TEMA DEL MES

Fem un cafè amb alcaldables

Deu llistes concorren a les eleccions a l’Ajuntament de Manresa del 28 de maig. Marc Aloy, que va pactar amb Junts el 2019, aspira a mantenir l’alcaldia. Però l’embranzida del PSC a escala global i la divisió de l’espai postconvergent poden canviar la composició dels partits de govern.

Alcaldables manresans a la redacció d'El Pou. | Francesc Rubí
per Carles Claret Vilaseca, 24 de maig de 2023 a les 11:36 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de maig de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Capitalitat, seguretat i revitalització del centre històric, cavalls de batalla d’unes municipals amb ERC com a rival a batre

Per només deu vots, ERC va ser la candidatura més votada en les eleccions municipals del 2019. A ciutats mitjanes amb cens semblant al de Manresa, la llei d’Hondt, que afavoreix sempre les llistes més votades, és indefectiblement injusta. Sobretot quan, per desenes de vots, alguna formació, havent d’arribar al topall del 5% del total de sufragis emesos, pot passar, en qüestió de segons durant l’escrutini, d’entrar amb dos o tres regidors a l’Ajuntament a quedar-ne fora.


Hem convidat a fer un cafè a tots els/les alcaldables i els hem preguntat quines iniciatives i projectes tenen per a la ciutat de cara al futur i quins consideren que són prioritaris en el proper mandat

Aquest aspecte és important ja que, a les eleccions del 28 de maig, concorren deu candidatures i, amb més o menys abstenció, la fragmentació del vot afavorirà les llistes que previsiblement rebran més vots i laminarà les possibilitats de les que en rebin menys. A banda d’aquesta estimació tècnica, a grans trets i pel que fa a les intencions de vot, la contesa a la capital del Bages cal analitzar-la en dos plans de lectura en funció dels factors que determinen al ciutadà a decidir-se per una opció política o altra.
 

Condicionants de política general


D’una banda, factors de caràcter més extern, no tan lligats a la realitat de Manresa com a la conjuntura política general a Catalunya i a l’Estat. Són motivacions i estímuls de caràcter més conjuntural ideològic que, d’entrada, presagien un augment del vot socialista –que governa Espanya i apunta a guanyar les eleccions en clau catalana–, en detriment del desmembrament de Ciutadans. A Manresa, Anjo Valentí relleva Felip González intentant treure rèdit de l’embranzida del PSC.


Alhora, la fidelitat de vot a ERC, que ostenta l’alcaldia manresana i amb Marc Aloy que repeteix com a cap de files, també sembla estable, tot i que el més probable és que no sigui suficient per governar amb majoria o en solitari amb prou estabilitat. Un escenari calcat al de la Generalitat després del trencament amb Junts.

Paral·lelament, tant Esquerra com les formacions postconvergents viuen sota l’efecte de la desintegració de la unitat independentista del 2017. Junts per Manresa presenta candidat nou, Ramon Bacardit, i acumula actius de regidors que ja han format part del darrer govern municipal, però sap que una llista com Impulsem Manresa –amb el suport del PDCAT– i, fins i tot, el Front Nacional de Catalunya (FNC) poden esgarrapar-li vots que, a l’hora de fer sumes i restes, resultaran clau.

Tant Impulsem, liderat per Joan Vila, com el Font Nacional, amb Sergi Perramon de cap de llista, busquen adeptes entre els desencantats pels resultats del procés que va desembocar en l’1-O. Per la seva banda, el PP renova el candidat, Josep Lluís Javaloyes, i vol tornar al consistori recollint part de la presumible desfeta de Ciutadans, que a Manresa encapçala Andrés Rojo, com a gran partit espanyol que planti cara al PSOE.

En el cas de Fem Manresa i En Comú Podem (ECP), les úniques formacions amb una dona encapçalant la llista, Roser Alegre i Ana Querol respectivament, si hem de fixar-nos en la correlació de suport a escala catalana, la CUP ha perdut adeptes, producte del desencís global independentista i els ecosocialistes sovint es veuen únicament com una crossa a l’ombra dels socialistes.
 

Els candidats d'ECP, Impulsem Manresa, PP, Ciutadans, Fem Manresa, ERC, Junts per Manresa, PSC i FNC davant del pou ignasià. Foto: Francesc Rubí

 

Visió interna de ciutat


En el pla estrictament manresà, el que deriva de l’observació i l’estat de la ciutat d’aquells que hi fan vida amb més arrelament, des de les formacions conservadores, s’ha procurat posar en el focus temes de degradació, neteja, incivisme i seguretat ciutadana per apel·lar a una dignificació de sectors del centre històric i, en general, del conjunt de Manresa.


En aquest sentit, Ramon Bacardit, el relleu de Valentí Junyent al capdavant de Junts, ha aprofitat que no forma part de l’actual govern –sí que va ser regidor d’Urbanisme entre 2011 i 2015– per desmarcar-se un pèl dels acords de l’últim mandat i bastir un programa alternatiu al dels republicans.

Impulsem Manresa, des del mateix espai ideològic però sense haver de rendibilitzar part de l’acció de govern, ha elevat el to de la crítica a l’Ajuntament Aloy i vol ser la revelació dels comicis tot i els hàndicaps de ser una marca independent i amb recursos limitats en una ciutat de més de 75.000 habitants.

Els discursos de Bacardit i Vila han forçat l’equip de campanya de l’actual alcalde Aloy a renovar algunes cares i redefinir el projecte de ciutat des de l’òptica de qui governa, posant en valor els avenços i, sobretot, revelant les que, per a Esquerra, seran les grans transformacions futures que necessita Manresa. Marc Aloy no es pot adormir perquè sap que és el rival a batre.

Anjo Valentí, veient els toros des de la barrera, ha pujat al carro de la governabilitat tal com ho fa Salvador Illa al Parlament. En els últims temps, els socialistes s’han oposat al pla de mobilitat i han criticat part de la gestió econòmica municipal, però, esperant un escenari propici per pactar amb ERC la nit del 28 de maig, no han dinamitat tots els ponts de diàleg.

En un fet insòlit, Fem Manresa, com a marca consolidada, repeteix candidats cupaires, però no reedita l’acord amb Esquerra Unida i Alternativa. Roser Alegre torna a encapçalar la llista amb un programa coherent amb la trajectòria del darrer mandat i esperant repetir els bons resultats de fa quatre anys.

