90è aniversari del Peguera

per Jordi Sardans, 13 de novembre de 2017 a les 11:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El passat 8 d’octubre van tenir lloc a l’institut Lluís de Peguera de Manresa els actes centrals d’una curiosa celebració dels 90 anys, ja que alguns professors neguitosos es van voler avançar a  la gran festa del centenari. Va ser el primer institut i amb la recent arribada de l’institut del Xup, la ciutat ja en té sis. Projectat per l’arquitecte modernista Alexandre Soler i March, l’edifici és d’estil eclèctic, ja que té elements del modernisme i del noucentisme. En una jornada de portes obertes, es va presentar la publicació "Pinzellades d’història", del professor del centre, Pere Gasol, que complementa el principal llibre que s’ha escrit fins ara "L’Institut Lluís de Peguera de Manresa. 75 anys d’activitat docent (1927-2002)", del catedràtic jubilat Ignasi Bajona Oliveras. 
 
En la presentació d’aquest llibre, Carme-Laura Gil, aleshores consellera d’Ensenyament de la Generalitat, recordava que el grup escolar va néixer durant la dictadura de Primo de Rivera. És a dir, en un nou capítol de repressió del catalanisme i de supressió de l’escola pública catalana, que el nou dictador Francisco Franco rellançaria entusiasmat durant 40 anys més. Tot i així és innegable que el Peguera va ser el referent educatiu de la ciutat per molts de nosaltres, malgrat les limitacions que l’ensenyament secundari d’aquells moments plantejava. Bajona explica prou bé que en honor de les batalles del Bruc s’havia decidit la construcció d’una piràmide commemorativa, però els anys van anar passant i el grup escolar que s’havia anat construint fins abandonar-lo, es va poder convertir en institut a petició de l’alcalde Josep Rosal, arran de la visita del rei Alfons XIII a Manresa, el 19 d’octubre de 1926. Aquell 8 d’octubre de 1927, les autoritats dictatorials, amb el bisbe Perelló i el general Despujol, governador militar, hi van voler ser presents. Al cap de 90 anys, afortunadament, han estat els físics manresans Xavier Obradors i Ignasi Ribas qui el passat dia 26 van dialogar sobre la nanociència a l’espai, a la renovada sala d’actes de l’institut. Les activitats es clouran el maig del 2018 al teatre Kursaal. El Peguera s’ha hagut d’adaptar de grat o per força a les diverses circumstàncies sociopolítiques de la ciutat, però no hi ha dubte que han estat diverses les generacions que s’hi han format i esperem que molts de nosaltres arribem a poder celebra-hi el centenari.

 



Participació