NATURA URBANA

​Viatges virtuals

Els viatges parteixen, inicialment, d'una motivació que et porta cap a la recerca d'espais i temps llunyans o pròxims. Darrere d’aquesta motivació, hi ha les ganes de conèixer. En els cas dels viatges virtuals per internet, la motivació sorgeix de la necessitat de coneixement immediat.

Organismes, ecosistemes, paisatges i viatges.
per Ignasi Cebrian, 8 de febrer de 2021 a les 10:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Et fas una pregunta mentre observes un fet quotidià, llegeixes el diari o un llibre, mires una pel·lícula o passeges. Les ganes immediates de respondre la pregunta et fan obrir el navegador del mòbil o de l’ordinador. I de sobte comença un viatge que et portarà fins a coneixements o llocs sorprenents i inesperats. El viatge et porta a relacionar conceptes o informacions que en principi eren inconnexes. Anem viatjant fent associacions que esdevenen nous coneixements.
 

Tot seguit, us explico un d’aquests viatges virtuals. Comença d’una manera atzarosa: faig endreça d'alguns llibres i cau a les meves mans el llibre de Ramon Margalef (1919-2004), ecòleg català de renom internacional, titulat Planeta blau, planeta verd. Rellegeixo a la introducció que el pare de l'ecologia, o si més no el que la va batejar, Ernst Haeckel (1834-1919), creia que el més important era investigar cada espècie biològica per separat i amb tot de detalls. Tot el contrari del que esperaríem escoltar del pare de l'ecologia: caldria investigar cada espècie inserida en l'ecosistema, relacionant-se amb les altres espècies.
 
El viatge segueix: busco informació de Haeckel a la xarxa. Una de les primeres entrades em porta a la Viquipèdia. Ensopego amb una atapeïda biografia on destaquen les seves aportacions com a científic. Però allò que em crida més l'atenció és que s'expliqui que era un excel·lent dibuixant i artista. Em sedueix aquesta faceta, indago i trobo dibuixos sorprenents. En concret, sobre organismes marins, organismes microscòpics, plantes.. Però sobretot m'atrau una publicació: Wanderbilder (imatges de viatge), de l’any 1905, on hi ha reproduccions de paisatges. S’hi mostra l’autèntica fusió que va fer Haeckel entre la ciència i l’art. En aquestes làmines de paisatges gairebé s’hi pot pressentir el concepte d’ecosistema.
 

El viatge virtual no va finalitzar en aquest punt, va seguir i em va servir com a font d'inspiració d'altres viatges reals i virtuals. Us convido a iniciar viatges virtuals semblants a aquest i segur que arribareu, resseguint una pregunta inicial, a llocs insòlits i especials, i, a més, trobareu coneixements molt interessants. És quasi màgic, el viatge es transforma en una lectura atzarosa conduïda per atraccions inconfesses.
Arxivat a:
Paisatge, NATURA URBANA



Participació