El 'Juan de los pájaros' i l’ensenyament públic

per Pere Culell, 19 d'abril de 2018 a les 11:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'abril de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El Juan González Reina, el ‘Juan de los pájaros’, és un bon amic que viu al Xup des de fa molts anys. Ha estat sempre rebel i un ferm lluitador per la justícia social. Aquest mes d’abril hem estat parlant del seu compromís en la lluita per un ensenyament públic de qualitat, per permetre els fills dels obrers accedir a una vida més plena i feliç, i poder deixar de seguir sent mà d’obra barata del sistema capitalista. Per això, va promoure la junta gestora de pares d’alumnes, que va aprovar el estatuts en una assemblea el 24 d’octubre de 1976. El Juan va ser president durant 6 anys de la ‘Asociación de Padres de Alumnos del Colegio Nacional Padre Ignació Puig del Xup’.
 
No va ser una tasca fàcil. El saragossà falangista Roberto Andrés Cantarero era el director del col·legi i s’hi va oposar fortament. Ja venia precedit de la mala fama de l’anterior destinació a Sallent. Va dur companys mestres seus aragonesos al col·legi del Xup i, com molts falangistes de l’època, solia tenir una pistola damunt la taula del despatx. Feia la vida impossible al Juan i a l’Associació. Els deia que eren il·legals, no els deixava reunir-se a les instal·lacions de l’escola, creava mal ambient entre els treballadors, fomentava denúncies basades en falsedats contra el Juan i l’Associació, imposava permanències que els pares rebutjaven, per obtenir diners per a ell i els mestres. Fins i tot va crear il·legalment el parvulari San Saturnino, estructuralment inadequat i amb treballadors sense títol. Un professor sense vocació, que es volia lucrar de manera il·legal.

 
El Juan i l’Associació van lluitar i molt contra tot això. Feien requeriments notarials, denunciaven a Inspecció fins que, finalment, Roberto Andrés se’n va anar al col·legi Renaixença. Com diu la seva filla Reme, el Juan no se’n callava cap. El Juan va lluitar molt per una escola pública de qualitat, no va calla mai, dient la darrera paraula, argumentada i intel·ligent. Gràcies, Juan!
 
Arxivat a:
Opinió, educació, OPINIÓ



Participació