​Cribratge del càncer de pulmó

per Pere Culell, 28 d'abril de 2023 a les 10:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'abril de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fa deu anys, vaig publicar al Pou digital un article sobre el programa de cribratge del càncer de mama i els seus avantatges aconseguint un diagnòstic precoç d’aquesta prevalent malaltia. El desembre de 2015 parlava del cribratge de càncer de còlon i recte, el segon implementat pel Departament de Salut de la Generalitat. Ara, toca parlar del cribratge del càncer de pulmó. 
 

La causa més freqüent del càncer de pulmó és el tabaquisme. De fet, fumar és la causa del 90% de càncers de pulmó. Deixar de fumar és l’acció més beneficiosa per a la salut que pot fer una persona, no importa quan ho faci. Això si, fins passats quinze anys de deixar el tabac no s’iguala el risc de patir càncer de pulmó amb el d’un no fumador. Per això, cal seguir invertint esforços en la lluita contra el tabac. Però mentre se segueixi fumant, hi continuaran havent càncers de pulmó, la majoria detectats en fases avançades i amb força mortalitat. La mortalitat del càncer de pulmó és més alta que la causada pels càncers de mama i de pròstata junts, tot i ser aquests més freqüents.
 
Sent un cribratge controvertit, ja fa anys que els estudis demostren una disminució de la mortalitat produïda pel càncer de pulmó del 20-25%, i més alt en dones, en fumadors o exfumadors que estan dins del programa. Es tractaria de fer un TAC de baixa dosi, a fumadors o exfumadors que hagin deixat el tabac en els darrers quinze anys, amb una edat entre 50 i 75 anys.
 

La Conselleria de Salut començarà un programa pilot emmarcat en un projecte d’investigació amb finançament europeu. Veurem els resultats i possiblement en uns cinc anys es pugui iniciar aquest nou programa de cribratge, al mateix temps que reduïm el tabaquisme en la nostra societat.
Arxivat a:
Opinió, càncer, salut
També hauries de llegir
Fa 582 setmanes

Les mamografies a debat?

Fa 439 setmanes

Cribratge de càncer de còlon i recte
Participació