Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
NATURA URBANA. De quina varietat era la pobra gallina del nostre Pou, ressuscitada per sant Ignasi el 1602 desprès que s’ofegués al pou pel descuit d’una adolescent despreocupada?
Camps d’ordi domesticat per selecció artificial
Actualment, es coneixen una gran quantitat de varietats de gallines o galls. Com per exemple, la cèlebre gallina del Prat o la reconeguda gallina empordanesa, a Catalunya. Totes aquestes varietats provenen d’un avantpassat comú, originari de la península indica, introduït a tot el món per comerciants i mariners: el gall salvatge de plomes grises. Aquest el transformarem per selecció artificial i donarà origen a centenars de varietats que es distingeixen per un seguit de caràcters: color de les plomes, mida, capacitat de pondre més ous...
Les plantes i els animals domèstics els hem obtingut fent selecció –artificial– dels seus descendent, durant mil·lennis, amb la finalitat de potenciar certes característiques que suplissin necessitat humanes: més collita, més producció d’ous, llet, carn... Gossos, cavalls, vaques, coloms, gallines, cereals, arbrers fruiters... tots posseïxen un avantpassat salvatge al qual hem donat forma al llarg del temps. Charles Darwin, ho va investigar fa molts anys a la seva casa de Down, prop de Londres, en plena època victoriana. Darwin es va convertir en un autèntic expert en races de coloms, cavalls i altres animals domèstics, i va observar quines transformacions havien patit sota la selecció acurada dels humans per potenciar certs caràcters i qualitats. Escèptic com era i com a bon científic, si hagués tingut coneixement de la resurrecció de la gallina per part de sant Ignasi no s’ho hauria cregut. Experimentava metòdicament per comparar plomes, ossos, crestes, becs… Diuen que, durant un temps, el seu taller semblava la botiga dels horrors quan ell matava i esqueletitzava els animals de varietats diverses per estudiar-ne les diferències. En devia matar molts, però cap no va ressuscitar. I, si així hagués estat, alguna explicació científica hi hauria donat.
Tota aquesta feina va ser només per argumentar que la naturalesa, l’ambient, provoca el mateix sobre qualsevol organisme silvestre; és a dir, escull certs caràcters que permeten a l’organisme viure millor i reproduir-se més. A aquest fenomen, el va anomenar selecció natural. A finals del 1859, va publicar aquesta teoria en el llibre "L’origen de les espècies per selecció natural". Actualment, gràcies a aquestes recerques i d’altres podem saber que el gall salvatge de plomes grises va evolucionar per selecció artificial en la nostra gallina del Pou que es va veure sobtadament salvada per sant Ignasi.