Ana Querol (ECP), es posa novament al capdavant d’una coalició que aquest cop suma Comuns i liles. Amb l’experiència de fa quatre anys, torna a presentar un programa d’abast genèric amb referents com Ada Colau o Yolanda Díaz, potser un xic massa allunyats de la realitat manresana, però que busca pescar vots de l’esquerra obrerista.

Per últim, Josep Lluís Javaloyes (PP) i Sergi Perramon (FNC), hauran de combatre, com apuntàvem, la difícil barrera del 5% dels vots que obren la porta a formar part del consistori manresà.
 

Com s’ha elaborat aquest reportatge

Els candidats a l’alcaldia de Manresa han respost un qüestionari únic de nou preguntes idèntiques, la formulació completa de les quals és la que desenvolupem a continuació. Per qüestions d’espai, en la composició de la pàgina corresponent a cada alcaldable, la pregunta apareixerà resumida.

1. Per què creieu que els manresans i manresanes us haurien de votar com a alcalde-essa de Manresa?
2. Digueu tres qualitats indiscutibles de Manresa com a municipi.
3. Enumereu tres aspectes que, actualment, no us agraden gens.
4. Què canviaríeu, tan aviat com poguéssiu, si governeu amb majoria a Manresa?
5. Podríeu destacar-me un projecte, iniciativa o actuació encertada que hagi tirat endavant el govern municipal en aquest últim mandat?
6. Podeu donar tres bones idees per revitalitzar el centre històric?
7. Creieu que, davant de l’auge de l’extrema dreta, la campanya a Manresa es basarà en aspectes com la seguretat i l’impacte a tots nivells de la migració?
8. A partir de quines idees bàsiques –aquelles que voleu traslladar a l’electorat– es desenvolupa el vostre programa per a Manresa?
9. Amb quina altra candidatura o llista penseu que teniu plantejaments o objectius similars o podeu tenir sintonia de cara a possibles pactes postelectorals?

 

Marc Aloy (ERC)

Foto: Francesc Rubí


Per què creieu que heu de ser alcalde?
Ens vam comprometre a transformar la ciutat i hem fet molta feina. Hem afrontat projectes importantíssims que portaven anys encallats com la Fàbrica Nova, l’avinguda dels Països Catalans, el soterrament del tren, el polígon del Pont Nou, i molts altres. Però sobretot hem plantat moltes llavors. Hem aconseguit molt finançament. Els propers quatre anys tenim projectes per valor de 200 milions d’euros, dels quals més de 160 ja estan finançats. També hem millorat molts serveis. I tot això amb només tres anys a l’alcaldia i havent de fer front a una crisi sanitària i social de dimensions gegantines a causa de la pandèmia. Volem tirar endavant tots aquests projectes estratègics per una ciutat més competitiva, una ciutat d’oportunitats, que generi llocs de treball i una ciutat verda i sostenible i, sobretot, que no deixi ningú enrere. Una gran capital del país.

Qualitats indiscutibles de Manresa
La seva dimensió: una ciutat on tot queda a prop i que té molts serveis. Paral·lelament, l’entorn natural, de paisatge variat, que ens proveeix de productes d’horta i de secà de gran qualitat. Finalment, l’activisme social, el batec cultural i esportiu, les entitats i la gent.

Aspectes que, actualment, no us agraden
No n’hi ha cap que no m’agradi gens. En tot cas n’hi ha molts que són millorables, com a tot arreu. Hem de treballar a fons la mobilitat per aconseguir una ciutat més amable, especialment per als vianants. També hem de treballar en la rehabilitació del centre històric. Per últim, hem d’aconseguir vèncer aquest tarannà col·lectiu que sovint tenen alguns manresans de no valorar prou els nostres actius.

Què canviaríeu si governeu amb majoria?
Continuarem treballant i donant el millor de nosaltres mateixos per millorar la qualitat de vida i treballar a favor de Manresa, la ciutat que estimem. I seguirem treballant els grans projectes de ciutat buscant grans acords i consens amb la resta de formacions i la ciutadania.

Un projecte, iniciativa o actuació encertada del govern municipal actual
Uns quants, però, per sobre de tots, el projecte de la Fàbrica Nova. És una gran oportunitat per a la ciutat, per crear un gran pol de concentració tecnològica i d’economia del coneixement que permeti retenir el talent jove. També, per la gran capacitat transformadora que té per recosir barris, per crear un gran parc i nous equipaments al servei de la ciutadania.

Tres bones idees per revitalitzar el centre històric
En primer lloc, el més complicat però també el més necessari, la creació de nous habitatges dignes, sigui a través de la rehabilitació o de la nova construcció. Cal treballar per omplir de vida tot el centre històric. En segon lloc, completar la transformació de l’espai públic, ampliant l’illa de vianants, per fer un centre més accessible i inclusiu. Paral·lelament, també cal donar suport i dinamitzar el sector comercial, que majoritàriament ha de lluitar molt davant de nous models de compra, especialment per internet.

La seguretat i l’impacte de la migració centraran la campanya?
Malauradament, la dreta, la ultradreta i l’extrema dreta ja han fet palès que aquesta serà una de les seves banderes, fins i tot distorsionant la realitat i, el que és més greu, vinculant la sensació d’inseguretat amb la immigració, cosa que no només és una greu irresponsabilitat sinó que és directament racisme i xenofòbia. La ciutat té problemes, com totes les grans ciutats, però no en té més que d’altres. Manresa no és una ciutat insegura, les dades ho demostren. És importantíssim que abordem els temes de seguretat des d’una mirada àmplia, no només des del punt de vista policial, sinó especialment amb polítiques socials.

Idees bàsiques del vostre programa
El d’una ciutat verda i sostenible, dinàmica i plena d’oportunitats, una ciutat oberta, diversa i cohesionada. La capital de la Catalunya Central.

Amb quina altra candidatura teniu plantejaments o objectius similars?
Som un partit d’esquerres, republicà i independentista i òbviament ens sentim més propers amb aquells partits que ideològicament comparteixen aquests valors. Tot i així, sempre hem dit que els grans projectes de ciutat és bo que siguin compartits i àmpliament consensuats. I així ho hem demostrat aquests darrers quatre anys.
 

