes bessons de la Terra per determinar, en el futur, si tenen vida. Aquest primer de juny ha entrat en funcionament.
06/06/2024
Imatge il·lustrativa
per Jordi Sardans
Exdirector dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central i alcalde de Calders (2011-2015) per la Candidatura Democràtica de Calders, va estar afiliat al PDECAT fins a la seva desaparició. Llicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació, va ser professor de Secundària a la Seu d’Urgell, Torelló, Manresa (Lluís de Peguera) i Sallent (Llobregat). És autor del llibre de contes «Miquelet el cargolaire» i altres contes calderins, de la novel•la «L’ànima de la vall», del llibre de costums «Calders segle XX. Cròniques de la vida tradicional» i de sis DVD sobre etnografia, tradició i modernitat, a més del llibre de filosofia «El camí del mar».
30/04/2024
Imatge il·lustrativa
Joan Closas
per Jordi Sardans
Periodista. Premi de teatre El Galliner 2023 per l’obra Golfes, recentment estrenada al Kursaal, és cap del Gabinet de la Direcció General de la FUB, on des del setembre de 2011 exercia com a responsable de Comunicació i Màrqueting. També va fer el seguiment del Pla Estratègic 2011-2015 de la institució. Del 2005 al 2007 va treballar a l’Ajuntament de Manresa com a tècnica de Promoció Econòmica. Fins al 2011, va ser secretària tècnica d’Alcaldia. Ferma defensora del voluntariat, va treballar al Punt d’Informació Juvenil del Centre Cívic Selves i Carner, a la Secretaria del CAE i a la redacció d’El Pou de la gallina, i va ser una de les impulsores de l’associació cultural El Galliner.
03/04/2024
Imatge il·lustrativa
Joan Closas
per Jordi Sardans
Pianista, autor de 540 composicions, és intèrpret de música i amant dels concerts. Als estudis superiors de música clàssica hi afegeix el títol superior en l’especialitat de Jazz a L’ESMUC, l’any 2010. Professor de l’Esclat, l’Escola de Música d’Artés i l’Escola Primària de Fonollosa, ha obtingut els premis d’honor d’Harmonia, del Conservatori Professional de Música de Manresa, el segon premi d’interpretació al Concurs Arjau de Barcelona i el primer premi Ciutat d’Igualada de composició musical Paquita Madriguera, per l’obra simfònica Laberint Enigmàtic.
06/03/2024
Imatge il·lustrativa
per Jordi Sardans
Sociòloga, especialista en diversitat religiosa. Directora de la revista Dialogal. Fundadora de Lalè Educació i Editorial Lalè. Ha estat cap de programes de l’Associació UNESCO per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional i membre del grup de recerca ISOR, del Centre d’Investigacions en Sociologia de la Religió de la Universitat Autònoma. Professora, conferenciant i autora de cinc llibres, el darrer dels quals a punt de ser publicat: El sentit de tot plegat.
04/03/2024
Imatge il·lustrativa
Joan Closas
per Jordi Sardans
Cap de manteniment a Lemmerz i fundador de les empreses Lasser Salelles i Mecanitzacions Gannau, de 1983 a 1987 va ser regidor per CiU a l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages. Primer president de l’Associació Les Brucardes Esportiva SL i fundador de la discoteca Vestales-10, de mitjans a finals dels anys seixanta va ser el president més jove de la Societat Coral Sant Josep i va reestructurar l’entitat. Es considera fundador de la colla sardanista Dintre el bosc, el 1951, quan assajaven al bar Moka. Cantava amb la coral i feia teatre.
11/12/2023
Imatge il·lustrativa
Joan Closas
per Jordi Sardans
President dels Amics de l’Art Romànic del Bages (AARB), ha estat impulsor del reconeixement a l’historiador Albert Benet Clarà. Delineant industrial expert en vàlvules, reorganitza els departaments de l’empresa MAIT, ajusta mètodes i temps de treball a Samovi i treballa a la multinacional Sauter Iberica. Amb la crisi del 1992, se’n va a l’Argentina on rellança Samovi a Amèrica. Un accident a Xile el fa retornar. El 1997 treballa per a Lapeyra i Taltavull, dedicada a la importació i automatització de grans empreses. Munta les línies de producció per a Torrons Vicens i el celler Jaume Serra, on instal•la el primer robot.
