NATURA URBANA

Mediterrània

Si parlem del Mediterrani segurament ens cenyirem a allò que fa referència al mar Mediterrani.

per Ignasi Cebrian, 19 de febrer de 2024 a les 10:59 |
Aquesta paraula també ens indica un tipus de clima temperat, agradable per viure-hi, el clima mediterrani. Una de les característiques que té és que plou poc al llarg de l’any, aproximadament al voltant dels 400 mm i les temperatures tant a l'hivern com a l'estiu són més aviat suaus, no són extremes. Semblaria que és un clima només propi al de la nostra conca mediterrània. La sorpresa és quan veiem que en altres llocs de la Terra existeixen altres mediterrànies. La zona de Califòrnia, la part de l'oest d'Austràlia, Sud-Àfrica i també el Xile central. Altres mediterrànies que coincideixen amb el clima, però també tenen les seves característiques pròpies, segons la situació, n’hi ha de més àrides i n’hi ha de més humides. Totes són regions que  es troben entre 30 i 45 graus de latitud nord i sud respecte l’equador.
 

El clima mediterrani està en una zona temperada, una zona entremig de les zones càlides i les zones fredes del planeta. Totes aquestes zones tenen algunes característiques semblants: pluges, temperatures, vegetació… i fins i tot alguns aspectes culturals també condicionats pel clima, com per exemple el cultiu de la vinya, les oliveres i el blat. Són zones vitivinícoles, productores d’oli i de pa, el que se’n diu la trilogia mediterrània. Aquests aspectes són el vincle que ens lliga al nostre clima.
 
El nostre vincle climàtic, el que ens lliga a la Terra (mediterrània), és el que ens porta a la cultura del vi, de l’hort, de la dieta mediterrània, de l’oli d’oliva, de l’escassedat, del reciclatge. De vegades no en som conscients, en d’altres casos hem anat perdent el vincle i ens hem aculturitzat per agafar models que no tenen cap lligam amb la terra, com el model estatunidenc (fast food, cultura del cotxe, usar i llençar…), el model capitalista que no necessita ni vincles ni contextos. L’emergència climàtica també ens fa perdre el nostre clima de referència. Ara fins allò que creiem que no canviava, canviarà. Caldrà deixar d’imitar models desvinculats del clima i caldrà veure quins són els nous vincles que establim amb la terra. Quan parlem d’adaptar-nos a l’emergència climàtica volem dir tornar a establir vincles (pactes) amb la terra per així tornar a poder viure en lloc de sobreviure de manera inconscient.
Arxivat a:
Paisatge, NATURA URBANA



Participació