Ramon Bacardit (Junts per Manresa)

Foto: Francesc Rubí


Per què creieu que heu de ser alcalde?
Perquè al meu costat hi ha un equip de gent disposada a deixar-se la pell perquè Manresa torni a esdevenir un referent, i sabem com fer-ho. Gent preparada, que conformen un equilibri entre l’experiència i la frescor necessària per fer el clic que necessita la ciutat per capgirar el mitjó. La fortalesa del projecte no és una persona, sinó un conjunt de gent, que tenim una cosa en comú: capacitat de generar canvi al nostre entorn per millorar-lo.

Qualitats indiscutibles de Manresa
La configuració com a ciutat, la seva gent i la seva història. Té una dimensió que permet que en quinze minuts a peu puguem tenir accés a gairebé tots els serveis; i això, conjuntament amb la posició geogràfica central, representa tenir una base ideal per gaudir de qualitat de vida. En segon lloc, Manresa té gent molt vàlida, un immens capital humà, que conforma un teixit associatiu amb molt de potencial, des dels diferents flancs: cultural, empresarial, social... I finalment, és una ciutat de referència en la història del país i en l’imaginari nacional, una identitat sòlida i reconeguda per projectar-nos cap al futur.

Aspectes que, actualment, no us agraden
La ciutat fa tres dècades que recula, i això es nota a tots els nivells: la gent se’ns en va. És la conseqüència d’haver comès errades de forma continuada. Tres aspectes que no m’agraden i que vull canviar són: en primer lloc, les comunicacions amb Barcelona (cal el desdoblament de la C-55, la supressió del peatge de la C-16 i trens semidirectes). En segon, el nostre Barri Antic, que està en una situació deplorable i de decadència insostenible. I, en tercer lloc, l’estat de l’espai públic, que és poc avinent, està deixat i genera inseguretat: voreres i ferms en mal estat, poc verd i poca llum, i amb un mobiliari no pensat per a la gent.

Què canviaríeu si governeu amb majoria?
Centrarem les inversions en la millora dels carrers, places i parcs, per posar l’espai públic al servei de la gent. La conseqüència de millorar els nostres carrers i places, quan es dignifica l’espai públic, és que es genera un entorn amable i segur, favorable i de qualitat per a l’habitatge i el comerç.

Un projecte, iniciativa o actuació encertada del govern municipal actual
Sempre he dit que la millora de l’Anella Verda ha estat un fil de continuïtat que ha unit els darrers governs de la ciutat. I ha estat un gran encert col·lectiu.

Tres bones idees per revitalitzar el centre històric
Portar estudiants universitaris al bell mig del Barri Antic. També posar a disposició de la gent que hi viu i dels usuaris del comerç i dels locals d’oci facilitats d’aparcament. També cal, per últim, incentivar la regeneració urbana i la rehabilitació del parc d’habitatges, per generar un clima de civisme i sensació de seguretat al carrer.

La seguretat i l’impacte de la migració centraran la campanya?
Quan un alcalde gira el cap davant els problemes reals de la gent, hi ha oportunistes polítics que fan d’aquesta denúncia el seu discurs. La seguretat i la necessitat de cohesionar la nostra societat és un discurs que tot aspirant a ser alcalde, sigui del color o ideologia que sigui, haurà d’afrontar.

Idees bàsiques del vostre programa
Transmetre un missatge d’urgència i un missatge d’esperança. A Manresa, no anem bé. La gent està desanimada per com van les coses, molts ciutadans creuen que això no té solució. Hem d’aturar l’espiral de pobresa en què estem immersos. La bona notícia és que encara hi som a temps. No ho tenim perdut, però si ens encantem no hi serem a temps. Sabem el que cal fer. El nostre programa electoral, mitjançant accions concretes i factibles, explicarà què farem quan governem perquè l’espiral de pobresa esdevingui de prosperitat.

Amb quina altra candidatura teniu plantejaments o objectius similars?
Ens presentem per guanyar i fer-ho, a més, amb una majoria suficient per tirar endavant el canvi que la ciutat necessita urgentment. Som l’única alternativa que té opcions de guanyar i que és capaç de fer aquest canvi de xip. No només proposem un model alternatiu al que hem tingut fins ara, sinó que som els únics que tenim opcions reals per tirar-lo endavant.
 

Anjo Valentí (PSC)

Foto: Marc Prat


Per què creieu que heu de ser alcalde?
Perquè no faré promeses que s’endugui el vent. Només prometo allò que puc complir i em deixaré la pell perquè la ciutat s’assembli més a la Manresa que la majoria de manresans volem. Ser l’alcalde no serà una feina més, no serà una altra responsabilitat, serà un honor a què em dedicaré sense aturador perquè tinguem un Ajuntament més proper als nostres reptes quotidians, que ajudi en el projecte vital de tots aquells que visquin, treballin, estudiïn i gaudeixin de la nostra ciutat.

Qualitats indiscutibles de Manresa
L’excel·lent ubicació, que ocupa la centralitat geogràfica del país, vorejada per un riu Cardener, l’entorn del qual podem convertir en un parc urbà de més de tres quilòmetres. També destaco la vitalitat i la resiliència dels manresans com a gent emprenedora i treballadora. I, en últim terme, la idea de Manresa com a ciutat de coneixement, dinàmica culturalment i esportivament.

Aspectes que, actualment, no us agraden
Les greus desigualtats socials i econòmiques entre els diferents barris. Els codis postals ja marquen espais urbans molt divergents. També la manca de sinergies sòlides entre el govern de la ciutat i el teixit social-emprenedor. En tercer lloc, la manca d’equipaments municipals òptims i dignes de tot tipus als barris, que una ciutat de les dimensions de Manresa té massa deixats.

Què canviaríeu si governeu amb majoria?
Urgentment, retornar el municipalisme manresà d’on ha desaparegut en els darrers anys. És a dir, tenint cura de cada barri amb plans de xoc, garantint un manteniment continuat de l’espai públic urbà que prioritzi l’accessibilitat i la mobilitat de la ciutadania. Perquè un espai endreçat, net i ben il·luminat, també és garantia de convivència i civisme per a tothom.

Un projecte, iniciativa o actuació encertada del govern municipal actual
Desencallar amb el consens empresarial imprescindible el projecte de reurbanització del polígon industrial del Pont Nou i la Fàbrica Nova com a futura seu de la UPC. Esperem, pel bé del projecte, que també s’hi puguin sumar altres actius i actors manresans.

