Consells

21/02/2024
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
Passat el començament de l’any, analitzarem un caprici molt conegut que durant les festes nadalenques acostuma a ser molt present, juntament amb els torrons.
16/02/2024
Imatge il·lustrativa
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
Sovint quan entrem en un ascensor ens envaeix per uns segons un pensament inquietant. És segur? Quants pisos té aquest edifici? És millor pujar a peu? Però la seguretat dels ascensors, les seves revisions periòdiques i les inspeccions associades, com en molts altres àmbits de la seguretat industrial, estan sotmeses a una regulació estricta, estan definides de manera clara i són obligatòries i no negociables, sense excepcions.
17/01/2024
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
Ja hem parlat al Saps què menges? en alguna ocasió que no hi ha galetes saludables. Com a excepció, potser podríem posar-n’hi alguna que haguem preparat a casa amb ingredients saludables i ben seleccionats. L’opció que analitzem avui és un exemple de com la indústria alimentària moltes vegades fa servir hams per fer creure que el producte que tenen a les seves mans és saludable. En aquest cas, el paquet de galetes ressalta a l’envàs que és un producte “ric en fibra”.
15/01/2024
Imatge il·lustrativa
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
La geotèrmia és una forma d’energia renovable que aprofita la calor emmagatzemada a l’interior de la Terra per generar electricitat o proporcionar calefacció i refrigeració. La paraula geotèrmia prové del grec, on «geo» significa terra i «therme» significa calor. Aquesta font d’energia es basa en el principi que la temperatura a l’interior de la Terrra augmenta a mesura que ens hi endinsem.
21/12/2023
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
No és estrany sentir algú que diu que no menja llegums de pot perquè no són tan bons com els llegums secs. Avui portem al Saps què menges? un aliment versàtil i pràctic, que ens pot ajudar a preparar un plat molt saludable en pocs minuts.
18/12/2023
Imatge il·lustrativa
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
En els últims anys, les bateries de liti han captat l'atenció de tothom, ja que són considerades una de les millors solucions per a vehicles elèctrics i altres aplicacions. Amb el doble de densitat energètica, mida reduïda i major cicle de vida, aquestes bateries ofereixen un gran potencial. No obstant això, hi ha desavantatges i preocupacions relacionades amb la seguretat i la seva composició química.
14/12/2023
A través de testimonis personals com el del Miquel Vidal i la Miryam Sunyer, parella acollidora, la campanya vol donar a conèixer l'acolliment familiar i animar més famílies a fer un pas endavant
A través de testimonis personals com el del Miquel Vidal i la Miryam Sunyer, parella acollidora, la campanya vol donar a conèixer l'acolliment familiar i animar més famílies a fer un pas endavant | Departament de Drets Socials
El Govern engega una campanya per trobar més famílies d’acollida, que tinguin cura d’infants o adolescents mentre les famílies d’origen no se’n poden fer càrrec
21/11/2023
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
A molts els resultarà familiar la frase: "Fins que no prenc un cafè de bon matí, no soc persona".
15/11/2023
Imatge il·lustrativa
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
El mes de juny del 2021, publicàvem un article titulat: L’energia solar fotovoltaica avui està de moda. Dos anys i mig després constatem que s’han executat moltes instal•lacions solars fotovoltaiques i comencen a sortir els primers problemes, inconvenients i queixes, que si els coneixem hi podrem fer front i continuar amb aquesta expansió totalment necessària al nostre país de les energies renovables i concretament de la solar fotovoltaica, per estalvi i per sostenibilitat, tant mediambiental com energètica.
25/10/2023
Imatge il·lustrativa
Avui analitzem l’etiqueta d’un producte que conté un cereal originari d’Àsia, tot i que es cultiva als cinc continents. S’acostuma a comprar en paquets d’un quilogram, però en els darrers anys és freqüent trobar-ne al supermercat en un format com el que avui revisem o, fins i tot, a la secció dels congelats ja precuinat.
20/10/2023
Imatge il·lustrativa
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
L’hidrogen verd és un terme que s’utilitza per descriure l’hidrogen produït a través de fonts d’energia renovable, com ara l’energia solar o l’eòlica, utilitzant un procés anomenat electròlisi de l’aigua. Es tracta d’una alternativa interessant als combustibles fòssils, perquè es pot utilitzar com a font d’energia neta en diverses aplicacions.
18/10/2023
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
Si vas néixer al segle passat et resultarà familiar aquella època en què triomfava el missatge que esmorzar cereals amb llet era una gran opció.
17/10/2023
Imatge il·lustrativa
Potser aquest estiu algú ha pogut gaudir d’unes vacances a bord d’un d’aquests monstres del mar. Vaixells amb mes de 4.000 persones, de més de 300 metres de llarg –tres camps de futbol d’eslora: de proa a popa– i 50 metres d’amplada, que fan viatges d’uns quants dies seguits i milers de quilòmetres amb totes les comoditats i serveis per als que són a bord. La nostra orientació vocacional ens porta a investigar què els fa funcionar i per exemple d’on surt l’electricitat que necessiten, que no és poca.
13/10/2023
Imatge il·lustrativa
La prova es farà a les 11:00 hores i, a més de sentir les sirenes, la població d’aquestes zones rebrà una alerta al mòbil
25/09/2023
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
Menjar fruita aporta molts beneficis per a la salut, tal com hem comentat al "Saps què menges?" en diverses ocasions. Avui parlem de les opcions de fruita en conserva que es venen en almívar. Revisem els ingredients presents a l'etiqueta del producte en qüestió:
18/09/2023
Imatge il·lustrativa
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
Es diu que els enginyers el que fem es solucionar problemes. Arreu. A la indústria, al comerç, a la construcció, a l’hostaleria, als transports, a les activitats sanitàries, als serveis auxiliars o a l’administració. El problema de l'alta sinistralitat el podem solucionar implantant la norma ISO 45001, que equival a la ISO 9001 de gestió de la qualitat o a la ISO 14001 de respecte del Medi Ambient.
