Les mamografies a debat?

per Pere Culell, 18 de març de 2013 a les 11:29 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El càncer de mama és el més freqüent en les dones, augmenta amb l’edat i té molt bon pronòstic. Les mamografies, tot i no ser perfectes, són la millor arma per aconseguir un diagnòstic precoç. Els càncers de mama diagnosticats precoçment tenen millor pronòstic. D’aquí la importancia que les dones asimptomàtiques es facin mamografies de cribratge de forma regular. Les guies europees recomanen el cribratge del càncer de mama entre els 50 i els 69 anys, basades en estudis epidemiològics i en estudis cost - benefici. Els programes de detecció del càncer de mama (PDPCM) tenen a Catalunya una alta participació i cobreixen les dones entre 50 i 69 anys. Darreres publicacions sobre els resultats d’aquests programes a Europa han mostrat que el benefici d’aquests és fins i tot superior a l’esperat, ja que es redueix la mortalitat de les dones amb una participació entre un 38% i un 48%! Tanmateix, la majoria de càncers de mama es diagnostiquen fora dels PDPCM.

Una quarta part dels càncers de mama es diagnostiquen en dones més grans de 69 anys. De fet, és quan tenen més risc de desenvolupar-lo. Fa temps que s’està debatent si els programes de detecció s’haurien d’allargar més enllà dels 69 anys. Un altre 25% dels càncers de mama es diagnostiquen en dones menors de 50 anys, edat en què les mames són més denses i els tumors més difícils de detectar per mamografía. Per això, diverses institucions científiques recomanen que, si es fan mamografies de control a dones de 40 a 49 anys, es facin anualment, tot informant dels avantatges i dels inconvenients. Segons la darrera enquesta de salut, el 70% de dones menors de 50 anys ja s’estan fent mamografies amb certa periodicitat, i cada cop hi ha més estudis que suggereixen que és possible oferir el cribratge a grups de dones amb més risc, a partir dels 45 anys. Una altra situació és la de les dones amb antecedents personals de càncer de mama i / o ovari, amb antecedents familiars de càncer de mama i / o d’ovari o dones amb biòpsies prèvies amb atípia, que tenen uns controls personalitzats.

En moments de crisi, és molt important l’eficiència de tot el que fem. També és molt important que les decisions que es prenguin no provoquin iniquitat. I, sempre, informar de forma clara i transparent, perquè la ciutadania estigui ben assabentada i pugui jutjar amb coneixement de causa.



Arxivat a:
Opinió



Participació