NATURA URBANA

​Un atles ambiental català

No sé si coneixeu l’Atles Global de la Justícia Ambiental que des del Institut de Ciència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona s’està elaborant des del 2014 fins ara.

Els incendis mediterranis, un bon conflicte ambiental
per Ignasi Cebrian, 15 de desembre de 2022 a les 09:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
És un atles digital (ejatlas.org) que inclou més de 3.764 conflictes ambientals de tot el món, situats sobre diferents tipus de mapes i acompanyats d’una breu descripció del conflicte. Recull les històries i les mobilitzacions de les comunitats que lluiten per la justícia ambiental d’arreu del món. Un atles que visibilitza impactes llunyans en poblacions marginals i pobres, conseqüència de consumismes pròxims típics de poblacions riques.

En l’atles també apareixen els conflictes de justícia ambiental més coneguts de Catalunya. Els runams salins del Bages, responsables de la contaminació d’aqüífers, les mobilitzacions contra el transvasament de l’Ebre, el problema de contaminació generat a Flix per la indústria química Ercros, la defensa del patrimoni natural català, etc. A l’Atles hi podem anar afegint el nous o recurrents conflictes apareguts a Catalunya com són els incendis, les inundacions i d’altres típics de les zones de clima mediterrani. També podríem optar per fer una atles nou d’àmbit restringit al territori català on situéssim tots els petits i no tan petits impactes locals que no apareixen ara per ara en cap mapa.


Aquest Atles Català de la Justícia Ambiental seria una manera de ser conscients del que està passant al territori a escala local. Permetria fer visibles les lluites ambientals que es van repetint a diferents localitats. Una eina per cohesionar les entitats ecologistes (i també les administracions locals) i poder  actuar totes a l’uníson. Tal com diu el professor i economista impulsor del projecte de l’Atles, Joan Martínez Alier, l’ecologisme de vegades guanya. Una dada extreta de l’Atles: el 20 per cent dels conflictes ambientals mundials acaben exitosament. És poc, encara que esperançador. No obstant això, si cadascú es mira el melic, no arribarem, ni de bon tros, gaire lluny a l’hora de solucionar els conflictes ambientals més pròxims.

En resum, podríem afegir-hi conflictes que es donen a nivell local, però que no tenen gaire repercussió nacional ni internacional. Seria una porta d’accés a divulgar-los. Un espai on presentar aquells conflictes locals nascuts gràcies a administracions i polítics poc valents, mediocres i pusil·lànimes, que per la desídia administrativa han deixat intervenir certs actors privats (o públics) massa atrevits, molt ignorants, impertinents i, sobretot, amb poca consciència o civisme ambiental.
Arxivat a:
Paisatge, NATURA URBANAParticipació