15/09/2023
Imatge del Festival Itinera, impulsat per l’Associació de Micropobles de Catalunya i Active, al micropoble Avellanes-Santa Linya (Lleida).
Imatge del Festival Itinera, impulsat per l’Associació de Micropobles de Catalunya i Active, al micropoble Avellanes-Santa Linya (Lleida). | Foto: Arnau Pascual / Departament de Cultura.
El Departament de Cultura destina 2,17 milions d’euros per facilitar la programació d’espectacles professionals d’arts en viu.
16/08/2023
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
Al "Saps què menges?" sempre insistim que és important consumir les versions no processades o mínimament processades dels aliments, per allò de nodrir el cos i no pas ingerir conservants, colorants i tot un conjunt d'ingredients que tenen poc de saludable.
17/07/2023
Imatge il·lustrativa
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
La invasió russa d’Ucraïna i l’ús per part de Rússia dels subministraments de gas com a eina han provocat una crisis energètica sense precedents a la UE. Aquesta situació ha provocat un augment exponencial dels preus de l'energia als ciutadans europeus.
21/06/2023
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
Avui analitzem una beguda, concretament, una de ben popular, que agrada molt i que s’acostuma a prendre ben fresqueta. T’ensenyem un dia més la importància de revisar les etiquetes, perquè fins i tot quan anem al supermercat i omplim el carro de productes aparentment saludables, no tot és el que sembla.
20/06/2023
Imatge il·lustrativa
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
L’aigua és un dels recursos més preuats del planeta i malgrat ocupar-ne el 70%, el 97% d’aquesta és salada, i del 3% d’aigua dolça restant només el 0,5% està disponible, perquè la resta es troba en forma de gel o de forma inaccessible al subsol.
26/05/2023
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
Un mite força estès que no és precisament gaire recent ha fet que la fruita, una font innegable de vitamines i minerals, continuï sent per a molts un aliment que engreixa i del qual no podem abusar. Parlem de la fruita i dels motius pels quals és saludable i recomanable per a tothom. L’etiqueta d’avui va de fruita i toca revisar-ne els ingredients:
11/05/2023
Imatge il·lustrativa
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
La situació d’emergència climàtica que pateix el nostre planeta obliga a posar tots els esforços a desenvolupar innovacions que serveixin per fer-hi front. Una d’elles es la captació del diòxid de carboni provinent principalment dels diferents processos de combustió.
26/04/2023
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
Ja hem comentat en alguna altra publicació anterior que els fruits secs són un aliment amb una aportació nutricional beneficiosa, però cal fer-hi alguns matisos. Avui revisarem l’etiqueta d’un "fals" fruit sec:
12/04/2023
Imatge il·lustrativa
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
En ocasions acostar-se a l’objecte o a la instal·lació suposa un perill o simplement és complicat o impossible. La termografia permet examinar per exemple una línia elèctrica d'alta tensió. Permet detectar clarament diferencials de temperatures que seran crítics i punts calents a grans distàncies, que ens posen de manifest una situació irregular i perillosa per la continuïtat del servei. Es tracta d'un procediment no destructiu que complementat amb d'altra informació presa a camp permet l'emissió d'informes d'estat molt complets.
27/03/2023
Vehicles circulant a la C-55 a l'alçada de Sant Vicenç de Castellet, al Bages.
Vehicles circulant a la C-55 a l'alçada de Sant Vicenç de Castellet, al Bages. | Arxiu
El Govern preveu la construcció d’un tercer carril en sentit nord i una variant urbana a Castellgalí amb una inversió de 50 milions d’euros.
21/03/2023
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
Les recomanacions diàries actuals de sucre de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) són molt clares i al "Saps què menges?" creiem que és important aclarir-les. Idealment, el consum de sucres lliures hauria de ser inferior al 10% de la quantitat total de calories que ingerim diàriament amb els aliments. I què vol dir això de "sucres lliures"?
07/03/2023
Imatge il·lustrativa
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
El 20 de febrer de l'any 1978 la nostra Demarcació de Manresa del Col·legi de Perits i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya va fer donació a la ciutat d'un primer monument dedicat al Bages, que va presidir la plaça Bages fins al desembre del 2005. En aquesta data la plaça es va urbanitzar i la illeta on s'erigia l'escultura requeria ser desplaçada i per tant calia desmantellar tot el monument, que lluïa alt i esvelt imitant una hipèrbole de revolució.
06/03/2023
El peatge de la barrera troncal de Sant Vicenç de Castellet, de dilluns a divendres en hora punta, és ara més barat que fa vint anys.
El peatge de la barrera troncal de Sant Vicenç de Castellet, de dilluns a divendres en hora punta, és ara més barat que fa vint anys. | Departament de Territori
El Govern augmenta fins al 80% la rebaixa a la barrera troncal de Sant Vicenç de Castellet per millorar la mobilitat i la seguretat viària
17/02/2023
Imatge il·lustrativa
per Marta Jorge
Avui hem volgut dedicar aquest espai a parlar d’un "snack" que, qui més qui menys, ha tastat en alguna ocasió. Tot i tractar-se d’un producte salat, per a moltes persones és summament addictiu. Un cop encetat un paquet, és difícil deixar de menjar una de les llavors comestibles més conegudes per tots: les llavors de gira-sol.
Pàgina 1 de 3