08/11/2023
Imatge il·lustrativa
Foto: Joan Closas
per Jordi Sardans
Advocada, mediadora. Premi Justícia ACR 2022. Especialitzada en assessoria d’empreses, dret laboral i família, és sòcia administrativa de la societat Vives&Martínez, advocats associats. El 2016 s’inicia en la docència com a professora col•laboradora dins la UOC. Experta en resolució de conflictes, fa un màster per a advocats al Centre d’Estudis Financers de Barcelona. Ànima de les Audiències Memorials, organitzades conjuntament amb Jordi Palou-Loverdos, és tertuliana del programa Més 324, de Xavier Graset.
18/10/2023
M. Teresa Vilajeliu Roig
M. Teresa Vilajeliu Roig | Ramon Fontdevila
per Jordi Estrada
Primera tinent d’alcalde després de la dictadura, arran de les eleccions municipals de 1979, va ser regidora de Cultura i Ensenyament, i després de Relacions Públiques. Va formar part de les Plataformes Anticapitalistes i va ser militant d’OICE i de Convergència Socialista. Va assistir a la formació del PSC-Congrés i va passar a ser membre del PSC-PSOE fins al 2012. Va cotitzar al sindicat USO i poc després al d’UGT. Llicenciada en geografia humana, va pertànyer al comitè d’empresa de Lemmerz i va ser funcionària de l’Agència Tributària.
18/09/2023
Albert Soriguera Serra.
Albert Soriguera Serra. | Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Albert Soriguera Serra és secretari de Justícia, ara lletrat, del Jutjat Social de Manresa durant 52 anys, s’acaba de jubilar, però continua preocupat per l’estat actual dels jutjats, sobretot el Social, per la manca de personal i pels continus canvis de titularitat de la plaça de jutge. Les seves passions han estat la professió de lletrat, el bàsquet, el futbol i la música. Aficionat al jazz, és un fan d’Andrea Motis que segueix quan pot, en directe. Li encanta Pink Floyd. És soci del Barça i seguidor del Bàsquet Manresa.
26/07/2023
Pep Centelles i Portella
Pep Centelles i Portella | Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Pep Centelles i Portella és enginyer industrial. Cap d’Urbanisme de l’Ajuntament de Manresa del 1980 a 1985, el 1987 fa un màster en economia urbana i regional per la LSE, London School of Economics and Political Science. Economista expert en política energètica, reflexiona sobre la transició energètica a Catalunya amb les renovables al capdavant. Ha treballat en la cooperació per al desenvolupament a l’Amèrica Central i en la generació de llocs de treball als països andins i el Brasil. Políticament ha militat al PSC i ERC, però se n’ha anat dels dos partits enfadat.
13/06/2023
Josep Forradellas Mora
Josep Forradellas Mora | Foto: Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Josep Forradellas Mora és trompetista i cantant de diverses orquestres, va estudiar a l’Escola Municipal de Música i amb el mestre Miralles. Va començar amb l’orquestra manresana Iris, on va tocar 14 anys. Després va estar amb els River’s, l’Orquestra Trinidad, Maiker’s, Los Solistas Reunidos, Trotamons i Rebel Action. Els darrers anys es va especialitzar com a cantant de duets com el Califòrnia o Pep i Vador. Delineant de professió, és també pintor autodidacte.
08/05/2023
Imatge il·lustrativa
per Jordi Sardans
Zulima Martínez Rodríguez és filòloga, periodista cultural, crítica literària, traductora i amant de la poesia contemporània, el seu treball d’investigació es centra en l’obra literària de Leopoldo M. Panero. Autora de la novel·la "Malas, malísimas" (2010), ha col·laborat a la revista "Archipiélago", al diari "Regió7" i a "El Pou de Lletres". Ha publicat contes als reculls "De tot cor", "Tot és possible" i "Dies de roses i vi". Forma part del col·lectiu de narradors de la Catalunya Central i del col·lectiu literari Lola Palau. Creadora de l’empresa Únics Comunicació, amb Maiol Baraut, també fa classes d’Educació infantil a la FUB.
14/04/2023
Manel Gómez Valencia.
