per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
El mes de juny del 2021, publicàvem un article titulat: L’energia solar fotovoltaica avui està de moda. Dos anys i mig després constatem que s’han executat moltes instal•lacions solars fotovoltaiques i comencen a sortir els primers problemes, inconvenients i queixes, que si els coneixem hi podrem fer front i continuar amb aquesta expansió totalment necessària al nostre país de les energies renovables i concretament de la solar fotovoltaica, per estalvi i per sostenibilitat, tant mediambiental com energètica.
Avui analitzem l’etiqueta d’un producte que conté un cereal originari d’Àsia, tot i que es cultiva als cinc continents. S’acostuma a comprar en paquets d’un quilogram, però en els darrers anys és freqüent trobar-ne al supermercat en un format com el que avui revisem o, fins i tot, a la secció dels congelats ja precuinat.
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
L’hidrogen verd és un terme que s’utilitza per descriure l’hidrogen produït a través de fonts d’energia renovable, com ara l’energia solar o l’eòlica, utilitzant un procés anomenat electròlisi de l’aigua. Es tracta d’una alternativa interessant als combustibles fòssils, perquè es pot utilitzar com a font d’energia neta en diverses aplicacions.
Potser aquest estiu algú ha pogut gaudir d’unes vacances a bord d’un d’aquests monstres del mar. Vaixells amb mes de 4.000 persones, de més de 300 metres de llarg –tres camps de futbol d’eslora: de proa a popa– i 50 metres d’amplada, que fan viatges d’uns quants dies seguits i milers de quilòmetres amb totes les comoditats i serveis per als que són a bord. La nostra orientació vocacional ens porta a investigar què els fa funcionar i per exemple d’on surt l’electricitat que necessiten, que no és poca.
Menjar fruita aporta molts beneficis per a la salut, tal com hem comentat al "Saps què menges?" en diverses ocasions. Avui parlem de les opcions de fruita en conserva que es venen en almívar. Revisem els ingredients presents a l'etiqueta del producte en qüestió:
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
Es diu que els enginyers el que fem es solucionar problemes. Arreu. A la indústria, al comerç, a la construcció, a l’hostaleria, als transports, a les activitats sanitàries, als serveis auxiliars o a l’administració. El problema de l'alta sinistralitat el podem solucionar implantant la norma ISO 45001, que equival a la ISO 9001 de gestió de la qualitat o a la ISO 14001 de respecte del Medi Ambient.
15/09/2023
Imatge del Festival Itinera, impulsat per l’Associació de Micropobles de Catalunya i Active, al micropoble Avellanes-Santa Linya (Lleida). | Foto: Arnau Pascual / Departament de Cultura.
Al "Saps què menges?" sempre insistim que és important consumir les versions no processades o mínimament processades dels aliments, per allò de nodrir el cos i no pas ingerir conservants, colorants i tot un conjunt d'ingredients que tenen poc de saludable.
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
La invasió russa d’Ucraïna i l’ús per part de Rússia dels subministraments de gas com a eina han provocat una crisis energètica sense precedents a la UE. Aquesta situació ha provocat un augment exponencial dels preus de l'energia als ciutadans europeus.
Avui analitzem una beguda, concretament, una de ben popular, que agrada molt i que s’acostuma a prendre ben fresqueta. T’ensenyem un dia més la importància de revisar les etiquetes, perquè fins i tot quan anem al supermercat i omplim el carro de productes aparentment saludables, no tot és el que sembla.
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
L’aigua és un dels recursos més preuats del planeta i malgrat ocupar-ne el 70%, el 97% d’aquesta és salada, i del 3% d’aigua dolça restant només el 0,5% està disponible, perquè la resta es troba en forma de gel o de forma inaccessible al subsol.
Un mite força estès que no és precisament gaire recent ha fet que la fruita, una font innegable de vitamines i minerals, continuï sent per a molts un aliment que engreixa i del qual no podem abusar. Parlem de la fruita i dels motius pels quals és saludable i recomanable per a tothom. L’etiqueta d’avui va de fruita i toca revisar-ne els ingredients:
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
La situació d’emergència climàtica que pateix el nostre planeta obliga a posar tots els esforços a desenvolupar innovacions que serveixin per fer-hi front. Una d’elles es la captació del diòxid de carboni provinent principalment dels diferents processos de combustió.
