Cultura

09/10/2023
Imatge il·lustrativa
per Laura Vidal, Marc Vilanova i Joan Morros
Recomanacions cinematogràfiques, musicals i teatrals per aquesta tardor.
05/10/2023
Imatge il·lustrativa
per Jordi Estrada
Amb la incorporació del Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, a partir d’aquest any el mes d’octubre comptarà amb tres esdeveniments culturals d’alta volada a l’entorn del cinema, la literatura i les arts d’arrel tradicional.
29/09/2023
Imatge il·lustrativa
per Joan Tomasa Garroset, sommelier de Vins Tomasa
​Prop de Manresa i amb el teló de fons del Collbaix i de Montserrat hi ha la vinya de picapoll del Quim Fargas. Gràcies a la seva experiència i a una filosofia de respecte a la terra i al cep, el 2021 va poder embotellar 2.000 ampolles del seu primer varietal de picapoll.
26/09/2023
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
​En el reportatge que vam publicar en aquesta revista l’abril del 2020, parlàvem de l’existència del mot "esquilet", forma no recollida al diccionari normatiu, equivalent a esquilador, que Carles Riera, lingüista i sacerdot moianès havia inclòs en el seu treball "Caracterització de l’idiolecte d’un parlant de Moià". Efectivament, el nom del carrer dels Esquilets, oficialment Sant Joan Baptista de la Salle, és testimoni de l’espai que hi havia hagut per esquilar el bestiar.
25/09/2023
Imatge il·lustrativa
La Fira Mediterrània de Manresa és un mercat de propostes artístiques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu. La 26a edició de la Fira Mediterrània es celebrarà a Manresa del 5 al 8 d'octubre.
20/09/2023
La Vila d’Argençola.
La Vila d’Argençola. | Arxiu familiar
per Jordi Estrada
A Castellnou de Bages, entre Súria i Balsareny, a començaments del segle passat l’empresari barceloní Manuel Saladrigas va fer realitat el seu somni: convertir l’antic mas de La Vila en un santuari wagnerià.
11/09/2023
Imatge il·lustrativa
per Maria Camp, Joan Morros i Marc Vilanova
Recomanacions artístiques, musicals i teatrals per començar bé el curs.
30/08/2023
Imatge il·lustrativa
per Josep Pelegrín, sommelier de l'Escola Joviat
Tenim a la copa un vi que se surt de l’habitual, cosa que ja és prou meritòria. Una versió molt diferent de la nostra varietat insígnia.
24/08/2023
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
Quan alguna part del cuir cabellut, que comença just damunt del nas i abasta tot el crani, es lesiona per un traumatisme obtús, es forma un hematoma. A Manresa, d’això se’n sol dir una "búrnia".
26/07/2023
Equip impulsor de Xàldiga. Drets: Joan Forns, Roser Flotats, Marc Torras, Joan Oliveras, Pep Soler i Jordi Purtí. Agenollats: Josep M. Melenchon, Domènec Forns i Ramon Trujillo
Equip impulsor de Xàldiga. Drets: Joan Forns, Roser Flotats, Marc Torras, Joan Oliveras, Pep Soler i Jordi Purtí. Agenollats: Josep M. Melenchon, Domènec Forns i Ramon Trujillo | (Arxiu particular Pep Soler)
per Jordi Estrada
Des de fa 40 anys, Xàldiga organitza el correfoc de la Festa Major, una tradició que es remunta a l’agost de 1982.
10/07/2023
Imatge il·lustrativa
per Maria Camp, Jordi Casas i Marc Vilanova
Recomanacions musicals, artístiques i cinematogràfiques per gaudir de l'estiu.
03/07/2023
Imatge il·lustrativa
per Christian Carné, director comercial de Roqueta Origen
La Mandó és una varietat de futur i pura expressió del paisatge de bosc del Bages. Molt generalitzada a la comarca a finals del segle XIX i principis del XX, va estar a punt de desaparèixer. Ara fa vint anys, Abadal va recuperar aquesta varietat ancestral, ressorgida gràcies al seu potencial per produir vins fins, especiats, racials, amb sensació de tardor, fruita madura, aromes florals i d’arrel.
23/06/2023
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
El lingüista Pau Vidal, divulgador i traductor, acaba de publicar el llibre "100 mots curiosos del català" (Cossetània), que conté una selecció de paraules que es poden considerar exòtiques o divertides i que sovint no apareixen en cap diccionari.
14/06/2023
'Pensadora', de Gabriel Villegas
'Pensadora', de Gabriel Villegas
per Jordi Estrada
Durant els dies 15, 16 i 17 de juny la ciutat acollirà el VI Congrés Català de Filosofia, organitzat per la Societat Catalana de Filosofia, en col·laboració amb l’Associació Filosòfica de les Illes Balears, la Societat de Filosofia del País Valencià i la Societat Andorrana de Ciències.
13/06/2023
Joan Aguiló exposa '​Il·luminari' a la Nova Sala Vella
Joan Aguiló exposa '​Il·luminari' a la Nova Sala Vella
per Jordi Estrada
Fins al 25 de juny, Joan Aguiló exposa a la Nova Vella Sala del carrer de Na Bastardes una quarantena d’escultures lumíniques.
