TEMA DEL MES

Manresa no s’escapa de l’escalfament global

El 13 d’abril passat, a Manresa es va arribar a 30,3 ºC , una temperatura que no es registra, habitualment, fins a la segona quinzena de maig o a la primera de juny. Cada vegada som més conscients que la meteorologia manresana va de bòlit, igual que la de tot el món. Les plantes germinen o floreixen quan no toca, hi ha arbres de fulla caduca que no els acaba mai de caure la fulla; a l’hivern no fa fred, però de sobte glaça a l’abril. L’estiu habitual de tres mesos, ara se’ns allarga quasi de maig a octubre i se’ns fa interminable, mentre que les secades es fan més intenses i els núvols de pluja no es deixen veure.

Malgrat que la dita diu «Montserrat amb caperó, pluja amb abundor», actualment això no passa gaire sovint. | Enric Casas
per Joan M. Serra Sala, 3 de juny de 2024 a les 10:08 |
La coincidència entre la important secada que estem patint des de fa tres anys i les notícies alarmants que van sortint de tant en tant sobre els efectes del canvi climàtic han posat en un primer pla la preocupació pels temes meteorològics. Fins fa poc més d’un segle, en una època on encara la majoria de la població es dedicava a activitats del sector primari, la preocupació per la meteorologia venia del fet que d’ella en depenia, en bona part, la quantitat d’aliments de què es disposaria per passar l’any.
 

Actualment al nostre país, pel que fa a l’alimentació, ja no depenem tant de les incidències meteorològiques, però l’actual secada ens ha fet adonar que el proveïment de l’aigua que ens surt per l’aixeta de casa pot perillar, mentre que l’augment de les temperatures mitjanes incrementa els índexs de mortalitat i té més incidència del que ens imaginàvem sobre la nostra salut. L’evolució del clima s’ha convertit en una de les preocupacions socials actuals. En aquest reportatge aportem també les dades recollides pel meteoròleg Eloi Cordomí sobre quina podria ser l’evolució de la climatologia de la nostra ciutat.

 El clima de Manresa, que a finals dels segle XX era subhumit, ha passat a ser sec el segle XXI 

 

Abans feia més fred

Aquesta és l’afirmació típica que fan totes les persones grans quan es parla del temps. Força gent que té els cabells blancs –o que ja quasi ni en té– recorda aquells hiverns gèlids de la seva infantesa amb les canonades rebentades pel gel i candeles de glaç penjant dels balcons, els llençols que de tan freds semblava que cremessin quan un es ficava dins el llit i l’hora terrible de llevar-se, rentar-se i vestir-se buscant l’escalfor d’una trista estufa de llenya. I no parlem dels penellons –que els joves d’ara ja no saben ni què són– a les mans i als peus, els vidres amb el gel enganxat i la roba estesa enterca com un bacallà, totalment glaçada.
 

Al costat d’aquests inconvenients del fred, la gent gran també parla de la il·lusió de les primaveres, quan l’escalforeta del sol amorosia unes temperatures encara fresques, amb ruixadets que remullaven les plantes que treien els primers brots o les primeres flors. A l’estiu naturalment que feia calor, però, a Manresa, refrescava a les nits i gairebé ni sabíem què eren les nits tropicals de què ara tant es parla. L’estiu meteorològic sovint s’acabava els darrers dies d’agost, quan el cel es posava negre negre i queia algun patac d’aigua per donar pas a un mes de setembre que anticipava la tardor i que convidava a posar-se un jerseiet a les nits.
 

I, sí, és veritat que abans feia més fred a la nostra ciutat. Això és el que constaten els registres meteorològics que ens diuen que fa 50 o 60 anys les temperatures mitjanes anuals eren uns 2 graus per sota de les actuals, una diferència que pot semblar poc important, però que és molt significativa si pensem que 6 graus de diferència en les temperatures mitjanes poden marcar la diferència entre una època glacial i una altra d’interglacial.
 

