Un mite força estès que no és precisament gaire recent ha fet que la fruita, una font innegable de vitamines i minerals, continuï sent per a molts un aliment que engreixa i del qual no podem abusar. Parlem de la fruita i dels motius pels quals és saludable i recomanable per a tothom. L’etiqueta d’avui va de fruita i toca revisar-ne els ingredients:
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
La situació d’emergència climàtica que pateix el nostre planeta obliga a posar tots els esforços a desenvolupar innovacions que serveixin per fer-hi front. Una d’elles es la captació del diòxid de carboni provinent principalment dels diferents processos de combustió.
Ja hem comentat en alguna altra publicació anterior que els fruits secs són un aliment amb una aportació nutricional beneficiosa, però cal fer-hi alguns matisos. Avui revisarem l’etiqueta d’un "fals" fruit sec:
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
En ocasions acostar-se a l’objecte o a la instal·lació suposa un perill o simplement és complicat o impossible. La termografia permet examinar per exemple una línia elèctrica d'alta tensió. Permet detectar clarament diferencials de temperatures que seran crítics i punts calents a grans distàncies, que ens posen de manifest una situació irregular i perillosa per la continuïtat del servei. Es tracta d'un procediment no destructiu que complementat amb d'altra informació presa a camp permet l'emissió d'informes d'estat molt complets.
27/03/2023
Vehicles circulant a la C-55 a l'alçada de Sant Vicenç de Castellet, al Bages. | Arxiu
Les recomanacions diàries actuals de sucre de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) són molt clares i al "Saps què menges?" creiem que és important aclarir-les. Idealment, el consum de sucres lliures hauria de ser inferior al 10% de la quantitat total de calories que ingerim diàriament amb els aliments. I què vol dir això de "sucres lliures"?
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
El 20 de febrer de l'any 1978 la nostra Demarcació de Manresa del Col·legi de Perits i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya va fer donació a la ciutat d'un primer monument dedicat al Bages, que va presidir la plaça Bages fins al desembre del 2005. En aquesta data la plaça es va urbanitzar i la illeta on s'erigia l'escultura requeria ser desplaçada i per tant calia desmantellar tot el monument, que lluïa alt i esvelt imitant una hipèrbole de revolució.
06/03/2023
El peatge de la barrera troncal de Sant Vicenç de Castellet, de dilluns a divendres en hora punta, és ara més barat que fa vint anys. | Departament de Territori
Avui hem volgut dedicar aquest espai a parlar d’un "snack" que, qui més qui menys, ha tastat en alguna ocasió. Tot i tractar-se d’un producte salat, per a moltes persones és summament addictiu. Un cop encetat un paquet, és difícil deixar de menjar una de les llavors comestibles més conegudes per tots: les llavors de gira-sol.
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
Als que us atreu la tecnologia i potser també als que no gaire, us deu haver cridat l’atenció l’anunci recent del Departament d’Energia dels Estats Units, que deia que els investigadors del Laboratori Nacional Lawrence Livermore han aconseguit produir més energia a partir de la fusió que l’energia làser que s’ha utilitzat per conduir-la.
No tothom té habilitats culinàries innates i és que també a la cuina «ningú no neix ensenyat». Ara bé, al "Saps què menges?" sabem que el menjar no processat o mínimament processat és la millor aposta que es pot fer quan es tracta d’alimentar-se per conservar una bona salut. Així que aprendre a cuinar quatre coses senzilles evitant la temptació de comprar productes del supermercat ja a punt per consumir és més que recomanable. El producte que avui analitzem és un exemple de per què posar-se el davantal acostuma a ser l’opció més sensata perquè no ens donin gat per llebre. Revisem-ne l’etiqueta:
16/01/2023
El conseller d’Interior i el director del Servei Català de Trànsit presentant el programa. | Departament d'Interior
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
La Internet de les Coses és una de les grans revolucions tecnològiques que vivim. És clau en la indústria 4.0, en la mesura que la interconnexió de tots els elements que intervenen en la fabricació permetrà prendre decisions en temps real per optimitzar processos i costos.
Moltes persones continuen incloent pa en la majoria dels seus àpats. Ja sigui per tradició o perquè hi estan acostumats, la realitat és que el pa no és imprescindible en la dieta, cosa que tampoc no vol dir que no se’n pugui consumir.
21/12/2022
La mediació és una eina eficaç per gestionar conflictes i evitar acabar als tribunals | Departament de Justícia
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
A les fàbriques, ben aviat, un treballador equipat amb ulleres de realitat augmentada podrà reparar una màquina des del mateix lloc de treball, sense necessitat de desplaçar-se. Aquesta és només una de les aplicacions que permetrà aquesta innovadora tecnologia, que ja s’està fent un lloc en les indústries més punteres i en el que no són indústries, com veiem a la imatge adjunta.
