Digitalitzar la premsa

per Jordi Sardans, 20 de setembre de 2019 a les 14:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
Des de fa uns anys, a més dels fons locals digitalitzats de la Xarxa de Biblioteques Municipals a càrrec de la Diputació de Barcelona, la Biblioteca de Catalunya també va apostar per la premsa històrica digitalitzada amb publicacions com el "Diario de Barcelona" o "La Veu de Catalunya";. Fins i tot, l’hemeroteca Joan Lluís Vives va fer una tasca semblant amb revistes històriques catalanes. Més endavant, el cercador XAC Premsa treballa en la digitalització de la premsa històrica dels arxius comarcals de Catalunya, bàsicament de 1808 al 2018, que inclou gairebé 500.000 pàgines de premsa local i comarcal, consultables dins la Xarxa d’Arxius de la Generalitat.
 
Des dels inicis es va tenir l’encert d’escanejar la premsa, que sol estar escrita amb lletra d’impremta, amb un programa especial que permetia accedir-hi tot buscant determinades paraules. Es millora la gestió documental mitjançant un escàner que pot llegir el que l’usuari busca, sense que ningú n’hagi fet el tecleig, sinó de manera automàtica. Com que l’escàner era molt potent, el text es pot llegir perfectament i sinó, movent el ratolí, amb el signe més, la informació es pot ampliar. Es tracta d’un programa nord-americà de tecnologia de reconeixement OCR (lector de caràcters òptics) que llegeix tot el que hi hagi.

Lamentablement, però, hi ha algunes irregularitats. Mentre "La Abeja" de Barcelona i Madrid són perfectament consultables, com "La Voz del Llobregat", o ciutats com Vilanova i Tortosa tenen els diaris escanejats, a Manresa només hi ha "El Pla de Bages", que es pot buscar per paraules. És cert que en els primers moments tampoc no hi havia gaire pressupost per tirar-ho endavant, però el fet és que la premsa en castellà com "El Diario de Avisos" o el periòdic "Manresa" no els van escanejar. Pel que fa a la premsa catalana, els que hi són estan perfectament escanejats, amb la pàgina sencera, però és urgent saber quins diaris hi ha escanejats i quins no, ja que la premsa hauria d’estar a l’abast dels interessats. Pel que fa a l’hemeroteca, fons i col·leccions, sabem que hi ha més de 60.000 títols de revistes i diaris. Un altre problema és que per veure l’escàner general, ubicat al centre de la capital espanyola, en ser d’accés restringit, per accedir-hi calen ordinadors específics de les instal·lacions de la Biblioteca Nacional de España, la qual cosa obliga als usuaris a anar a Madrid. Que fort!
Arxivat a:
Opinió, premsa, OPINIÓ



Participació