Caramells de glaç penjant dels balcons al carrer d'Urgell l'any 1971 Foto: Arxiu Antoni Quintana Torres



El paradigma del fred, per als manresans d’una certa edat, són les dates de 1956, 1962, 1971 i 1985. El mes de febrer de 1956 va glaçar gairebé tot el mes sencer;  diversos dies es va arribar a temperatures entre 10 ºC i 12 ºC sota zero i a una mínima de 16 ºC sota zero a l’observatori de Puigterrà, per tota la ciutat hi havia canonades trencades pel gel i caramells de glaç; sis anys després, el Nadal de 1962, es va produir la nevada del segle, amb un gruix de neu entre 60 i 80 cm –segons els llocs–, que va fer l’alegria de grans i petits malgrat la interrupció de les comunicacions i les dificultats en el proveïment d’aliments; a més a més, el 28 de desembre es va arribar a 19 ºC sota zero i el Cardener va quedar totalment glaçat.
 
A finals de desembre de 1970 va fer una important nevada a Manresa, entre 25 i 35 cm de gruix, segons els llocs, seguida d’una entrada d’aire fred continental que va provocar que els tres primers dies de gener de 1971 la nostra ciutat estigués sota zero durant 60 hores seguides i que s’arribés a una mínima absoluta de 20 ºC sota zero, amb el Cardener glaçat de banda a banda i alguns arriscats patinadors que volien comprovar-ne la consistència del gel. Catorze anys més tard, el gener de 1985, es van produir dues nevades i una onada de fred en què es va arribar a 17 ºC sota zero, però el més  excepcional va ser que a Manresa vam estar sota zero deu dies seguits durant les vint-i-quatre hores del dia; aquest gelor siberiana va fer petar moltes calderes de calefacció i canonades d’aigua; força gent havia d’anar per dins casa seva amb una manta a sobre, sense aigua ni calefacció.
 
En els gairebé quaranta anys transcorreguts després de la gran fredorada de 1985, a Manresa no s’ha tornat a produir un episodi de fred comparable i, des d’aleshores, excepte el desembre de 2001, en què es va arribar a 11 ºC sota zero, no hem tornat mai més a baixar de 10 ºC sota zero de mínima. Per tant, és veritat que els manresans més joves de quaranta anys no han arribat a conèixer el fred intens que vam patir els d’edats més granades.
 

Ara fa més calor

La meteorologia manresana no ha canviat en els darrers quaranta anys només per la desaparició de les grans fredorades sinó que també han variat tot d’altres aspectes seguint la pauta climàtica d’escalfament global que s’està produint a tot el país.
 
Una conseqüència directa de la disminució del fred és la reducció dels dies de l’any en què es produeixen glaçades: hem passat dels 75 dies de mínimes sota zero que hi havia a la segona meitat del segle XX a una mitjana anual de 42 dies de glaçada en el període 2007-2023 però, si observem només els darrers nou anys, la mitjana de dies de glaçada ha disminuït a 35. En un període relativament curt de temps, els dies amb temperatures sota zero s’han reduït quasi a la meitat.
 

Elaborat segons les dades de l'estació meteorològica de La Culla


La quantitat de nevades per any, però, no ha disminuït: la mitjana entre 2007-2023 és d’1’5 dies amb neu per any, pràcticament igual a la segona meitat del segle XX. De tota manera, en els darrers nou anys, la mitjana ha baixat a 0’7 dies de neu per any i sembla que cada vegada aquest fenomen atmosfèric és més difícil d’observar a la nostra ciutat perquè hem passat tres anys -2020, 2021 i 2022- sense veure ni una volva de neu, mentre que el 2023 va nevar un sol dia. De tota manera, cal relativitzar aquesta dada perquè en aquestes dates s’inicia la gran secada en què vivim i també han disminuït els dies amb precipitacions aquoses. La darrera nevada una mica important -9 o 10 cm de gruix- es va produir el 27 de febrer de 2018 però l’última nevada amb cara i ulls, d’un pam de gruix, es va succeir el 8 de març de 2010, ja fa més de 14 anys!
 