Avui al "Saps què menges?" hem triat un producte clàssic del rebost de moltes llars. Un embotit que per a molts forma part dels berenars de la seva infantesa, mentre que per a d’altres continua sent un ingredient no negociable quan es tracta de preparar un guisat de llenties. Sigui com sigui, aquesta secció pretén informar i formar, raó per la qual hem de parlar d’un aliment tan conegut com estimat a causa del seu addictiu sabor. Revisem l’etiqueta:
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
La majoria de nosaltres ja hem vist alguna impressora 3D treballant, però com funciona la impressió 3D? La impressió en 3D o fabricació additiva s’estendrà a produir lots de productes personalitzats i això permetrà reduir les matèries primeres, els estocs i les distàncies de transport.
Tradicionalment s’ha considerat molt important incloure productes lactis en la nostra dieta diària a causa de la presència de certs nutrients com el calci o la vitamina D. La importància d’aquests nutrients per al correcte creixement dels ossos ha convertit els làctics en productes teòricament imprescindibles, sobretot durant l’adolescència, o en el cas de les dones que arriben a la menopausa pel risc de patir osteoporosi.
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
L’anàlisi d’un gran volum de dades, que ultrapassa la capacitat dels sistemes informàtics habituals, permet optimitzar la qualitat de la producció i l’estalvi d’energia. El Big Data és essencial per a una de les premisses troncals de la indústria 4.0: la presa de decisions en temps real i immediat. Recordem que quan ens referim a la industria 4.0 volem fer referència a totes les noves tecnologies aplicables que ens estan canviant el model tradicional de la nostra empresa: robòtica, internet de les coses, impressió 3D, intel·ligència artificial, simulació...
Les fruites i verdures són una font de micronutrients tan adients que han de formar part de la nostra dieta diària. Menjar fruita tal com la trobem al mercat és fàcil, però moltes verdures i hortalisses les hem de cuinar primer. Les opcions disponibles són variades: al forn, a la graella, cuites...
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
Les tecnologies al Núvol, o "cloud computing", aconsegueixen millores substancials pel que fa al temps de reacció davant de qualsevol situació. Per això, cada cop hi ha més tasques informàtiques que es van passant al núvol i, progressivament, passarà el mateix amb els sistemes de control de la producció. Entre els seus principals avantatges hi ha l’estalvi econòmic, la capacitat per adaptar-se a les necessitats reals de l’empresa i el fet que obre la porta a accedir a altres tecnologies punteres que seria molt complicat adquirir directament.
Moltes persones es pregunten si menjar productes com el que avui recull l’etiqueta misteriosa són compatibles amb una dieta saludable. D’altres, en consumeixen directament sense contemplacions per la senzilla raó que ni es plantegen que potser no és un aliment per consumir de forma habitual. L’etiqueta del producte innominat d’avui i la seva informació nutricional són aquestes:
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
Poden les màquines arribar pensar i actuar com ho fem els humans? Els sistemes d’intel·ligència artificial treballen per aconseguir màquines que assimilin gran quantitat d’informació i siguin capaces de prendre decisions per elles mateixes. Això ja fa possible, per exemple, que les plataformes de televisió o de música recomanin continguts d’acord amb els gustos de cada usuari. En la indústria, dona lloc a sistemes de producció més eficients, flexibles i ràpids.
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
Empreses més connectades, però també més vulnerables. La ciberseguretat és un eix clau en la indústria 4.0, ja que la connectivitat implica riscos i, per tant, la necessitat de protegir els sistemes industrials davant les amenaces informàtiques.
En la secció que pretén fomentar hàbits saludables a l’hora de menjar, avui portem l’etiqueta d’un producte molt habitual al rebost de la gran majoria de llars. L’etiqueta del producte misteriós i la seva informació nutricional són aquestes:
El pastís Sacher, conegut com Sachertorte, va ser creat l'any 1832 per l’austríac Franz Sacher, que era un jove aprenent d’una pastisseria de Viena. Un dia el príncep Klemens Wenzel von Metternich va encarregar un pastís a la pastisseria on treballava Franz, però just aquell dia, el pastisser estava malalt, així que Franz amb només setze anys va haver de preparar-lo ell sol. En aquell moment el pastís que va elaborar no va tenir èxit, però al cap de dotze anys, a mesura d’anar-lo practicant, va començar a vendre’s arreu d’Europa amb un gran èxit fins a obrir la seva pròpia pastisseria a Viena.
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
Els robots van entrar a les fàbriques fa molts anys. Tradicionalment, s’han utilitzat per portar a terme tasques complexes i repetitives, i han substituït moltes vegades el treball humà. Amb la indústria 4.0, una nova onada de robots arriba a les empreses. Són els robots col·laboratius o "cobots".
Després d’un hivern feixuc i d’uns mesos amb baixes temperatures, consumint la mateixa varietat de fruites no gaire més enllà de la poma, la pera, el plàtan, la taronja i el kiwi, arriben les maduixes.
Un cop més, en aquesta secció volem fomentar hàbits saludables quan es tracta de menjar. Comprar amb seny i cuidar el nostre cos evitant que ningú ens enganyi. Avui presentem l’etiqueta del producte misteriós que analitzarem conjuntament amb la informació nutricional: