NATURA URBANA

Gestió sostenible dels boscos

Es poden fer moltes consideracions sobre la gestió dels boscos a Catalunya. Només en faré tres, però que poden ser la clau de volta de tot el que es faci. Primer de tot cal dir que un 75% del bosc és privat, repartit entre uns 231.000 propietaris i molt atomitzat.

El bosc del Balcells i, al fons, restes de l’incendi que va afectar les Brucardes i el Pont de Vilomara l’agost passat
per Ignasi Cebrian, 18 d'octubre de 2022 a les 11:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'octubre de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Això vol dir que n'hi ha molts que tenen extensions de bosc petites i de rendibilitat baixa per produir fusta o llenya al preu actual de mercat, que és molt baix. És aleshores quan els boscos no són explotats. Per poder-lo explotar, amb la condició de fer-ho cuidant l’ecosistema, cal que els propietaris s’uneixin i concretin quin tipus de bosc volem mitjançant un pla forestal per tot Catalunya que tingui en compte els plans de gestió forestal.
 

La segona consideració és la formació de base de com s’han de gestionar els boscos. Una formació dels treballadors/res del bosc, dels motoserristes que fan la feina de camp. Treballadors que distingeixin allò que convé tallar i allò que convé mantenir perquè el bosc continuï sent un ecosistema. Abans d’ensenyar a fer anar la motoserra cal ensenyar nocions de botànica i d’ecologia. Hi ha gent que té aquesta formació, encara que és poca.
 
Finalment la tercera consideració és l’educació de la ciutadania, que creu que tot bosc s’ha de protegir. Alguns sí, però la majoria de boscos haurien de ser explotats de manera sostenible tenint en compte que són ecosistemes. Si volem que els ciutadans opinin sobre què s’ha de fer amb el bosc, primer cal donar a conèixer com són els boscos i com poden ser explotats de forma curosa mantenint els seus valors ecològics i socials. Els boscos no són espais per entrar-hi i extreure’n tota la fusta o la llenya. I tampoc no són espais abandonats on s’acumula la biomassa amb el perill d’incendis que això suposa. Hi ha una tercera via, la gestió forestal pròxima a la natura que tracta els boscos com a ecosistemes dels quals se’n pot treure rendiment econòmic i social.
 

En resum, necessitem un pla forestal de Catalunya on es marquin els objectius de què i com explotar el bosc, uns treballadors i treballadores del bosc ben formats, i una ciutadania informada en temes de gestió forestal. Aleshores serà molt més senzill implementar una gestió forestal més pròxima a la natura, rendible econòmicament i que mantingui els valors socials i ecològics que comporta el bosc.
Arxivat a:
Paisatge, NATURA URBANA, bosc



Participació