Malgrat l'aportació d'aigua al Llobregat a través de la Sèquia, l'actual secada ha afectat greument els cone Foto: J. M. Serra

 

De la mateixa manera que el fred ha anat disminuint clarament en els anys que portem del segle XXI, tothom està d’acord que els dies de calor han anat augmentant. El rècord de temperatura màxima, a Manresa, continuen essent els 42,5 ºC a què es va arribar l’agost de 1987 i el juliol de 1994. Pel que fa a la temperatura màxima absoluta encara no hem batut el rècord d’aquests dos anys del segle passat, però sí que han anat augmentant els dies calorosos: entre 2015 i 2023 s’ha enregistrat una mitjana de 18’3 dies a l’any amb temperatures superiors als 35 ºC (més del doble dels que hi havia a la segona meitat del segle XX), mentre que les nits tropicals (dies en què el termòmetre no baixa de 20 ºC) han arribat a una mitjana de 15’8 per any, quan fa quaranta anys eren un fenomen anecdòtic. Això fa que, el juliol i l’agost, ja ens comencem a trobar amb un nombre considerable de dies en què, al migdia, cau un bat de sol que estavella les pedres, mentre que a la nit costa dormir a causa de la calor. L’experiència directa de molta gent i les dades termomètriques indiquen que, progressivament, els estius van fent-se més llargs i pesats de passar a Manresa.
 

Font: Eloi Cordomí, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya.


Si mirem la taula que ens indica la diferència entre la mitjana de les temperatures màximes mensuals del període 2000-2023 respecte del període 1950-1979, veurem que l’època de l’any que han augmentat més és a l’estiu; per tant, és cert que aquesta estació de l’any cada vegada es més difícilment suportable a causa de la calor. La mitjana de les temperatures màximes del mes d’octubre també ha augmentat força el segle actual, i ha deixat de ser el típic mes fresquet de tardor per tornar-se menys plujós i més càlid. El record de la gent més gran indica que fa mig segle, a principis de setembre, calia posar-se alguna cosa de màniga llarga a les nits i que, a l’octubre, ja calia portar jaqueta o un jersei. Ara és freqüent poder anar amb màniga curta des de mig abril fins a les portes de l’octubre; fins i tot s’han incrementat els mesos d’octubre, en què la temperatura màxima, algun dia, encara arriba als 30 ºC.

És cert que l'estiu cada vegada és més difícilment suportable a causa de la calor. 

 
La sensació que tenim els darrers anys és que els dies amb una temperatura estival se’ns han allargat des de mig maig fins a mig octubre, com si l’estiu s’hagués l’eixamplat i hagués escurçat els dies de primavera i els dies de tardor; els mateixos botiguers es queixen que les vendes de la roba d’entretemps han disminuït perquè en pocs dies es passa de l’hivern a la calor. Aquest augment dels dies calorosos afecta totes les activitats de la vida diària, però es detecta especialment a les aules d’ensenyament primari i secundari on, els mesos de juny i setembre, costa de fer les classes amb normalitat a causa de la incomoditat que significa treballar a temperatures que poden sobrepassar els 30 ºC.
 

Cada vegada plou menys a Manresa?

Pel que fa a les precipitacions, es fa difícil d’establir un patró a causa de la seva extrema variabilitat. Dins l’actual segle s’ha registrat l’any amb menys precipitacions a Manresa des de 1930, data des de quan n’hi ha registres fiables: va ser l’any 2015, en què només van caure 260 mm de precipitacions, una quantitat digna quasi d’un clima desèrtic. Tres anys després, l’any 2018, les precipitacions van ser de 799 mm, el màxim registrat fins ara dins l’actual segle. Els darrers tres anys, dins el context de la important secada que estem vivint, cap any hem arribat als 400 mm, un nivell de precipitacions que correspondria a un clima estepari.

Fonts: Florenci Vallès i elaboració pròpia


Si observem les mitjanes decennals de les precipitacions que s’han produït a Manresa els darrers 90 anys, és cert que s’hi observa una disminució en les quantitats caigudes. Si mesurem només les precipitacions caigudes entre 2009 i 2023, la mitjana arribaria a caure a 513 mm anuals. En tot cas, els manresans que tenen més de 60 anys, que recorden les precipitacions que hi havia durant la seva infantesa o joventut els anys quaranta, cinquanta i seixanta del segle passat, tenen tota la raó quan afirmen que ara a Manresa no hi plou tant. Sembla com si les precipitacions també fossin més escasses i concentrades en dies determinats, separats per períodes més llargs en què no cau ni una gota, seguint la pauta general del canvi climàtic que s’està produint en el clima mediterrani.
 

Encara que, en general, a Manresa les estacions de l’any en què hi plou més continuen sent la primavera i a la tardor, la distribució general de les precipitacions segons els mesos de l’any ha sofert petits canvis. D’entrada, les estacions de l’any més seques –estiu i hivern– encara ho són més ara. El mes de desembre és bastant més eixut que no era el segle passat i el mateix els ha passat als mesos de maig i setembre que, els darrers anys, han deixat de ser els típics mesos plujosos que eren abans.
 
L’augment de les temperatures i la disminució de les precipitacions han fet que no solament sigui més important la secada estival, sinó que hagin augmentat els mesos amb dèficit de precipitacions. Si el segle passat l’únic mes amb dèficit d’aigua era el juliol, ara es troben en aquesta situació el juny, el juliol i l’agost.
 

Fa més de sis anys, des del 2018, que no es produeix una nevada amb un gruix apreciable de neu a la ciutat
 

Cap on va el clima de Manresa

Segons la classificació dels climes de Catalunya que dona el Servei Meteorològic de Catalunya, el clima de Manresa, que a finals dels segle XX era subhumit, ha passat a ser sec el segle XXI. Manresa, actualment, té un clima mediterrani continental sec amb un hivern no gaire fred, per damunt de 6 ºC de mitjana, un estiu càlid amb tres mesos de secada i una amplitud tèrmica de 19,4 ºC. El contrast entre la mitjana de les temperatures mínimes i la mitjana de les temperatures màximes continua sent molt semblant al que hi havia perquè les mínimes són més suaus, però les màximes també han augmentat.
 
En una interessant xerrada que el meteoròleg Eloi Cordomí va fer en el marc d’unes jornades de formació de l’Escola Agrària de Manresa, va presentar un estudi sobre la possible evolució del clima de la nostra ciutat de cara a mitjan segle XXI. En aquest estudi es preveuen dos escenaris per a l’any 2050: un de moderat, considerant que continuaran la tendència a l’augment de les temperatures mitjanes anuals i a la disminució de les precipitacions, i un d’extrem en què aquests dos canvis serien molt més ràpids i accentuats.
 

Font: Eloi Cordomí


En aquesta prospectiva sobre el clima de Manresa es preveu que les precipitacions baixarien per sota del llindar de 500 mm anuals i continuaria l’augment de les temperatures, amb unes màximes encara més extremes a l’estiu i bastant menys fred a l’hivern. Per posar una exemple del que significarien a la pràctica aquestes previsions climàtiques, Eloi Cordomí va afirmar que si es complís l’escenari moderat, Manresa tindria el 2050 un clima amb unes característiques similars a les del clima que té ara Móra d’Ebre, mentre que si s’arribés a un escenari extrem, Manresa tindria un clima semblant al que té actualment Badajoz. Aquesta tendència concorda amb el que ja s’està observant actualment, en què les temperatures de les ciutats catalanes en un futur proper serien semblants a les actuals temperatures de ciutats situades bastant més al sud, com València o Alacant.
 

Passera de Can Poc Oli amb la riera de Rajadell eixuta Foto: Ignasi Segon


El que queda clar, doncs, és que han de continuar les mesures d’estalvi i aprofitament de l’aigua que s’han posat en pràctica en el context de l’actual secada i també preveure que la ciutat necessitarà encara més el que ara s’anomenen els refugis climàtics –tant en espais interiors com exteriors– per minvar els efectes de la calor extrema. Com més va, més necessaris s’aniran fent els espais climatitzats, les piscines públiques o espais amb jocs d’aigua, els carrers o parcs amb arbrat i la vegetació urbana que minvin la irradiació calorosa que fan l’asfalt i els blocs d’edificis que augmenten encara més les temperatures urbanes i provoquen l’efecte de l’illa de calor.
 

