NATURA URBANA

​Conèixer paisatges

Ara que ve la tardor i la gent comença a anar amunt i avall pel territori, és interessant tenir presents dues eines que ens acosten al turisme paisatgístic.

Paisatges costaners
per Ignasi Cebrian, 19 de setembre de 2023 a les 07:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de setembre de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La primera és el Mapa de les unitats de paisatge de Catalunya, elaborat per l'Observatori del Paisatge. Catalunya té una diversitat natural molt gran, això comporta un diversitat paisatgística semblant. Comparant-la amb altres països de la mateixa mida, com Bèlgica o els Països Baixos, és clar que Catalunya en aquesta qüestió és atípica. Tenim un total de 134 paisatges diferents, dibuixats sobre el mapa, des dels més naturals als més antropitzats. Cada paisatge amb unes característiques pròpies que barregen elements naturals, culturals i simbòlics. Per anar d’un punt a un altre del territori travessem molts paisatges diferents. Un exemple, de Manresa a Lleida veurem i travessarem el paisatge del Pla del Bages, el de Rubió-Castelltallat-Pinós, el de Costers de la Segarra, el de Secans de Belianes i d’Ondara i el del Pla d’Urgell. Per saber les característiques de cada espai el mapa inclou una breu descripció orientativa dels paisatges més representatius.
 

La segona eina, complementària al mapa i amb rerefons teòric, és la publicació Carreteres paisatge i turisme. Bases per la definició d’un model a Catalunya. Les carreteres són una ferida sobre el territori, però també han esdevingut magnifiques plataformes de percepció i gaudi dels paisatges i el territori. Són una via d’accés que ens acosta a la diversitat paisatgística. El mapa del paisatge es desplega en els catàlegs de paisatge de Catalunya. Els 134 paisatges estan relligats perceptivament per les carreteres (i camins) que els travessen. Citant una frase de la publicació: «Les carreteres són els principals visors dels paisatges contemporanis i són alhora creadores d’imaginaris».
 
Moltes iniciatives per potenciar les carreteres com a constructores d’imaginaris paisatgístics s’han portat a terme. En destaco dues. La primera són Les Grans Rutes de Catalunya (Agència Catalana de Turisme, 2018). Es tracta de sis grans propostes de rutes en cotxe pel conjunt de Catalunya que agrupen les principals destinacions, atractius i activitats turístiques de Catalunya. I la segona, Itineraris i escapades. Descobreix Catalunya en cotxe (Agència Catalana de Turisme, 2015). És un opuscle turístic amb un considerable nombre de propostes de rutes i activitats per descobrir la gran varietat de paisatges. N’hi ha d’altres que com aquestes ens inspiren a sortir a la carretera per conèixer nous paisatges.
 
Arxivat a:
Paisatge, NATURA URBANA



Participació