​Autoritarisme i pandèmia

per Jordi Sardans, 16 de febrer de 2022 a les 12:07 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’estat espanyol no ha tingut cap problema per aplicar fèrriament el pensament únic i en els 22 mesos que portem de pandèmia ha vulnerat drets fonamentals segons el Tribunal Constitucional, amb la imposició de dos estats d’alarma. La sentència ha passat gairebé desapercebuda i la classe política dominant ha fet veure que no passava res. Des del Pacte del 78, quan van blanquejar el franquisme i la monarquia imposada pel dictador Franco, que a més ha resultat corrupte, socialistes i populars van acceptar una transacció per repartir-se el poder polític i econòmic, mitjançant les portes giratòries que els permet dirigir les més importants empreses estatals, quan abandonen la política. Els que s’anomenen socialistes, però fan polítiques dretanes, s’acaben d’inventar un avantprojecte de llei sobre la seguretat nacional que, si tira endavant tal i com està redactat, acabarà amb els pocs drets que encara tenen els  súbdits espanyols. Qualsevol excusa del poder servirà per decretar l’estat d’excepció i els feixistes que continuen alerta es freguen les mans esperant aquesta llei, que els anirà de perles per retornar a la repressió. Pel que fa a la pandèmia, a més dels partidaris del pensament únic, que no se’n surten a l’hora de fer-se creïbles, hi ha els negacionistes lligats a l’extrema dreta, que neguen l’evidència dels morts per covid-19, però també hi ha científics, intel·lectuals, crítics i gent que pensa per ella mateixa oberta a les possibles alternatives.
 

En aquest sentit, des d’una òptica independentista i marxista, Josep Cònsola, de la Universitat Comunista dels Països Catalans, denuncia que s’hagi prohibit acomiadar els morts, durant els inicis de la covid-19 i que ara cap al final el poder s’hagi inventat un certificat de neteja de sang, que ha funcionat com una espècie de salconduit d’uns enfront d’uns altres que seran estigmatitzats. I afirma que mai el proletariat havia caigut tan baix, ja que, com hem pogut observar diàriament, cambrers, dependents de comerç i porters d’espectacles, entre d’altres oficis, s’investien d’una d’autoritat que no tenen, però que els permetia exigir aquests certificats i actuar de facto com a representants de la legalitat, en substitució de les diverses policies i en darrer terme dels militars. Ara, l’elevat nombre de positius ha fet que a les escoles directors i inspectors es barallin amb els protocols, i que amb la nova picaresca alguns treballadors agafin baixes injustificades, mentre bona part dels autònoms treballen infectats.
Arxivat a:
Opinió



Participació