El poder d’internet

per Jordi Sardans , 3 de maig de 2012 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de maig de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ara que Mariano Rajoy vol intervenir les converses dels ciutadans a través d’internet, per tenir controlats –diu ell– els possibles inductors d’actes vandàlics, activitat que se suposa que ja fan els serveis de seguretat de l’estat, em pregunto quins resultats se’n poden esperar. Quan ell hi va, els altres ja en tornen. Els habituals usuaris convocants de concentracions i trobades per internet estan suficientment capacitats i coneixen prou el mitjà perquè no puguin ser caçats per censors nouvinguts. Comprenc que tot poder vulgui controlar les iniciatives que no emanen d’ell, però la batalla per controlar Internet em sembla que la tenen perduda. Com diu Manuel Castells, catedràtic de Tecnologia de la Comunicació i Societat a la Universitat de Califòrnia del Sud, en el seu darrer llibre "Comunicació i poder", es pot supervisar internet i tots els governs intenten fer-ho, però al màxim que arriben per implantar i fer complir les seves lleis és a uns quants beneits, sorpresos "in fraganti", mentre hi ha milions d’internautes que naveguen lliurement i feliçment per la web. Internet és avui com una biblioteca virtual a la qual poden entrar els usuaris que ho desitgin. Tots ells poden accedir a un volum considerable d’informacions, opinions i interpretacions, tot i que, certament, sovint barrejades i disperses. Internet travessa un procés de transició; és una eina democràtica i una xarxa de comunicació. És, alhora, un instrument de difusió del consumisme i l’entreteniment i que també ens dóna llibertat per accedir al cosmopolitisme i al multiculturalisme.

L’experiència em demostra dia a dia que el que diuen la majoria dels polítics no té la més mínima importància. Però, en canvi, sí que penso que s’ha d’estar atent a les seves actuacions. Massa sovint el que fan és a les antípodes del que diuen o deien que farien. Per tant, credibilitat de paraula, cap. Pels fets els coneixerem! Així doncs, al meu entendre, polítics com Rajoy poden amenaçar tant com vulguin pel que fa als controls sobre internet, que el mitjà i els usuaris tenen prou mecanismes per minimitzar-ne els efectes. Em crec més les interpretacions dels científics com Castells, quan deixen clar que, avui , la navegació d’una gran majoria de ciutadans a la xarxa està garantida, digui el que digui un simple president del Govern espanyol, presoner o titella, per cert, de les grans multinacionals i de la política econòmica que Alemanya imposa als seus socis de la UE.


Arxivat a:
Opinió


Participació