09/06/2023
Imatge il·lustrativa
per Sergi Blanqué, sommelier d’El Terrer 1834
Vi provinent de les varietats sumoll i macabeu. Un blanc elaborat amb raïm negre, a l’estil provençal. Maceració curta per poder agafar un toc de color. Fermentat i criat en acer inoxidable.
09/06/2023
Imatge il·lustrativa
per Maria Camp, Rosa Clarena i Laura Vidal
Recomanacions d'art, teatre i cinema per acabar bé el curs.
25/05/2023
Imatge il·lustrativa
Foto: Antoni Quintana Torres (ACBG)
per Jaume Puig
La revista El Pou de la gallina del mes de març passat parlava dels 170 anys dels bombers a Manresa i recordava l’antic parc del cos, que hi havia al costat de l’edifici dit de les Mandongueres, el primer mercat cobert a la ciutat, en què hi havia una desena de parades de peix fresc i menuts. Era anomenat així per les activitats que s'hi portaven a terme, com explica l’historiador Francesc Comas.
11/05/2023
Imatge il·lustrativa
Il·lustració: Marta Genís
per Jeroni Muñoz
Amb motiu de la diada del llibre i de la rosa, l’escriptor Jeroni Muñoz ha escrit aquest relat per a la revista El Pou de la gallina, il·lustrat per l’artista Marta Genís.
08/05/2023
Imatge il·lustrativa
per Pilar García, sommelier de Las Vegas
Sebastià Catllà va batejar amb el nom de Sagal aquests vins joves del celler El Molí, als peus del Collbaix. Aquest Sagal, de la varietat Garnatxa, és un vi àgil, alegre i divertit.
02/05/2023
Imatge il·lustrativa
per Jordi Casas, Joan Morros i Marc Vilanova
Recomanacions cinematogràfiques, musicals i teatrals per despolititzar el maig.
21/04/2023
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
Aquest mes passat, l’amic Iscle Selga em va fer arribar una aportació interessant sobre el parlar de Manresa: «Ara escrivint, m'he trobat que volia posar una paraula que hem dit sempre i que no trobo al diccionari del DIEC, i he pensat que potser és una paraula manresana. Em refereixo al terme "bogor", en el sentit de vapor d'aigua que hi pugui haver en una estança. Per exemple: quan et dutxes queda tot el bany ple de bogor».
13/04/2023
Imatge il·lustrativa
Foto: Francesc Rubí
per Jordi Estrada
En un dels relats del penúltim llibre de Joan Jordi Miralles, "Marginàlia", hi ha un personatge que passa les tardes escrivint en el marge dels llibres manllevats de la biblioteca municipal. I així com Mateu escriu en el marge d’un compendi d’anacronismes filosòfics, Miralles exorcitza narrant la cara fosca de la realitat.
12/04/2023
Imatge il·lustrativa
per Maria Camp, Joan Morros i Marc Vilanova
Les recomanacions artístiques, teatrals i musicals per amanir l'abril.
03/04/2023
Imatge il·lustrativa
per Joan Sala, sommelier de Vins Alsina
Presentem un nou vi del Celler del Molí de Collbaix, el RAW Macabeu brisat 2021. Ceps plantats entre 2009 i 2010 en sòl franc-arenós i de viticultura ecològica. Selecció de gra en taula de tria. Premaceració a 4 ºC durant 24 hores. Maceració amb les seves pells durant dotze dies i posterior criança en ou de granit durant cinc mesos, més sis mesos en ampolla de criança.
20/03/2023
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
El refrany fa referència al fet que el 21 de gener el dia s’allarga força, encara que estrictament sigui una exageració i no hi hagi pas una hora més de claror encara.
09/03/2023
 Jo Jet i Maria Ribot
Jo Jet i Maria Ribot | Foto: Elisabet Mateu i Ignasi Àvila
per Maria Camp, Laura Vidal i Marc Vilanova
Recomanacions musicals, artístiques i cinematogràfiques per estimular els sentis.
06/03/2023
Imatge il·lustrativa
per Jaume Pont, sommelier de Setè Cel
Acabat de sortir al mercat i amb una nova imatge, l’Abadal Blanc –amb canvi de nom i disseny d’etiqueta– manté el cupatge tradicional que el fa un vi complex i gastronòmic.
20/02/2023
Imatge il·lustrativa
per Jaume Puig
L’amic Josep Maria Oliva, membre de l’equip de redacció d’aquesta revista, em parlava fa ben poc de l’expressió «llençar a la bassa», en el sentit de desprendre’s d’alguna cosa per sempre; és a dir, de llençar-la a les escombraries.
14/02/2023
Imatge il·lustrativa
Il·lustració: Josep Morral
per Joaquim Noguero, comissari de l’exposició
A l’espai d’exposicions del Casino, la mostra ‘Alfabet Calderer’ converteix en obra gràfica de gran format l’escriptura de Lluís Calderer, l’envolta dels artistes amb qui havia col·laborat i ens l’explica des de Manresa i en el món, local i universal sempre, mestre, poeta, savi.
Pàgina 2 de 27