Tres bones idees per revitalitzar el centre històric
La primera surt de la veu majoritària de la ciutadania segons el Pla Integral de Revitalització del Centre Històric: enderrocar espais degradats i poder esponjar l’espai per poder fer aparcaments i zones de lleure. L’excés d’habitatges buits a què no es té accés és un problema greu. En segon lloc, una política pública municipal d’habitatge, amb un pla local de rehabilitació, on s’identifiqui la situació dels edificis més malmesos per reformar-los o enderrocar-los, exigint a la Generalitat més recursos per fer-ho possible. En tercer lloc, impulsar la utilització de la mesura permesa pel govern de l'estat de destinar part dels superàvits pressupostaris municipals a les polítiques de rehabilitació i/o adquisició d'habitatges buits. Si aconseguim tornar a tenir habitatges amb vida, la zona es revitalitzarà.

La seguretat i l’impacte de la migració centraran la campanya?
No, si depèn de nosaltres. Seria un error de plantejament en la diagnosi dels reptes. Per una banda, la seguretat cal que sigui una prioritat com a garantia democràtica de l’ús cívic, endreçat i ordenat del espai públic als barris. Sense seguretat no hi ha llibertat. Pel que fa a la integració ciutadana de nouvinguts, comporta uns drets i obligacions amb un mateix i respecte dels altres. Davant la vulneració d'aquests principis, el govern municipal no ha de dubtar a exercir l'autoritat democràtica.

Idees bàsiques del vostre programa
Recuperar el municipalisme manresà. Exercir la política local des del lideratge empàtic i amb complicitats amb tothom. Refer ponts i vincles amb el conjunt de la ciutat que avui estan malmesos o són inexistents. Sobretot, perquè cal escoltar molt per definir i poder superar els reptes urbans quotidians. En definitiva, obrir una finestra d’esperança per a aquells manresans i manresanes que es plantegen iniciar un projecte de vida, malauradament, fora de la ciutat. Manresa ha de ser una ciutat educadora amb voluntat d'exercir el lideratge que li pertoca en la xarxa de grans ciutats del país.

Amb quina altra candidatura teniu plantejaments o objectius similars?
El PSC és una aposta segura pel canvi a Manresa. Sempre hem demostrat ser un partit de govern quan ha tingut la responsabilitat d’exercir l’alcaldia. Com a força progressista i d’esquerres defensem que a Manresa sempre li ha anat millor amb alcaldes socialistes i amb una entesa entre altres formacions on hem compartit més polítiques públiques progressistes. Caldrà parlar molt i sumar més. Volem ser el pal de paller d'una nova majoria.
 

Roser Alegre (Fem Manresa)

Foto: Francesc Rubí


Per què creieu que heu de ser alcaldessa?
Perquè Fem Manresa tornem a ser l’única opció per canviar l’Ajuntament i la ciutat des de dins. Continuarem portant la veu de la gent a les institucions, fent costat als barris i avançant cap a una Manresa on es posin al centre les necessitats de totes les manresanes, per fer una ciutat per viure-hi i no sobreviure-hi.

Qualitats indiscutibles de Manresa
El teixit associatiu: entitats i col·lectius de tots els àmbits (cultura, esports, drets socials...) organitzades de forma voluntària per tirar endavant projectes i lluites que aporten un dinamisme imprescindible. També l’anella verda i l’horta que acull: un entorn immillorable per gaudir-ne passejant i fent esport, i un potencial agroecològic per a la sobirania alimentària. Finalment, la capitalitat a la comarca i a la Catalunya Central: hem de fer que Manresa estigui ben connectada amb transport públic, dinàmica econòmicament, amb l’objectiu de millorar les vides de la majoria i agradable per l’oci cultural

Aspectes que, actualment, no us agraden
Les dificultats d’accés a un habitatge digne. Hi ha una manca absoluta de priorització de polítiques municipals per mobilitzar el parc d’habitatge de la ciutat i capgirar aquesta situació. Tampoc hi ha un transport públic suficient, tant en freqüència com en la durada del trajecte, que provoca que l’ús del cotxe sigui prioritari en molts desplaçaments interns a la ciutat, relegant el vianant i l’ús de l’espai públic per a les persones a un paper secundari. Per últim, la impunitat amb què partits feixistes estan presents als carrers escampant el seu discurs d’odi i racisme.

Què canviaríeu si governeu amb majoria?
La política d’habitatge municipal, facilitant l’accés a un habitatge digne i rehabilitant els habitatges buits de la ciutat. Tenir carrers i barris vius contribueix a generar sentiment de pertinença, de comunitat i de seguretat. I això és cabdal per tenir una Manresa cohesionada.

Un projecte, iniciativa o actuació encertada del govern municipal actual
La internalització del servei de la grua i de la zona blava com a gestió directa per part de l’Ajuntament, que passaran a prestar-se amb una clara vocació de servei públic no com un instrument recaptatori. A més, suposa un estalvi per a les manresanes i assegura unes millors condicions laborals per als treballadors.

Tres bones idees per revitalitzar el centre històric
L’adquisició, a través de lloguer o compra, de baixos buits per posar-los a disposició d’entitats, cooperatives o comerciants, a canvi d’un lloguer baix o gratuït. Alhora, expropiar els pisos buits de grans propietaris o fons voltors, per rehabilitar-los i destinar-los a lloguer social o pisos d’emergència. L’objectiu seria convertir el centre històric en una illa de vianants, on poder viure'l a peu sigui la prioritat i les places i carrers siguin llocs on relacionar-nos i jugar lliurement.

La seguretat i l’impacte de la migració centraran la campanya?
Ja fa mesos que passa: partits d’extrema dreta i de dreta se sumen al carro dels discursos d’odi, vinculant cultures a la criminalitat i l’incivisme i proposant només mesures securitàries i punitivistes. És important millorar la percepció de seguretat de les manresanes, però això només serà possible abordant la seguretat humana des de tots els vessants i promovent la cohesió social.