Manel Gómez Valencia. | Foto: Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Manel Gómez Valencia és advocat a l’Administració Pública, secretari delegat de l’Institut Barcelona Esports de l’Ajuntament de Barcelona i dibuixant. Del 2014 al 2017 treballa al Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona i abans havia estat a l’Ajuntament de Sant Just Desvern. També havia estat secretari interventor de l’Ajuntament de Sallent (2004-2007). De 1993 a 2007 milita al PSC, forma part de l’executiva del partit a Manresa i es presenta com a regidor a les municipals de 2003 i després forma part de Ciutadans pel Canvi. L’any passat va fer la seva primera exposició de dibuixos al Centre Cívic Selves i Carner.
06/03/2023
Josep Cuello Subirana.
Josep Cuello Subirana. | Jordi Alavedra
per Jordi Sardans
Josep Cuello Subirana és biòleg i escriptor, doctor en Biologia, professor a les facultats d’Educació de la Universitat de Vic i de Biologia i Química de la Universitat de Barcelona, i catedràtic i inspector d’Ensenyament al batxillerat. Fundador de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, és membre de la Institució Catalana d’Història Natural, de la Societat d’Història Natural de les Balears i de la Societat Catalana de Micologia. Traductor d’obres científiques, especialista en gastronomia i expert en bolets, ha publicat llibres de cuina, una biografia, poesia i dues novel·les: "Aigua Molla" i "La Capsa de Dillenius".
08/02/2023
Ricard Tomàs Puig
Ricard Tomàs Puig | Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Ricard Tomàs Puig és enginyer per l’Institut Químic de Sarrià i enginyer industrial per la Universitat Ramon Llull. Jubilat des del 2021, va ser director d’Operacions i adjunt a Gerència a Aigües de Manresa S.A, on havia estat director d’Explotació, cap del Servei de Producció i Qualitat i cap de planta de Depuració d’Aigües Residuals. Abans havia treballat com a ajudant tècnic a Egrema i durant deu mesos com enginyer químic a Pirelli. Ha estudiat violí i viola al Conservatori Municipal de Música i de 1985 a 1996 toca a l’Obrador Instrumental de Joventuts Musicals. És un apassionat de l’òpera.
17/01/2023
Esteve Soler Miralles.
Esteve Soler Miralles. | Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Esteve Soler Miralles és dramaturg i director de cinema. Llicenciat en Arts Escèniques i membre de les acadèmies espanyoles del Cinema i de les Arts Escèniques, és autor de 400 contes que són la base de la trilogia de la indignació: "Contra el progrés, l’amor i la democràcia". S’introdueix al cinema a través del vídeo. Ha format part de la junta de Cineclub Manresa i fa de corresponsal als festivals de Canes, Venècia o Nova York. Com a director i guionista de cinema, obté el premi especial del públic 2019 al millor film, en la 12a edició dels Gaudí per "7 raons per fugir". Des d’aquest any és director del festival Clam.
23/12/2022
Eva Bozzo Arias.
Eva Bozzo Arias. | Foto: Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Eva Bozzo Arias és fotògrafa professional. Treballa en tres branques que es realimenten: publicitat, moda infantil i retrats. El que ha fet en moda i retrats li ha servit per accedir a les campanyes de publicitat. El seu equip tècnic consta d’un assistent de llums, un altre digital i ella, en les campanyes de publicitat. Té clar que no seria possible operar sola en aquest tipus de fotos. De tant en tant, li proposen projectes més artístics: "Confluències", el calendari i l’exposició per la capitalitat cultural de Manresa el 2018, Visions del patrimoni històric, el 2021, o el Tocats de Lletra 2022.
08/11/2022
Maria Picassó Piquer
Maria Picassó Piquer | Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Maria Picassó Piquer és il·lustradora i caricaturista. Arquitecta de formació i dibuixant de vocació, va optar per la il·lustració a jornada completa. D'un característic estil constructivista, trobem la seva feina en videojocs, packaging, roba, llibres i cartelleria arreu del món. En la faceta de caricaturista, destil·la les faccions de cada personatge fins a obtenir-ne l'essència més geomètrica. Aquest particular estil de caricatura li ha suposat un reconeixement en l’àmbit internacional, que l’ha dut a dos congressos d'Europa i els EUA com a convidada. Col·labora periòdicament en la revista "Icon" ("El País") i al diari "El Correo". Ha treballat per al diari "Ara", "Sàpiens", "Panenka", "Washington Post" i "Los Angeles Times", entre altres publicacions.