Els riscos naturals

Sempre que es parla del clima, és molt important avaluar els riscos naturals. Aquests s’entenen com la major o menor probabilitat que es produeixi un dany o una catàstrofe sobre la població d’una zona determinada a conseqüència d’un procés natural. Igualment necessari és, també, avaluar la vulnerabilitat de la població a aquests riscos. Manresa té dos riscos naturals que estan relacionats directament amb les característiques mediterrànies del seu clima: les riuades i les secades. Però encara se n’hi poden afegir dos més, que més aviat es relacionen amb els trets continentals que presenta el clima manresà: les fredorades i les onades de calor. Altres riscos naturals, com les pedregades i les ventades, es produeixen a la nostra ciutat amb una freqüència molt menor i constitueixen un risc natural que, només ocasionalment, arriben a provocar danys importants.
 

El Cardener desbordat l'any 1972 Foto: Arxiu Antoni Quintana Torres


El nucli urbà de la ciutat de Manresa està situat bastants metres per damunt el riu i, per aquest motiu, les riuades del Cardener no han arribat mai a afectar les cases de la ciutat, tret dels molins que estaven situats a les vores del riu. Però, als segles XIX i XX, moltes fàbriques manresanes es van instal·lar a la vora del Cardener i del torrent de Sant Ignasi, i les riuades, i alguna torrentada, van arribar a afectar greument aquestes indústries.
 

Una de les plaques que es van col·locar a Manresa per assenyalar el nivell on van arribar les aigües del Cardener en la riuada de 1907 Foto: J. M. Serra


L’entrada en funcionament del pantà de Sant Ponç el 1954 va fer que es pogués controlar el cabal d’aigua del Cardener. Tot i això, el 8 de novembre de 1982, el riu va pujar uns 4 metres a causa de la necessitat d’obrir les comportes del pantà perquè no podia contenir més aigua; les aigües del Cardener van arribar fins al Congost i a  l’avinguda Pirelli, on van inundar diferents indústries, i també va caldre evacuar les cases que hi havia aleshores al passeig del Riu.
 
L’entrada en funcionament, l’any 1997, del pantà de la Llosa del Cavall, va millorar més el control de les aigües fluvials. La darrera riuada important del Cardener es va produir el 10 de juny de 2000, data en què el riu va pujar uns dos metres per damunt del seu nivell habitual a causa d’una precipitació acumulada de 187 mm. Posteriorment, l’1 de desembre de 2014, es va produir una altra riuada, encara que no de tanta importància, cosa que demostra que, malgrat la protecció que ofereixen a la ciutat la Llosa del Cavall i Sant Ponç contra les riuades, aquest és un risc natural que, en certes condicions meteorològiques extremes, encara pot donar algun ensurt a la ciutat, tot i que amb una importància i una freqüència bastant menor que en èpoques passades.
 

Nivell on van arribar les aigües del Cardener en la riuada de l'any 1907 Foto: Arxiu Comarcal del Bages i elaboració pròpia


Les secades són un altre dels riscos naturals que es produeixen a la ciutat com a conseqüència del seu clima. De secades que, històricament, es puguin comparar amb la que patim se’n va produir una entre els anys 1895 i 1897, que va durar tres anys, i una altra, de dos anys i mig, entre 1923 i 1925. Antigament els efectes eren molt més devastadors que en l’actualitat, a causa de la dependència molt més gran de la producció agrícola de proximitat que tenia la població. L’actual situació, però, ens adverteix que els períodes de secada continuen sent un risc natural per a la ciutat, malgrat l’aigua que arriba per la Séquia.
 
Les fredorades, tot i que que els hiverns del segle XXI són bastant menys freds que els dei segle XX, continuen sent un risc natural, sobretot si es produeixen a destemps el mes de març i afecten les produccions agrícoles de l’horta de Manresa. Que l’hivern sigui més suau no exclou que no es pugui produir alguna nevada important que afecti els transports i les comunicacions de la ciutat, com la de l’any 2010.
 

