PROPOSTES

Les propostes culturals de novembre 2023

Recomanacions de teatre, art i cinema per aquest mes de novembre.

per Joan Morros, Maria Camp i Jordi Casas, 7 de novembre de 2023 a les 10:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de novembre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

TEATRE

Triplement recomanable

Joan Morros

El cos més bonic que s'haurà trobat mai en aquest lloc. Darrere d'aquest llarg títol s'amaga un del millors muntatges teatrals d'aquesta temporada. Amb aquest monòleg, Josep Maria Miró es va convertir el 2020 en el primer autor que guanyava en tres ocasions el premi Born de Barcelona. El muntatge, dirigit per Xavier Albertí, està interpretat magistralment per Pere Arquillué, tot sol dalt de l'escenari, però que fa fins a set personatges. L'acció transcorre en un petit poble, on aparentment no hi passa mai res, quan hi apareix el cos mort de l'Albert, un jove de disset anys, només amb un banyador vermell i unes bambes d'esport, al mig d'un camp de farratge. Per aquest muntatge Pere Arquillué va rebre el Premi de la Crítica a la millor interpretació. Triplement recomanable: autoria, direcció i interpretació.

 

ART

‘Poder-ne parlar’, d'Anna Vilamú

Maria Camp

De la mà de la Taula d'Arts Visuals de la Catalunya Central ens arriba una nova proposta del cicle Contemporanis. Es tracta de la instal·lació Poder-ne parlar, de la treballadora cultural, facilitadora de Biodanza SRT i artista Anna Vilamú i Bosch (Vic, 1995), que neix de la necessitat de parlar de la mort i el dol, i especialment amb persones nascudes com l'autora en la dècada dels 90 del segle XX. A partir de converses enregistrades, l'autora crea una instal·lació sonora que esdevé un cert retrat generacional. Es podrà visitar fins al 26 de novembre a l'Espai Plana de l'Om, i en l'acte inaugural, previst per al dissabte 11 de novembre a les 18 h, es projectarà la peça audiovisual Momento Mori: converses sobre la mort, de Gemma Lapaz i l'Associació Abilis i es farà una lectura de petits fragments literaris sobre la mort i el dol a càrrec del col·lectiu Capalafí. 


CINEMA

La nova joia del cinema coreà

Jordi Casas

Es podria dir que l'onada que ha portat el cinema coreà a triomfar mundialment amb un títol com Paràsits, guanyador als Oscars del 2020, es va iniciar l'any 2003 amb Oldboy, de Park Chan-wook. Aquest director ens ha anat sorprenent pel seu domini de la narració, una estètica impecable i una barreja de gèneres explosiva amb títols tan diferents com Soy un cyborg, Thirst i La doncella. Ara Cineclub Manresa ens porta el seu darrer film, Decision to leave. Es tracta d'un thriller en què un detectiu investiga la mort d'un home a la muntanya, la dona del qual és la principal sospitosa del possible assassinat. El cineasta coreà utilitza de nou els seus recursos visuals per donar un aire diferent al cinema negre i capgirar el clixé de femme fatale. La sessió tindrà lloc el diumenge 19 de novembre, a les 18:30 h, a l'auditori de la Plana de l'Om.


  Participació