SAPS QUÈ MENGES?

Per a ocasions puntuals

Passat el començament de l’any, analitzarem un caprici molt conegut que durant les festes nadalenques acostuma a ser molt present, juntament amb els torrons.

per Marta Jorge, 21 de febrer de 2024 a les 12:02 |
Tot i ser apreciat, una altra qüestió és que sigui nutricionalment interessant. Analitzem-ne l’etiqueta:
 


L’etiqueta correspon a un polvoró clàssic d’ametlla, sense aromes afegits, un producte molt agradable per al paladar i poc saciant. No té gaires ingredients, però és sucre glacé amb una quantitat força elevada per cada 100 g de producte. Com indica la descripció de la informació nutricional, de cada 100 g de producte 27,4 g són de sucre, ja que l’ingredient principal és el blat. Es fabriquen amb mantega de porc perquè es tracta d’un greix que a temperatura ambient és sòlid i permet treballar molt bé una massa que, per definició, no és humida. Però no deixa de ser una font de greix saturat, no precisament saludable. Hi ha opcions més saludables i casolanes de polvorons que substitueixen el greix d’origen porcí per oli d’oliva. Per acabar amb els ingredients, a banda de l’ametlla triturada en forma de farina, el producte inclou un antioxidant (E-306) que és una forma de vitamina E utilitzada només per evitar la degradació del producte i allargar-ne la vida útil. Els polvorons clàssics com el que presentem avui són un producte calòric i amb molt de sucre. En el marc d’una dieta equilibrada, no són una bona opció si desplacen altres aliments que nutricionalment aporten ingredients interessants i essencials. Per tant, menjar algun polvoró puntualment quan arriba Nadal no ha de suposar un problema en el context d’una dieta flexible si la resta de l’any és nutricionalment equilibrada. Però convé no deixar-los gaire a la vista per evitar consumir-los sense mesura. També cal recordar que és un producte que conté gluten.
 


 RECORDA: Nadal o les ocasions especials són moments en què ens agrada compartir petits capricis culinaris no gaire saludables en família. Els polvorons són un aliment hipercalòric, poc saciant i nutricionalment poc interessant, del qual no s’ha d’abusar. Això vol dir que, encara que ens quedin al rebost després de les festes, no és imprescindible acabar-los tant sí com no. Un Nadal no fa mal, però val més esperar l’any següent quan es tracta de pecar amb capricis que val més reservar per a ocasions puntuals. Participació