Cel de tempesta a les Escodines un dia d'abril de 2017 Foto: Enric Casas


Un risc natural que previsiblement anirà en augment el segle XXI són les onades de calor. D’aquestes n’hem tingut exemples prou evidents els estius de 2022 i de 2023. Les onades de calor són un risc natural sobretot per a la gent de més de 80 anys, per a les criatures petites i per a totes les persones que tenen feines a l’aire lliure –escombriaires, paletes, serveis de seguretat i de repartiment a domicili, etc.– per la deshidratació que causen i els cops de calor. El perill dels canvis que s’estan produint en la climatologia manresana és que els estius s’allarguen i els dies de temperatures per damunt de 35 ºC  augmenten, mentre que l’increment de les nits tropicals per damunt dels 20 ºC no deixen reposar en les hores nocturnes. Aquest, doncs, seria un risc natural del clima manresà que previsiblement augmentarà els propers anys.

 

El canvi climàtic a Manresa

Jordi Badia Guitart, biòleg
 
Cap indret de la Terra s’escapa del canvi climàtic provocat per la humanitat, tampoc Manresa, que a l’hivern ja no és Manrússia. Tot i que els efectes es confonguin, ens cal discriminar l’increment inapel·lable de les temperatures ja predit per tots els models climàtics per al segle XXI, confirmat per les dades i que ha esdevingut la nova normalitat, de la llarga secada que porta ja tres anys –els 2021, 2022, 2023 i veurem quant plou el 2024– per a la qual hi ha esperances de recuperació i retorn a una pluviositat més habitual. Convé tenir present que mentre els pantans de les conques internes de Catalunya estan buits, els de la Noguera Ribagorçana estan prou plens i els de Navarra plens del tot.
 
Un augment de la temperatura d’1 ºC hauria d’anar compensat per un augment de la precipitació de com a mínim 40 mm per any per mantenir les condicions d’humitat al sòl similars. Es comprèn, doncs, que la combinació de calor i secada sigui tan perjudicial per a la vegetació, els conreus i el cabal de fonts, rius i rieres. Fem una mirada a com aquest canvi climàtic afecta Manresa, començant per la ciutat i sortint enfora.
 
A l’estiu i a l’interior de la ciutat, els arbres que ombregen els carrers, les façanes i els parcs, i que amb la seva evapotranspiració redueixen la temperatura ambiental, són el fet diferencial entre un espai que és acollidor i un que no, tal com s’ocupen les terrasses dels bars que són a l’ombra i les que queden al sol no. Entre les espècies d’arbre que més contribueixen a la reducció de la temperatura hi ha els plàtans –quin encert el Passeig!– els lledoners i les moreres. En canvi, arbres amb limbe foliar menor o més propensos a reduir l’evapotranspiració quan fa molta calor o falta aigua no hi contribueixen tant.

El manteniment dels arbres de la ciutat demana ja més atenció al reg d’implantació durant els primers anys i al reg de supervivència durant els períodes secs i calorosos, insuportables pels arbres, que esdevenen cada vegada menys excepcionals. Però s’ha d’evitar la necessitat estructural de reg sistemàtic mitjançant dissenys arquitectònics i de jardineria que condueixin l’aigua dels carrers cap als escocells i als espais amb plantes, i amb la tria d’espècies més resistents a l’aridesa.

El regadiu
 
A causa de la sequera, el regadiu de Manresa alimentat per la Séquia i els seus ramals ha hagut de reduir en un 40% l’aigua de reg. El regadiu manresà està format majoritàriament per petites parcel·les familiars per al consum propi, sense pretensions d’explotació agrícola, cuidades per gent gran. El sistema de regadiu és a base d’una extensa xarxa de recs i bagants i, a la majoria d’horts, es rega per inundació dels solcs. Una gran inversió en la modernització del reg que abastés tot el regadiu manresà per fer-lo més eficient és molt difícil amb l’actual estructura de propietat i seria ruïnosa en termes mercantils.
 
Si la restricció del reg per la Séquia s’allarga o s’agreuja, serà la mort del regadiu de Manresa. Els usos de l’aigua són poc comparables. Utilitzar l’aigua i retornar-la neta no és essencialment un problema; sí que ho és extreure-la del sistema i, molt pitjor encara, és embrutar-la o contaminar-la. L’ús de l’aigua al regadiu de Manresa s’inscriu en el primer supòsit, el més benigne ambientalment. L’avaluació entre desviar mig metre cúbic d’aigua per segon del Llobregat perquè circuli pausadament per la xarxa de la Séquia i en bona part tornar-la uns quilòmetres avall tan neta com s’havia captat o bé mantenir mig metre cúbic d’aigua més al riu sembla decantar-se en favor de tenir aigua a la xarxa de la Séquia i el Pla de Bages més humit.
 