Idees bàsiques del vostre programa
Quatre d’estratègiques. La idea de barris vius i cohesionats: cal enfortir el sentiment de comunitat, garantint drets bàsics, generant espais de trobada, combatent la segregació escolar i potenciant el català com a eina de cohesió social. En segon lloc, treballar perquè els carrers siguin per a la gent en una ciutat pensada per a les persones i no per als cotxes, amb un transport públic adequat, més espais per als vianants i més zones verdes. Una tercera idea es basa en la sobirania i la sostenibilitat. En plena crisi econòmica, social i ecològica, cal revertir prioritats i potenciar l’activitat agrària i econòmica del regadiu manresà. Finalment, cal garantir la seguretat humana combatent l’exclusió social i les violències que se’n deriven, replantejar l’urbanisme i apostar per la prevenció i la mediació com a eix d’unes polítiques de seguretat integrals.

Amb quina altra candidatura teniu plantejaments o objectius similars?
Fem Manresa tenim un programa per transformar Manresa en un ciutat per viure-hi: amb habitatge de qualitat i a l'abast de tothom, una ciutat tranquil·la per gaudir-ne i sostenible econòmicament i mediambientalment. Si pactem o no amb algú dependrà de poder dur a terme aquest programa.
 

Andrés Rojo (Ciutadans)

Foto: Francesc Rubí


Per què creieu que heu de ser alcalde?
Perquè volem fer realitat una Manresa diferent, on els ciutadans se sentin segurs i el civisme sigui la norma fonamental de convivència. Una ciutat motora de talent i inversió, que creï llocs de treball, on siguin prioritàries les polítiques dirigides a la gent gran, amb noves places residencials públiques i assequibles, i programes d'acompanyament per a tots aquells que desitgin continuar vivint a casa. Una ciutat en què es respectin els drets lingüístics de tots els ciutadans i l'ensenyament sigui plural i de qualitat.

Qualitats indiscutibles de Manresa
Primerament, la situació estratègica al cor de Catalunya, que hauria de ser palanca per atreure noves inversions. També que som ciutat universitària amb ganes de créixer en aquesta línia, que genera i atrau talent. I, per últim, el potencial del camí Ignasià, que pot ser una eina magnífica per augmentar el nombre de turistes. El problema és que, fins ara, els governs que l'han gestionat no han tingut un projecte clar i valent.

Aspectes que, actualment, no us agraden
Necessitem millors sistemes i vies de comunicació, principalment amb tot el cinturó de Barcelona, desdoblant la C-55 i fent eficients les línies ferroviàries. Alhora, cal generar més llocs de treball de qualitat, ja que tenim el dubtós honor d'encapçalar el rànquing de ciutats catalanes de mes de 40.000 habitants amb mes atur. Finalment, hem de gestionar millor les necessitats dels nostres avis i pares que per alguna raó o altra necessiten una plaça en una residència i no la poden pagar.

Què canviaríeu si governeu amb majoria?
El primer i mes bàsic és canviar el model econòmic obsolet de la ciutat. No pot ser que, després de la pandèmia que hem viscut i en una situació de superinflació, als ciutadans de Manresa, any rere any se'ls augmenti la pressió fiscal. La responsabilitat de l'equip de govern és trobar noves fonts d'ingressos i fer servir millor els diners públics.

Un projecte, iniciativa o actuació encertada del govern municipal actual
En remarcaré dues. La primera, la posada en marxa de càmeres de vigilància a petició del nostre grup i la segona, el pla de recuperació en l'època de la pandèmia, que gestionàvem tots els grups de manera transversal. La implicació de tots els que tenim representació a l'Ajuntament en aquest àmbit va ser de gran importància.

Tres bones idees per revitalitzar el centre històric
El centre històric és una de les zones més importants i la més noble. És part de la història de Manresa i no s’entendria la ciutat si no existís. Per revitalitzar-lo no calen tres idees, sinó un projecte global. Això és el que ha fallat en els anteriors governs, han volgut fer accions puntuals i això no és suficient.

La seguretat i l’impacte de la migració centraran la campanya?
No hem de barrejar temes. La seguretat no la posa sobre la taula l'extrema dreta, sinó els mateixos manresans. Hi ha hagut esdeveniments greus que han obligat a posar en marxa una taula de seguretat en què han participat diferents agents i sectors ciutadans. La seguretat i el civisme no són negociables. D'altra banda, no oblidem que som ciutat d'acolliment i estem obligats a tenir una política clara en qüestió d'acompanyament dels nouvinguts perquè s’integrin adequadament i puguin tenir un futur entre nosaltres.

Idees bàsiques del vostre programa
Les nostres idees bàsiques són aquelles en les quals vertebrem el nostre programa, que està basat en 300 línies d'acció que, al seu torn, s'organitzen en línies estratègiques en els camps de l’economia, l’empresa, les polítiques socials i sanitàries, l’educació, la seguretat ciutadana i el civisme, la cultura i l’esport, la mobilitat i l’urbanisme i la igualtat.

Amb quina altra candidatura teniu plantejaments o objectius similars?
Som un partit de centre demòcrata liberal i podem mirar la nostra esquerra o la nostra dreta sense complexos. L'important no són les sigles, sinó les idees i projectes que cadascú pugui aportar per millorar la ciutat i la vida dels ciutadans. No compartim amb els partits independentistes l'organització territorial i política dins d'Espanya, però la política municipal sol ser més transversal.
 

Joan Vila (Impulsem Manresa)

Foto: Francesc Rubí


Per què creieu que heu de ser alcalde?
La candidatura té una visió i un projecte per a Manresa. Volem una ciutat capital, central i líder en tots els àmbits on despunta o té potencial. Que torni a il·lusionar. Ho farem amb honestedat, valor de la paraula donada i concòrdia. Canviant la manera de fer política, sobretot en la forma, perquè la crítica sigui a les idees, no a les persones, i que sempre s’acompanyi de propostes concretes.

Qualitats indiscutibles de Manresa
El manresanisme entès com a una actitud de la nostra ciutadania per tirar endavant la ciutat i projectar-la a l’exterior i cap al futur, l’equilibri entre la ciutat i l’entorn immillorable que ens brinda el nostre territori i la nostra història.

Aspectes que, actualment, no us agraden
El partidisme dels polítics locals que juguen amb l’òptica nacional, juntament amb les proclames buides de contingut i sense projecte darrere. També la baixa professionalitat dels regidors actuals i l’incivisme que ha envaït la ciutat els últims anys.

Què canviaríeu si governeu amb majoria?
El model de governança, ja que l’alcalde exerceix una figura massa autoritària i presidencialista. També el model de fer política. Un cop configurat el consistori, hem de treballar plegats i obligar-nos a trobar consensos, ser propositius i responsables. Sovint la política de partits embruta i inhabilita el progrés de la ciutat.

