​Peatges en un context de misèria

per Jordi Sardans, 20 de gener de 2023 a les 08:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de gener de 2023 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Ja és ben trist que un dels pocs peatges actius a Catalunya, després que el 31 d’agost del 2021 van finalitzar les concessions dels cinc trams d’autopista que passen pel Principat de Catalunya, sigui el de la C16, Terrassa-Manresa, el que ha experimentat un augment del 7,2% a partir de l’1 de gener de 2023, com a conseqüència de la revisió anual de preus que aprova la Generalitat. Un augment considerable a l’alça en la renovació de les tarifes. Una petita bona notícia és que si s’utilitza la ronda de Manresa per accedir a  l’autopista, la via és gratuïta fins al peatge de Sant Vicenç/Castellbell de dilluns a divendres no festius, a través del teletac o de la formalització prèvia del registre de la matrícula a la web d’Autema. Malauradament, un altre tram afectat per aquest augment és el Túnel del Cadí, que és 74 cèntims més car que fins ara, de manera que costa 13,48 euros cada viatge, sense descompte des de fa uns anys, fins i tot per als vehicles que fan anada i tornada.

Tot plegat en un context que fa plorar: si fa mig any l’IPC a l’estiu era del 10,8% i posar benzina s'havia convertit gairebé en una activitat luxosa, ara s’ha acabat el descompte governamental dels 20 cèntims per litre i tornem a estar a prop que el preu de la gasolina es posi pels núvols. Mentre el govern socialista espanyol diu que acorda amb la banca alleugerir les hipoteques, la realitat és que l’alça de l’euríbor fa que tornin a pujar, amb el consegüent encariment sobre els habitatges. Els preus dels aliments, inclosos els productes de primera necessitat, han batut rècords històrics, en pujar més d’un 15%, tot i que la inflació oficial del desembre és del 5,8%. Els preus dels carburants i de l’electricitat s’han mantingut darrerament amb una certa estabilitat, però és que l’hivern real s’ha retardat i la demanda creixerà exponencialment. Davant d’aquest panorama, el govern estatal ofereix el que anomena un paquet anticrisi: supressió de l’IVA en el pa, llet, ous, fruites, verdures, llegums, cereals i una rebaixa del 10 al 5% en olis i pastes d’alimentació, i un xec de 200 euros per a mileuristes. És a dir, la xocolata del lloro. La realitat és que el país dels grans corruptes està enfonsat i arruïnat amb un deute inacceptable. La revolució espera a la cantonada.
Arxivat a:
OpinióParticipació