Ja hem comentat en alguna altra publicació anterior que els fruits secs són un aliment amb una aportació nutricional beneficiosa, però cal fer-hi alguns matisos. Avui revisarem l’etiqueta d’un "fals" fruit sec:
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
En ocasions acostar-se a l’objecte o a la instal·lació suposa un perill o simplement és complicat o impossible. La termografia permet examinar per exemple una línia elèctrica d'alta tensió. Permet detectar clarament diferencials de temperatures que seran crítics i punts calents a grans distàncies, que ens posen de manifest una situació irregular i perillosa per la continuïtat del servei. Es tracta d'un procediment no destructiu que complementat amb d'altra informació presa a camp permet l'emissió d'informes d'estat molt complets.
27/03/2023
Vehicles circulant a la C-55 a l'alçada de Sant Vicenç de Castellet, al Bages. | Arxiu
Les recomanacions diàries actuals de sucre de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) són molt clares i al "Saps què menges?" creiem que és important aclarir-les. Idealment, el consum de sucres lliures hauria de ser inferior al 10% de la quantitat total de calories que ingerim diàriament amb els aliments. I què vol dir això de "sucres lliures"?
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
El 20 de febrer de l'any 1978 la nostra Demarcació de Manresa del Col·legi de Perits i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya va fer donació a la ciutat d'un primer monument dedicat al Bages, que va presidir la plaça Bages fins al desembre del 2005. En aquesta data la plaça es va urbanitzar i la illeta on s'erigia l'escultura requeria ser desplaçada i per tant calia desmantellar tot el monument, que lluïa alt i esvelt imitant una hipèrbole de revolució.
06/03/2023
El peatge de la barrera troncal de Sant Vicenç de Castellet, de dilluns a divendres en hora punta, és ara més barat que fa vint anys. | Departament de Territori
Avui hem volgut dedicar aquest espai a parlar d’un "snack" que, qui més qui menys, ha tastat en alguna ocasió. Tot i tractar-se d’un producte salat, per a moltes persones és summament addictiu. Un cop encetat un paquet, és difícil deixar de menjar una de les llavors comestibles més conegudes per tots: les llavors de gira-sol.
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
Als que us atreu la tecnologia i potser també als que no gaire, us deu haver cridat l’atenció l’anunci recent del Departament d’Energia dels Estats Units, que deia que els investigadors del Laboratori Nacional Lawrence Livermore han aconseguit produir més energia a partir de la fusió que l’energia làser que s’ha utilitzat per conduir-la.
No tothom té habilitats culinàries innates i és que també a la cuina «ningú no neix ensenyat». Ara bé, al "Saps què menges?" sabem que el menjar no processat o mínimament processat és la millor aposta que es pot fer quan es tracta d’alimentar-se per conservar una bona salut. Així que aprendre a cuinar quatre coses senzilles evitant la temptació de comprar productes del supermercat ja a punt per consumir és més que recomanable. El producte que avui analitzem és un exemple de per què posar-se el davantal acostuma a ser l’opció més sensata perquè no ens donin gat per llebre. Revisem-ne l’etiqueta:
16/01/2023
El conseller d’Interior i el director del Servei Català de Trànsit presentant el programa. | Departament d'Interior
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
La Internet de les Coses és una de les grans revolucions tecnològiques que vivim. És clau en la indústria 4.0, en la mesura que la interconnexió de tots els elements que intervenen en la fabricació permetrà prendre decisions en temps real per optimitzar processos i costos.
Moltes persones continuen incloent pa en la majoria dels seus àpats. Ja sigui per tradició o perquè hi estan acostumats, la realitat és que el pa no és imprescindible en la dieta, cosa que tampoc no vol dir que no se’n pugui consumir.
21/12/2022
La mediació és una eina eficaç per gestionar conflictes i evitar acabar als tribunals | Departament de Justícia
per Josep M. Macià Roldan, gerent i secretari tècnic del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials a la Catalunya Central
A les fàbriques, ben aviat, un treballador equipat amb ulleres de realitat augmentada podrà reparar una màquina des del mateix lloc de treball, sense necessitat de desplaçar-se. Aquesta és només una de les aplicacions que permetrà aquesta innovadora tecnologia, que ja s’està fent un lloc en les indústries més punteres i en el que no són indústries, com veiem a la imatge adjunta.