Cultura

20/03/2023
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
El refrany fa referència al fet que el 21 de gener el dia s’allarga força, encara que estrictament sigui una exageració i no hi hagi pas una hora més de claror encara.
09/03/2023
 Jo Jet i Maria Ribot
Jo Jet i Maria Ribot | Foto: Elisabet Mateu i Ignasi Àvila
per Maria Camp, Laura Vidal i Marc Vilanova
Recomanacions musicals, artístiques i cinematogràfiques per estimular els sentis.
06/03/2023
Imatge il·lustrativa
per Jaume Pont, sommelier de Setè Cel
Acabat de sortir al mercat i amb una nova imatge, l’Abadal Blanc –amb canvi de nom i disseny d’etiqueta– manté el cupatge tradicional que el fa un vi complex i gastronòmic.
20/02/2023
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
L’amic Josep Maria Oliva, membre de l’equip de redacció d’aquesta revista, em parlava fa ben poc de l’expressió «llençar a la bassa», en el sentit de desprendre’s d’alguna cosa per sempre; és a dir, de llençar-la a les escombraries.
14/02/2023
Imatge il·lustrativa
Il·lustració: Josep Morral
per Joaquim Noguero, comissari de l’exposició
A l’espai d’exposicions del Casino, la mostra ‘Alfabet Calderer’ converteix en obra gràfica de gran format l’escriptura de Lluís Calderer, l’envolta dels artistes amb qui havia col·laborat i ens l’explica des de Manresa i en el món, local i universal sempre, mestre, poeta, savi.
09/02/2023
Imatge il·lustrativa
Pere Fontanals. NacióManresa
per Maria Camp, Jordi Casas i Joan Morros
Les recomanacions artístiques, teatrals i cinematogràfiques per viure un febrer lluminós.
05/02/2023
Imatge il·lustrativa
per Alba Pararols
L'espectacle explica la història real d'Alan Montoliu, un noi que amb 17 anys es va treure la vida pel ‘bullying’ i la pressió social.
30/01/2023
Imatge il·lustrativa
per Gerard Escudé, enòleg
Els grans àpats es culminen amb un brindis. Quan obrim una ampolla d’escumós els sentits afloren i formen un ambient de joia. Al voltant de la taula es crea un ambient màgic envoltat dels records amb la companyia dels que més estimem.
20/01/2023
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
L’assagista, poeta i editor manresà Carles-Jordi Guardiola em fa arribar l’observació que la seva mare, nascuda el 1901 filla de les Escodines –com també els seus pares Josep Noguera Manubens i Antònia Puig Martí– feien servir habitualment el mot "relleus" per indicar el que havia quedat dels àpats i es podia –i s'havia– de reaprofitar. El mot no és al diccionari normatiu (DIEC), però sí que el recull el diccionari Alcover-Moll, que descriu com a «deixalles de menjar» i el situa en comarques com la Cerdanya, el Ripollès, Plana de Vic o Pla de Bages.
19/01/2023
Imatge il·lustrativa
per Joan Morros, Laura Vidal i Marc Vilanova
Enfilem el gener costerut amb les recomanacions musicals, teatrals i cinematogràfiques.
12/01/2023
Joan Morales amb José Saramago (Santander, 2000)
Joan Morales amb José Saramago (Santander, 2000)
per Jordi Estrada
Una vegada conclòs l’Any Saramago, parlem amb Joan Morales, estudiós de la figura i l’obra del novel·lista portuguès, sobre el qual acaba de publicar "Entre Barcelona i Saramago".
30/12/2022
Imatge il·lustrativa
per Joan Tomasa Garroset, sommelier de Vins Tomasa
Murallius és un dels cellers més petits de la DO Pla de Bages, situat a Sant Fruitós de Bages, concretament al costat del parc de l’Agulla, en una casa emmurallada d’on prové el nom. Josep Codina, gran amant del vi, conrea la vinya i vinifica aquest vi, cupatge de cabernet franc amb una aportació de syrah i merlot per donar-li el seu to característic.
27/12/2022
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
La 25a Fira Mediterrània, que es va fer el mes d’octubre passat, es va acomiadar amb un regal sonor: ‘Narro’, un projecte definit com «un diàleg entre la tradició i la contemporaneïtat en el marc de la ciutat de Manresa».
20/12/2022
Eva Fernández, 'Present continu', a la Nova Sala Vella
Eva Fernández, 'Present continu', a la Nova Sala Vella
per Jordi Estrada
Des del dissabte 17 de desembre i fins el dia 6 de gener romandrà oberta l’exposició de l’artista visual olesenca Eva Fernández a la Nova Vella Sala.
15/12/2022
Vista de l'accés a l'exposició de Can Fabra, a Barcelona.
Vista de l'accés a l'exposició de Can Fabra, a Barcelona.
per Enric Casas Bardolet
L’any que ve se celebrarà el centenari del naixement d’Italo Calvino. Serà l’ocasió perquè a molts llocs del món se’n recordi la figura i es divulgui l’obra d’aquest escriptor de referència de la segona meitat del segle XX. A començaments de novembre es va inaugurar a la Biblioteca Ignasi Iglésias de Can Fabra, a Barcelona, l’exposició "Italo Calvino (1923-1985), fantàstic", comissariada per Joaquim Noguero, amb il·lustracions de Maria Picassó.