13/10/2022
Montserrat Riu Rebolleda
Montserrat Riu Rebolleda | Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Montserrat Riu Rebolleda és ceramista. Sòcia des del primer dia de l’Associació de Ceramistes de Catalunya, amb seu a Barcelona, va estudiar a l’Escola d’Art de Vic durant tres anys i dos més a l’Escola d’Art de Manresa, on va tenir com a professor el monjo Paulí, «el meu gran mestre ceramista». Durant una dècada va ser membre de la junta del Cercle Artístic de Manresa. Té un taller de ceràmica a Manresa i un forn d’experimentació a Castellfollit del Boix. Ha participat en unes vint-i-cinc exposicions individuals i en una cinquantena de col·lectives.
07/09/2022
Xavier Jovés Garcia
Xavier Jovés Garcia | Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Xavier Jovés Garcia és expert en la lluita contra incendis, des de fa sis anys és president del Secretariat de Federacions de les ADF de Catalunya. Va ser membre de la junta de l’ADF Pla de Bages i també de la de Manresa i com a responsable dels serveis de manteniment de l’Ajuntament, va elaborar el Pla d’Emergències de 1992, entre d’altres. Va ser un dels creadors de la Delegació al Bages del Col·legi d’Aparelladors i forma part de les fundacions del Montepío de Conductors i d’Ampans, entitats on havia estat membre de junta. També va ser president de l’Associació de la Misteriosa Llum i membre de la junta de la Creu Roja.
20/07/2022
Mar Reguant Ridó.
Mar Reguant Ridó. | Marc Prat
per Jordi Sardans
Mar Reguant Ridó és economista. Investigadora al 70 % i professora el 30 % restant, és llicenciada en Ciències Econòmiques per la UAB. Doctorada el 2011 a l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), va treballar quatre anys a la Universitat de Stanford i sis com a professora a la Universitat Northwestern de Chicago, on encara està vinculada. Durant un any i mig, des del maig del 2020, va formar part d’un equip d’assessors del govern d’Emmanuel Macron. Actualment treballa a la Barcelona School of Economics. Des del 2021 és consellera del Consell Assessor del Desenvolupament Sostenible de Catalunya.
07/06/2022
Ferran Costa Duran
Ferran Costa Duran | Foto: Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Ferran Costa Duran és il·lustrador, dibuixant, ninotaire i caricaturista. El seu pare va dibuixar "El cosaco verde" d’editorial Bruguera. Com a delineant, aprèn la perspectiva. Treballa amb el seu germà a Gravats Prat. Alumne de l’Acadèmia Josso de Barcelona, a partir del 2002 es dedica de ple a dibuixar. Ha estat secretari de l’entitat Somiatruites i la seva obra excel·leix en la minuciositat de detalls dels seus personatges.
11/05/2022
Míriam Tirado Torras
Míriam Tirado Torras | Foto: Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Míriam Tirado Torras és periodista de formació, es va iniciar a El Pou de la gallina, on va obtenir el premi Tasis Torrent al millor reportatge el 1997 en col·laboració amb Joan Piqué, i a Ràdio Ciutat. Després de passar per Flash Ciutat i tretze anys a Catalunya Ràdio com a redactora i locutora, va estar una temporada a TVE, en el programa "Catalunya avui". Consultora especialista en temes de maternitat, paternitat i criança, és autora de cinc llibres, entre ells "Vincles" i "Límits", i de nou contes, entre els quals hi ha dos bestsellers: "Tinc un volcà" i "El fil invisible".
11/04/2022
Francesc Serra Sellarés
Francesc Serra Sellarés | Foto: Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Francesc Serra Sellarés és el nou director dels Serveis Territorials de Cultura de la Catalunya Central i vicepresident de la Comissió de Patrimoni, és llicenciat en Humanitats, doctor en Història Moderna, especialista en la Guerra de Successió a Catalunya i investigador de genealogies i masos de la Catalunya interior. Del 2005 fins al 2021 ha treballat com a professor d’institut en diferents centres de la comarca: Moià, Navarcles i Artés, i també al Lluís de Peguera i al Pius Font i Quer, de Manresa.