Canvi de calendari
 
L’increment de la temperatura ha comportat desajustos d’una banda entre el clima i els boscos, i de l’altra entre el clima i la tradició pagesa. Així com la fenologia en general s’ha avançat, les feines del camp s’han d’avançar aproximadament a un mes abans de la data que marca el tradicional Calendari del Pagès que, malgrat haver quedat desfasat, molts hortolans es resisteixen a abandonar.
 
Els canvis més importants a l’Anella Verda de Manresa causats per l’evolució climàtica han estat al voltant de l’aigua, amb fonts que han deixat de rajar, les rieres de Rajadell i de Mura que només conserven aigua als seus tolls més grans i l’aiguamoll de la Bòbila, a Santpedor, que al 2023 va quedar completament eixut però que ha recuperat l’aigua amb les pluges del passat mes de març. La fauna –peixos, amfibis, aus aquàtiques...– i la flora –jonqueres, plantes aquàtiques...– dels ambients humits retrocedeixen en reduir-se o desaparèixer el seu hàbitat.
 

Cirerer del Japó (Prunus serrulata) al carrer d’Ignasi Balcells, davant del Conservatori de Música. Aquest arbre és l'emblema nacional del Japó que, amb la seva florida espectacular al mes d'abril, il•lumina l'arribada de la primavera. Es planta a les ciutats per la bellesa de la seva florida. Foto: Enric Casas


Els boscos de la comarca pateixen greument els efectes de la calorada i la secada persistents. No hi ha a la memòria una tardor tan dolenta pels bolets com la del 2023. Les alzines i els roures, en general els planifolis, han resistit millor la secada que els pins. Les alzines basen la seva estratègia enfront de la sequera en el tancament dels estomes de les fulles malgrat que es redueixi o aturi la fotosíntesi i en una gran biomassa d’arrels profundament clavades al sòl per arribar allà on quedi una mínima humitat. Els roures deixen que les fulles s’assequin abans d’hora i s’esperen a la primavera següent per tornar a començar. Però els pins, per més que creixin ràpidament i siguin bons competidors, no tenen la capacitat de regulació ni la gran proporció d’arrels de les alzines, ni l’opció de despendre’s de les fulles com els caducifolis. Als efectes perjudicials de la secada i de la calor, en el cas dels pins s’afegeixen el de la processionària i, sobretot, el de la infecció sistèmica pel fong Sphaeropsis sapinea (= Diploidia pinea) que s’acarnissa sobre els pins ja debilitats. A l’est de Manresa, molts pins rojos que donaven singularitat a la vegetació del Moianès han mort per la combinació de les causes esmentades. Cap a les serres de l’oest succeeix el mateix amb pinasses que havien sobreviscut als grans incendis. Tant la pinassa com el pi roig es troben, a les comarques de Bages i Moianès, al límit altitudinal inferior de la seva àrea de distribució. L’increment de la temperatura combinat amb la secada perllongada els ha deixat fora del rang ecològic en el qual poden viure. El pi blanc, més capaç de suportar l’aridesa, n’ha resultat afectat en un grau molt menor. La mortaldat de pins blancs més extensa al Bages és a l’entorn de Salelles i Sant Salvador de Guardiola, a causa sobretot de la infecció pel fong que deuria ser afavorida pels estralls als pins causats per la pedregada del 25.08.2022.
 
El canvi climàtic cap a temperatures més càlides també eleva sistemàticament el risc d’incendi als boscos. El record de l’incendi del 17.07.2022 al Pont de Vilomara, River Park i les Brucardes inspira les actuacions de protecció davant del foc forestal i manté l’alerta.
 
Tot plegat pinta un panorama climàtic diferent i poc favorable al qual, de grat o per força, hem d’adaptar com més aviat millor l’urbanisme, els conreus, la gestió dels boscos i de l’aigua, i els nostres costums i consums. No s’hi valen excuses. 

 

La plaça d'Europa en un dels pocs dies plujosos del mes de març passat Foto: Enric Casas



 



Participació