09/12/2022
Imatge il·lustrativa
per Maria Camp, Joan Morros i Marc Vilanova
Acabem l'emblemàtic 2022 amb concerts, teatre i una exposició sobre iconografia espiritual ignasiana.
30/11/2022
Imatge il·lustrativa
per Marc Maldonado, sommelier d’Oller del Mas
La recuperació del vi bullit al Bages és un homenatge al nostre territori i patrimoni de la nostra cultura. És per això que Oller del Mas, com a tribut, elabora un vi a través de la seva varietat principal, el picapoll blanc.
22/11/2022
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
En el reportatge sobre "El parlar de Manresa", publicat l’abril del 2020, parlàvem de mots que porten el gentilici de "manresà" o "manresana". És el cas de varietats de plantes, com la "col verda manresana" o la "mongeta manresana" –que el Diccionari Català Valencià Balear (DCVB) defineix com a «fàcil de coure, però menys fina que les ordinàries».
15/11/2022
La Cova, de Maurici Pla
La Cova, de Maurici Pla
per Oriol Pérez Treviño
Encara no som prou conscients de la nostra condició d'esclaus en una dictadura neoliberal com la que regula tant els nostres patrons de funcionament socioeconòmic com la manera d'instal·lar-nos davant el món i la realitat.
04/11/2022
Obeses
Obeses
per Maria Camp, Jordi Casas i Marc Vilanova
Les recomanacions musicals, cinematogràfiques i artístiques d'aquest mes.
04/11/2022
Imatge il·lustrativa
per Jordi Estrada
A l’exposició “Hores de vol” (Centre Cívic Selves i Carner), l’artista Manel Gómez presenta la seva obra més recent, elaborada durant els darrers mesos, sobretot per vacances, en el transcurs d’unes estades a Normandia, la Costra Brava, Granada i el Berguedà. Entre la quarantena de dibuixos exposats, també hi són presents Barcelona, ciutat on viu, i Manresa, on va néixer.
28/10/2022
Imatge il·lustrativa
per Pilar García, sommelier de Las Vegas
Segon vi de la col·lecció iniciada pel sommelier David Seijas i la família Roqueta, fruit de l’experiència adquirida treballant i reinterpretant la tècnica del vi bullit.
21/10/2022
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
L’amic Isidre Casals m’aporta la frase feta manresana: «Tenir l'ullal de la Séquia al clatell», que voldria dir «plorar amb facilitat, especialment un nen». Em diu que no era d'ús diari, però que es feia servir. I hi afegeix que també havia sentit a dir "brotar de l'ullal" en el sentit d'un gran doll d'aigua: «Aquella font brota (o brolla) com un ullal de la Séquia».
17/10/2022
\'Exercicis poc espirituals i una excepció\', Companyia teatral dels Carlins
"Exercicis poc espirituals i una excepció", Companyia teatral dels Carlins | Àlex Gómez
Del 18 al 30 d’octubre se celebrarà en diferents espais de la ciutat el festival Tocats de Lletra, que enguany arriba a la setzena edició, amb el lema "Acollits".
14/10/2022
Imatge il·lustrativa
per Maria Camp, Joan Morros i Laura Vidal
Bon teatre, bon cinema i un bon projecte artístic per gaudir de l'últim mes de l'any amb els dies llargs.
03/10/2022
Imatge il·lustrativa
Foto: Marta Garcia Cardellach
per Jordi Estrada
La Fira Mediterrània s’inaugurarà amb un espectacle de circ inspirat en la coneguda llegenda del Pou de la Gallina. El muntatge, que comptarà amb la col·laboració dels Tirallongues i la participació dels acròbates Mariona Moya, Griselda Juncà, Josefina Castro i Daniel Ortiz, és una creació de la Cia Voël, integrada per Deborah Cobos, Debi, i Jordi Serra.
30/09/2022
Imatge il·lustrativa
per Joan Sala, sommelier de Vins Alsina
Presentem un vi del Celler Més que Paraules, DO Pla de Bages, ecològic i vegà. El Més que Paraules blanc és compost per un 65% de picapoll, un 25% de sauvignon blanc i un 10% de mandó (blanc de noirs).
27/09/2022
Imatge il·lustrativa
Per participar només ens has de seguir a Instagram i fer m'agrada a la publicació dels espectacles dels quals vols aconseguir les entrades dobles. El dijous 6 d'octubre farem el sorteig entre tots els participants.
23/09/2022
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
El polític i articulista Adam Majó, que també és filòleg i col·laborador habitual en les pàgines d’opinió d’aquesta revista, escrivia en el seu bloc, el dia 15 de maig de 2010: «Tens set, vas a la cuina però, com que encara ets xic, no arribes a l’armari dels gots nets. Li dius a l’avia, cridant, i aquesta, sense aixecar-se del balancí, et respon que n’agafis algun d’allà sobre i li facis una "balaiada". Que què? Direu, sinó sou de Manresa (i si ho sou potser també). Que li passis una mica d’aigua, sense utilitzar fregall ni detergent»
22/09/2022
Fotograma de \'La nuit du 12\'
Fotograma de "La nuit du 12"
per Jordi Estrada
El 18è Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya se celebrarà del 23 de setembre al 2 d'octubre a Manresa, Navarcles i Sant Fruitós de Bages.
Pàgina 1 de 25