Un projecte, iniciativa o actuació encertada del govern municipal actual
La Manresa Film Office, dedicada a captar produccions audiovisuals funciona bé i és capaç de portar a Manresa projectes amb impacte i projecció nacional i internacional.

Tres bones idees per revitalitzar el centre històric
La utilització de procediments legals perquè l’Ajuntament assumeixi finques que no tinguin propietari reconegut o no hagin pagat IBI al llarg dels últims deu anys per fer aflorar nous pisos per a joves emancipats, locals per a emprenedors o habitatge social transitori. També ajudes a la rehabilitació i per instal·lar ascensors en edificis que no en tinguin per fer-los més habitables. Per últim, un pla de revitalització del comerç.

La seguretat i l’impacte de la migració centraran la campanya?
Sens dubte, la seguretat preocupa als manresans. L’increment de la sensació d’inseguretat i l’incivisme no poden quedar al marge de les propostes electorals. És cabdal tenir un projecte de ciutat perquè cap mesura policial o ordenança, aïllada i per si mateixa, milloraran Manresa. Per altra banda, la delinqüència no entén d’origen, gènere o barri.

Idees bàsiques del vostre programa
El programa es vertebra a partir de la idea de capitalitat. En primer lloc, Manresa ha d’esdevenir capital del coneixement i del talent per crear oportunitats de futur. En segon lloc, potenciar la capitalitat econòmica i comercial per sostenir el benestar social. També cal reivindicar la importància de ser una capital de la qualitat de vida, incloent seguretat, salut, civisme, bellesa i participació. Per últim, és important posar l’accent en la capitalitat esportiva i cultural, que ens projecta arreu.

Amb quina altra candidatura teniu plantejaments o objectius similars?
Impulsem Manresa és una candidatura municipalista que només s’ocupa i es preocupa de la nostra ciutat. Sempre preferirem ser una bona oposició, constructiva i responsable, que entrar en un mal govern que desdibuixi la nostra idea de ciutat.
 

Ana Querol (En Comú Podem)

Foto: Joan Closas


Per què creieu que heu de ser alcaldessa?
Perquè és hora de tenir un Ajuntament que encapçali canvis valents que millorin el nostre dia a dia. Som els qui ho estem fent a ajuntaments com Barcelona o el Prat de Llobregat i a l’Estat amb Yolanda Díaz. A Manresa toca una mobilitat sostenible per tothom, amb energia verda i econòmica per a les famílies, el comerç i la indústria, tenint cura de la gent i amb barris verds i cuidats.

Qualitats indiscutibles de Manresa
Manresa és una ciutat acollidora, propera i amb un gran potencial com a capital comarcal i de la Catalunya Central.
 
Aspectes que, actualment, no us agraden
El nivell de segregació escolar i les dificultats que suposa per als infants, la manca de places de residència pública i el trànsit rodat, que és excessiu, contaminant i estressant.
 
Què canviaríeu si governeu amb majoria?
Dotar les escoles i instituts d’eines per a una igualtat d’oportunitats real, la pacificació del trànsit per uns barris més amables i escoltar la ciutadania de debò.

Un projecte, iniciativa o actuació encertada del govern municipal actual
L’augment del Servei d’Atenció Domiciliaria. Que no ens pot fer oblidar que no és una resposta per a tothom i que la construcció de la residència pública del Xup és urgent.

Tres bones idees per revitalitzar el centre històric
Actuar sobre l’habitatge rehabilitant-lo i fent-lo energèticament eficient, en l’espai públic cuidant-lo i fent-lo més verd i en l’activitat comercial, dinamitzant-la. Per això, el pla actual queda curt. Calen iniciatives concretes per aprofitar la dotació econòmica de la llei de barris verds de la Generalitat, aprovada a proposta d’En Comú Podem.
 
La seguretat i l’impacte de la migració centraran la campanya?
Tant de bo centréssim la campanya en temes de seguretat habitacional, alimentària, viària... en allò que ens fa estar segurs realment. Nosaltres lluitem per no permetre que les mentides i les mitges veritats desenfoquin les necessitats reals i enterboleixin la convivència a Manresa.

Idees bàsiques del vostre programa
Uns barris verds i cuidats. Lluita contra l’emergència climàtica amb energia verda i pública amb una mobilitat sostenible per a tothom. Habitatge assequible on els joves puguin fer el seu projecte de vida. Vetllar per les persones grans dependents i per una sanitat i educació públiques que garanteixin la igualtat d’oportunitats.

Amb quina altra candidatura teniu plantejaments o objectius similars?
Som l’única candidatura totalment compromesa a arremangar-nos a negociar i a fer política per un govern de progrés a Manresa on la dreta no hi tingui cabuda.
 

Josep Lluís Javaloyes (PP)

Foto: Francesc Rubí


Per què creieu que heu de ser alcalde?
Des del nostre equip, hem estudiat i avaluat les necessitats de Manresa i les seves associacions per elaborar un projecte municipal que hem penjat al nostre blog. Consta de 120 punts que donen resposta a aquestes necessitats. En l’apartat l’econòmic, donant suport al comerç, la industria i la restauració. En l’àmbit social, apostem per la gent gran amb polítiques actives. En un tercer apartat de seguretat i mobilitat, proposem l’ampliació de 40 places de la policia local i treballar contra els empadronaments fàcils i les ocupacions il·legals

Qualitats indiscutibles de Manresa
La millor qualitat de Manresa són els seus veïns. Manresa és una ciutat d’oportunitats que, entre tots, hem de consolidar com a motor fiable de l’economia de la Catalunya Central. És una ciutat de pas, molt ben situada, tot i que no gaire ben comunicada. Però és la capital del Bages i disposa de referents en cultura, en l’àmbit universitari i en l’esport.

Aspectes que, actualment, no us agraden
Em primer lloc, la percepció d’inseguretat de les persones en els nostres carrers. Seguidament, l’incivisme, que sembla que s’estigui normalitzant com a fet estructural a la societat manresana. Finalment, les ocupacions: en el conjunt d’Espanya, el 43% són a Catalunya, 1.700 de les quals a la ciutat de Manresa.

Què canviaríeu si governeu amb majoria?
Caldria veure què és més prioritari, però segur que ens reuniríem amb els tècnics adequats per buscar solucions a l’incivisme i la inseguretat que pateix Manresa. Buscaríem la manera més adient per abordar les ocupacions il·legals des de l’Ajuntament, per estalviar problemes als propietaris i als veïns afectats.

