Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de setembre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
I diem alta sinistralitat perquè els accidents laborals no paren de créixer. Si bé és cert que van experimentar un important descens en el període que va anar de l'any 2008 al 2013, des d'aquest darrer any, i amb un breu parèntesi dins el període Covid, on es van veure reduïts els treballs, any rere any pràcticament van augmentant, i la línia torna a seguir una tendència a l'alça. Un país, si vol ser competitiu, no pot tenir aquestes xifres d'accidentabilitat, igual que una empresa, si vol ser-ho, no pot tenir accidents laborals! Un accident laboral, en la majoria de casos, és símptoma de deficiències greus en l'organització.
Així, mentre que al 2018 per exemple, teníem 574 accidents mortals i un total de 617.488 accidents laborals amb baixa a Espanya, el passat 2022 en vam tenir 679 de mortals i 631.724 de totals amb baixa mèdica. Aquest inici de 2023 anem pel mateix pedregar: fins al març (només primer trimestre) ja en portem 147 de mortals i 148.219 amb baixa laboral! La norma ISO 45001 és d'aplicació voluntària per als qui volen anar més enllà i implantar unes sistemàtiques de prevenció de riscos laborals excel·lents i que persegueixen la millora contínua en aquest sentit.
Pel que fa a la normativa obligatòria de Prevenció de Riscos Laborals hi és, i és extensa, però no tothom aplica o integra l'esperit d'aquesta normativa. Sovint es limita a complir administrativament disposant d'una documentació que li fa d'escut davant l'administració, per tal de que ningú li pugui dir que no compleix, però tot plegat en la majoria de casos, encara avui, es paper mullat, i per això les xifres d'accidents encara són les que són.
I això no passa amb una ISO 45001? Doncs no. Perquè si decideixes anar per aquest camí, ja abandones l'escut i et poses a treballar en els continguts, els fas a mida per als teus llocs de treball i aleshores la norma et fa fer seguiments, controls, revisions… tot planificat, que et porten a una monitorització sistemàtica de tot plegat. Si es fa bé, encara que hi ha feina, els resultats no tarden a arribar, la prova ho són moltes de les empreses del nostre entorn que ja treballen amb una ISO 45001, sigui certificada o no.
Serà certificada si a més una Entitat Acreditada els avala la completa implantació de la norma, a través d'unes auditories anuals. I això ens permetrà fer-ho públic davant els nostres clients o proveïdors, que ens preferiran a d'altres que no tinguin aquesta certificació, no tant per aquest fet puntual, sinó perquè saben que, si hem estat capaços d'implantar la norma i no tenim accidents, serem una empresa sense deficiències organitzatives greus i ben gestionada en tots els sentits, i per descomptat també repercutirà en la resposta que els donarem!