07/03/2022
Josep Gili Prat
Josep Gili Prat | Foto: Francesc Rubí
per Jordi Sardans
Josep Gili Prat és geògraf, docent, empresari i polític. Professor associat del Departament de Geografia de la UAB. Del 2008 al 2017 va ser el director general de Tecnogeo (grup ABSIS). El 2011 va ingressar a Convergència Democràtica de Catalunya i ha estat responsable de formació comarcal del PDECAT i membre del Consell Nacional. Actualment és regidor de Junts per Manresa com a independent i és responsable de l’Àrea de Serveis i Drets de les Persones, cinquè tinent d'alcalde, regidor delegat de Qualitat Urbana, Via Pública i Ciutat Intel·ligent i regidor delegat d'Ensenyament i Universitats.
15/02/2022
Imatge il·lustrativa
Foto: Mercè Rial.
per Jordi Sardans
Meritxell Bautista Quiñones és empresària i cofundadora amb Josep Olivet de Fibracat, de la qual són consellers delegats, i presidenta de Fibracat TV, en l’empresa creada amb Josep Olivet han fet un canvi societari dins del grup Avatel, tot i mantenir la independència d’actuació. Consellera de la Fundació Internacional de Dones Emprenedores (FIDEM), ambaixadora de la Fundació SheLeader i feminista convençuda, des del 2020 ha rebut premis com el Dona Tic, del Departament de Polítiques Digitals i Territori, el premi internacional IWEC, el Talent Cambra per a Fibracat TV o el de l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya, per l’aposta decidida per l’ús del català.
13/01/2022
Imatge il·lustrativa
Foto: Francesc Rubí.
per Jordi Sardans
Jaume Domingo Miró és mestre. Va treballar a l’Escola Flama fins al 1979 i des del 1981 i fins a la jubilació, el 2010, va ser professor a l’Escola Agrària. Durant la Transició, va formar part d’una cèl·lula del PSAN i sindicalment militava a la CNT. El 1984 comença a viure en comunitat a la casa de les Guixeres, que va construir personalment i va reconstruir després de l’incendi del 2017. Vegetarià, partidari de l’ecologia i pacifista, el 1992 comença la cooperació amb països en vies de desenvolupament; ha deixat petjada dels seus projectes i construccions amb energia fotovoltaica a Mèxic, Bolívia, Moçambic, Índia, Benín i Guinea.
09/12/2021
Jaume Huch i Camprubí.
Jaume Huch i Camprubí. | Foto: Francesc Rubí.
per Jordi Sardans
Jaume Huch i Camprubí és llicenciat en Filologia Catalana, editor, fotògraf, impressor i traductor, ha estat membre de La Farsa i de la revista “L’Erol”, de l’Àmbit de Recerques del Berguedà. Va col·laborar en el suplement “Idees” de “Regió7”, es va incorporar a Faig i va coordinar la revista “Faig Arts”. El desembre de 1986 va fundar el segell Edicions de L’Albí. Té un màster en relacions internacionals. Dins la Unesco, coordina la revista “Catalonia Culture”. És autor de la novel·la autobiogràfica “Els ulls de la Geganta Vella” i de llibres de poemes com “Queralt endins” o “Rere els vidres”, i ha publicat contes, novel·la i teatre de literatura infantil i juvenil, amb el pseudònim Mitus Stampa.
07/11/2021
Anna Vilajosana.
Anna Vilajosana. | Foto: Francesc Rubí.
per Jordi Sardans
Anna Vilajosana Garcia és periodista, tècnica de comunicació, gestora de projectes i escriptora, el 22 de desembre del 2020 va ser nomenada presidenta d’Òmnium Bages-Moianès i des del gener de 2021 exerceix de cap de Comunicació i relacions institucionals de l’Institut Català de la Salut a la Catalunya Central. Es va iniciar a la revista El Pou de la gallina i ha treballat en diversos mitjans: Ràdio Ciutat, Televisió de Manresa, Flaix FM i Regió7, i a Ona Centre a Manresa, com a directora. Va ser coordinadora del Projecte Educatiu de Ciutat i del Col·legi de Periodistes a la Catalunya Central i és autora dels llibres "Sentir Manresa" i "La força de l’ànima", entre d’altres.
Pàgina 1 de 5