Un projecte, iniciativa o actuació encertada del govern municipal actual
Un projecte que entenc que és molt positiu per al conjunt de la ciutat, encara que falten molts recursos i molts mesos per veure’l avançar, és la transformació de la Fàbrica Nova en seu de l’UPC.

Tres bones idees per revitalitzar el centre històric
Aplicar una prevenció situacional adequada, per evitar l’incivisme i la percepció d’inseguretat en qüestions d’enllumenat, neteja, vigilància, etc. Per altra part, ajudar el comerç evitant la burocràcia i facilitant documentació per obrir negocis, fer obres o agilitzar qualsevol tràmit. Finalment, promoure lloguers dels locals i donar facilitats per obrir botigues de proximitat.

La seguretat i l’impacte de la migració centraran la campanya?
La seguretat és un fet a tenir en compte, i molt important, però una ciutat com Manresa necessita que a la campanya es parli de més coses: comerç, indústria, restauració, gent gran, etc. D’altra banda, la immigració és necessària. Manresa necessita persones que vinguin de fora a treballar i es vulguin integrar.

Idees bàsiques del vostre programa
En l’apartat econòmic, apostar pel comerç, la indústria i la regulació d’impostos. En l’àmbit social i de les persones, desenvolupar polítiques per a la gent gran, els joves, la cultura, l’habitatge, la neteja i l’urbanisme. En últim terme, pel que fa a la mobilitat i la seguretat, plantejar iniciatives per al transport públic, la zona blava, la seguretat, l’incivisme i les ocupacions.

Amb quina altra candidatura teniu plantejaments o objectius similars?
En aquests moments, estem centrats en una campanya per guanyar i millorar la qualitat de vida i donar respostes als problemes dels ciutadans de Manresa. No podem pensar en pactes. És cert, però, que no estem tancats a valorar la proposta de ningú si és en benefici de la ciutat.
 

Sergi Perramon (Front Nacional de Catalunya)

Foto: Francesc Rubí

 
Per què creieu que heu de ser alcalde?
Soc fill de Manresa i hi he viscut tota la vida. La conec a fons i me l’estimo amb tot el cor. Posaré totes les meves capacitats, rigor i talent al servei de la ciutat. Només em dec a Manresa i a Catalunya, a diferència dels altres partits que s'han convertit en empreses de col·locació de càrrecs públics.

Qualitats indiscutibles de Manresa
En primer lloc, un patrimoni històric inigualable. També una força cultural i un associacionisme viu, ja que Manresa acull una important oferta cultural i artística, amb nombroses associacions que la fan una ciutat viva i dinàmica. En tercer lloc, una situació privilegiada que fa de Manresa el centre geogràfic de Catalunya.

Aspectes que, actualment, no us agraden
La decadència dels nostres edificis i patrimoni, la pèrdua de capitalitat de la ciutat, la importació d’un nou model de delinqüència que ha fet augmentar els robatoris amb violència i utilitzant navalles, els robatoris amb força a gent gran, les ocupacions a particulars i els delictes contra la llibertat sexual.

Què canviaríeu si governeu amb majoria?
Manresa és generosa, però hauria de ser més exigent. El sistema d’ajuts municipals ha d’emanar de la realització de tasques comunitàries i socials. Creiem que el sistema actual perllonga la pobresa i no crea riquesa, que és la millor política social. Per tant, canviaríem, de seguida, els criteris del sistema de subsidis per ajudar els qui més ho necessiten (com la gent gran) i no els qui queda millor ajudar i no ho necessiten.

Un projecte, iniciativa o actuació encertada del govern municipal actual
El projecte Manresa 2022 va generar unes expectatives que no s'ajustaven a la realitat i molts manresans n'han quedat decebuts, malgrat que el concepte i la publicitat estaven molt ben trobats. Els efectes positius de la feina que s'ha fet, els veurem d'ara endavant si se’n continua fent promoció i divulgació.

Tres bones idees per revitalitzar el centre històric
D’entrada, eximir de l’IBI a tots aquells propietaris que vulguin rehabilitar el seu habitatge o local. En segon terme, millorar l’accés a la zona amb un microbús urbà i incorporar un pàrquing dissuasiu a la Fàbrica Nova. I, per últim, rellançar el comerç adquirint locals comercials buits i llogant-los perquè s’hi desenvolupi un activitat econòmica adaptada a les necessitats del barri prioritzant els negocis locals.

La seguretat i l’impacte de la migració centraran la campanya?
Quan les coses no es fan bé, els radicalismes de tot tipus intenten aprofitar la situació. El discurs de la seguretat és un discurs que ve de la gent, de baix cap a dalt, i relata una problemàtica present que es fonamenta en una realitat objectiva que preocupa els manresans. No crec que aquest aspecte vagi relacionat amb l'auge de l'extrema dreta, les persones tenen el seu propi criteri i coneixen quins són els seus problemes.

Idees bàsiques del vostre programa
Capitalitat, seguretat, prosperitat i catalanitat.

Amb quina altra candidatura teniu plantejaments o objectius similars?
Com que les paraules se les enduu el vent, nosaltres pactaríem amb aquells que desacomplexadament apliquessin mesures en matèria de seguretat, creació de riquesa, protecció de la nostra llengua i que tornin a situar a Manresa com a capital, anant a l'arrel del problema, sense superficialitats ni proclames buides. Això, per si sol, ja exclou les forces del bloc favorable a l’aplicació de l’article 155.

44 anys d’ajuntaments democràtics

En quatre dècades des de la restitució democràtica, Manresa ha tingut sis alcaldes diferents, tots homes. Tres de les files socialistes (Joan Cornet, Jordi Valls i Josep Camprubí), dos de l’espai convergent (Juli Sanclimens i Valentí Junyent) i un de republicà, l’actual batlle, Marc Aloy.

La ciutat ha estat, grosso modo, un reflex a escala de les dinàmiques polítiques del país amb un gresol d’iniciatives polítiques a la Transició, l’alternança entre socialistes i convergents al capdavant de les votacions, la consolidació de la fórmula tripartida (PSC, ERC i ICV), que també va portar Pasqual Maragall a presidir la Generalitat, i, en els últims mandats, coincidint amb el creixement independentista, el pacte entre l’espai sorgit després del pujolisme i una Esquerra Republicana en creixement a les diferents eleccions.

