NATURA URBANA

​Terra

A finals de maig, el cap de setmana del 27, 28 i 29, tindrem a Manresa, a la torre Lluvià, en plena Anella Verda de Manresa, "Terra, 1a Mostra de Cinema de Natura 2022".

Logo de la Mostra creat per la dissenyadora Sophie Gómez
per Ignasi Cebrian, 16 de maig de 2022 a les 12:27 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de maig de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La iniciativa és impulsada pel grup ecologista manresà Meandre, Cineclub de Manresa, la Federació Catalana de Cineclubs i l’Ajuntament de Manresa. Una activitat cultural que té una clara finalitat: reunir gent per parlar sobre alguns aspectes de la natura d’interès local i global. Les pel·lícules que es projectaran versaran sobre dos temes principals: els boscos i els rius, els arbres i l’aigua.
 

Les pel·lícules sobre arbres seran tres. La primera La vida secreta dels arbres, basada en el llibre del mateix nom de Peter Wohlleben. El documental  narra l'experiència de l'autor com a guarda forestal durant molts anys i explica i assegura com els arbres poden comunicar-se. Ens parla de la cura i manteniment dels boscos, i el d'aquelles plantes que els envolten. La segona pel·lícula va dirigida a tots els públics, petits i grans. Pel·lícula animada del director japonès Hayao Miyazaki sobre l’esperit d’un bosc anomenat Totoro, es tracta d’El meu veí Totoro. Finalment, la tercera pel·lícula està centrada sobretot en la biografia del fotògraf brasiler Sebastiao Salgado i té un final inesperat que fa referència a la protecció dels boscos, el documental és La sal de la Terra dirigit per Wim Wenders
 
Les pel·lícules sobre rius també seran tres. Totes tenen en comú que els cursos fluvials són camins dels quals sorgeixen tot tipus d’històries o aventures. La primera és un recorregut descendent amb bicicleta pel riu aragonès Ara, es tracta d’Ara salvaje. Aquí es descriuen les vivències de Martín Campoy, director i aventurer del documental. La segona pel·lícula és El grito de Suquia. Una road movie pel riu argentí Suquia. El viatge té la finalitat de conèixer a la gent que viu a la vora de la riba del riu. I, finalment, un documental georgià, sobre el riu Enguri,  frontera entre Geòrgia i la República d'Abkhàzia. Una història sobre un avi i una neta en terra de ningú.
 

El tema principal d’aquesta primera edició de la mostra Terra seran els boscos i per això,  relacionat amb les pel·lícules, hi ha prevista una taula rodona que versarà sobre la gestió dels boscos. Sobre una gestió més sostenible i més aproximada al funcionament natural d’aquests ecosistemes. Les pel·lícules amb temàtica de rius contribueixen perfectament a la programació cultura de la Festa del Riu, que es fa cada any també en aquestes dates.



Participació