Activistes ecologistes (II)

per Ignasi Cebrian, 9 de desembre de 2019 a les 11:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
NATURA URBANA. En el moviment ecologista hi ha grups que tenen actituds radicals, però mai violentes, sempre concentrades a fer accions de desordre públic o de sabotatge. És el cas del grup ecologista Earh First. Fan ús de l'acció directa per enfrontar, aturar i, eventualment, revertir les forces que són responsables de la destrucció de la Terra i els seus habitants. Dit amb unes altres paraules: enfrontar-se, aturar i revertir el capitalisme salvatge que és el responsable de la destrucció i la pèrdua de la dignitat dels habitants humans de la Terra.
La biodiversitat és un dels valors indispensables a protegir pels ecologistes.

Els ecologistes hauríem de fer accions contundents, però no tan histriòniques com les proposades per Edward Abbey (1927-1989), ecologista i escriptor de la novel·la "The Monkey Wrench Gang" ("La colla de la clau anglesa"), on s’expliquen les peripècies d’una colla de quatre amics bastant singulars, quixotescs i ecologistes que van en contra de la construcció d’una presa al Glen Canyon, a Arizona. Aquesta colla usa mètodes molt expeditius i directes, no s’atenen mai a retòriques verbals i van directes a l’acció, fan sabotatges. D’aquesta novel·la surt una manera de fer ecologisme, el "monkeywrenching". I també en surt la filosofia del grup ecologista Earth First, que té el sabotatge com a pilar per aconseguir els seus objectius. El seu mètode de treball, però, sempre ha estat la desobediència civil.
 
Un altre grup ecologista recent, nascut el 2018, és Extinction Rebellion. També utilitza la resistència noviolenta i la desobediència civil per lluitar contra la crisi ecològica en què vivim. Les seves accions es centren sobretot a lluitar contra la crisi climàtica i la pèrdua de biodiversitat davant de la incompetència dels governs. Volen mobilitzar el 3,5 % de la població. Si s’aconsegueix aquesta fita, està assegurat el canvi  que plantegen.
 
Seguint les passes d’aquest dos grups ecologistes, és important fer accions de desobediència contra el capitalisme sense sentit de les grans empreses, contra les persones enriquides fraudulentament explotant els treballadors i contra els països caducs que menystenen la dignitat humana. Contra qualsevol tipus de repressió subtil i no tant subtil. Hi ha dues formes directes de fer-ho: podem no comprar certes marques i podem fer desobediència civil davant de certs governs il·legítims. Aquestes accions, en certa manera, també serien un bon sabotatge que obstruiria la maquinària de la societat capitalista de forma tant o més contundent que les accions perpetrades per la "colla de la clau anglesa".



Participació