El govern de Manresa, en general, no ha estat gaire monocolor. Joan Cornet, el 1983, i Juli Sanclimens, en rellevar-lo quatre anys més tard, van governar en solitari. També Valentí Junyent en el primer mandat com a alcalde, el 2011, després d’unes eleccions que posaven fi al tripartit. De fet, a partir de 1995, els partits han hagut de pactar el cartipàs municipal en múltiples ocasions.

Aquest és el resum en titulars i resultats de les onze conteses municipals abans de la del pròxim diumenge, 28 de maig de 2023:

1979: El PSC guanya les primeres eleccions municipals
El dia 3 d’abril es fan les primeres eleccions municipals i s’imposa el PSC amb 10.073 vots i 8 regidors, seguit de CiU (7.992 vots i 7 regidors), PSUC (5.638 vots i 5 regidors), UCD (3.627 vots i 3 regidors), Independents (2.156 vots i 1 regidor) i PSAN (2.092 vots i 1 regidor).


1983: Cornet revalida l’alcaldia
Les segones eleccions municipals es fan el 8 de maig i el PSC torna a guanyar amb 16.374 vots i 13 regidors (única majoria absoluta fins avui), seguit de CiU (12.722 vots i 10 regidors) i Aliança Popular (2.555 vots i 2 regidors).


1987: Sanclimens gira la truita
En les terceres eleccions, convocades per al 10 de juny, CiU s’imposa amb 14.900 vots i 12 regidors, seguida pel PSC (13.291 vots i 10 regidors), Esquerra Nacionalista (2.786 vots i 2 regidors) i PP (2.137 vots i 1 regidor).
 


1991: CiU manté l’alcaldia
El dia 26 de maig, els manresans confirmen la victòria de CiU, amb 12.531 vots i 12 regidors, seguida pel PSC (9.818 vots i 9 regidors), Esquerra Nacionalista (2.974 vots i 3 regidors) i PP (1.966 vots i 1 regidor).
 


1995: El tripartit suma
Les cinquenes eleccions municipals es fan el 28 de maig i atorguen una victòria insuficient a la CiU de Pere Oms, amb 11.066 vots i 9 regidors, mentre que els partits d’esquerres sumen: PSC (9.731 vots i 8 regidors), ERC (4.232 vots i 3 regidors) i IC (2.432 vots i 2 regidors). El PP n’obté 3.475 i 3 regidors.
 


1999: Valls revalida el càrrec
El dia 13 de juny, el PSC s’imposa amb 11.632 vots i 11 regidors, seguit de CiU (7.891 vots i 8 regidors), ERC (3.709 vots i 3 regidors), PP (2.204 vots i 2 regidors) i ICV (1426 vots i 1 regidor).
 


2003: Es manté el tripartit
El 25 de maig, el PSC revalida la majoria baixant a 10.497 vots i 9 regidors, seguit de la CiU de Josep Vives (8.615 vots i 8 regidors), ERC (4.965 vots i 4 regidors), ICV (3.004 vots i 2 regidors) i PP (2690 vots i 2 regidors).
 


2007: Camprubí relleva Valls
Tot i que les eleccions del 27 de maig atorgaven la victòria a CiU (7.665 vots i 8 regidors), el tripartit d’esquerres torna a sumar. El PSC, encapçalat per Josep Camprubí, obté 7.045 vots i 8 regidors, seguit d’ERC (3.133 vots i 3 regidors), i ICV (2.146 vots i 2 regidors). El PP en té 1.833 i 2 regidors, la CUP, 1590 i 1 regidor, i PxC 1.539 vots i 1 regidor.
 


2011: Junyent tanca setze anys de tripartit
El 22 de maig, la CiU de Valentí Junyent es consolida amb 9.356 vots i 11 regidors, que li permetien governar davant d’un ajuntament més fragmentat. El PSC rep 3.339 vots i 4 regidors, seguit d’ERC (3.089 vots i 3 regidors), PP (2.498 vots i 3 regidors), PxC (2.391 vots i 2 regidors) i CUP (1.981 vots i 2 regidors).
 


2015: CiU repeteix, amb marea sobiranista
El dia 14 de maig, els manresans atorguen la victòria a CiU (8.026 vots 9 regidors), seguits d’ERC (6.365 vots i 7 regidors), la CUP (2.986 vots i 3 regidors), PSC (2.956 vots i 3 regidors), Ciutadans (1.813 vots i 2 regidors) i Democràcia Municipal (1.525 vots i 1 regidor).
 


2019: Aloy guanya Junyent, per molt poc marge
El día 26 de maig, amb uns resultats molt ajustats, la candidatura d’ERC, encapçalada per Marc Aloy, guanya les eleccions municipals amb 9.119 vots (8 regidors), seguida de JxManresa amb 9.109 (8 regidors), PSC amb 4.743 (4 regidors), Fem Manresa amb 3.269 (3 regidors) i Ciutadans amb 2.282 i 2 regidors.
 

El Pou de la gallina va organitza el debat d’alcaldables per Manresa, conjuntament amb la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, el dimecres 3 de maig, a la sala de la Plana de l’Om. Les discussions sobre la conveniència de donar veu a l’extrema dreta comporten reflexions sobre la pràctica del periodisme i, en el fons, dels pilars més bàsics de la democràcia. Si bé és plenament democràtic –i sembla obvi i necessari– deixar expressar-se a totes les opcions per informar a la ciutadania de les propostes i programes de partits i candidatures electorals, costa d’acceptar aquells que qüestionen el sistema en si mateix. El Pou no va convidar Vox al debat, però es veu en l’obligació (com ho ha fet internament) de fer avinent a partits i ciutadans que les costures de la societat democràtica estan a punt d’esquinçar-se quan l’estat mateix i, de retruc, els grans partits, massa sovint dubten sobre la conveniència de fer entrar o no Vox en campanya. Davant del rebuig frontal de moltes formacions polítiques a compartir-hi actes, ens vàrem decantar per no comptar-hi en el nostre debat. Una decisió que concorda amb els continguts del reportatge central de la revista d’aquest mes, on tant la candidatura com la cap de llista de VOX no hi apareixen.
També hauries de llegir
Fa 50 setmanes

​No tornar a perdre el tren




Participació