Globalització i xarxes socials

per Jordi Sardans, 11 de juny de 2017 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El debat sobre "Globalització i xarxes socials versus informació i anàlisi" va reunir quatre ponents de prestigi que van participar en una taula rodona a Manresa per celebrar els 30 anys d’existència d’El Pou de la gallina. Ximo Blasco, coordinador dels serveis informatius de TV3, va explicar la selecció i el tractament que fan de les notícies i l’evolució tecnològica a la qual s’ha hagut d’adaptar TV3 al llarg dels anys, amb la importància del canal 3/24, que va actualitzant constantment les informacions. Més tard, es van adonar de la importància d’internet i el plantejament de la cobertura informativa s’ha centrat també en la perspectiva digital. La redacció ha canviat algunes de les seves dinàmiques com la coreografia de la informació. A més de la immediatesa, potencien l’elaboració a través dels Telenotícies. La periodista Cristina Riba, presentadora de TV3 i del 3/24, va explicar com afronten els professionals la reordenació de les notícies a què estan obligades les conductores de programes informatius a respondre mentre estan en directe, davant del repte de l’actualitat. Va explicar el dia a dia i com seleccionen la informació que reben pels diversos canals, que s’han diversificat i multiplicat d’una manera molt ràpida, tot incorporant a les redaccions d’informatius les diferents xarxes socials. En va remarcar la immediatesa i les fonts més fiables pròpies i d’agències de comunicació, i també el seguiment de les televisions de referència en l’àmbit mundial, internet i mitjans digitals, i l’aportació dels testimonis que han viscut les notícies en directe.
 
Francesc Soler, director de l’Agència Cooking Comunication, que elabora informacions per a clients i institucions, provinent de Catalunya Ràdio, va ser crític i va explicar que el periodisme no està en un bon moment. La crisi econòmica va comportar la precarització dins dels mitjans de comunicació i es va perdre qualitat. Hi va haver tancaments de mitjans i amb la irrupció de les xarxes socials, lluny d’acabar amb el monopoli de la informació, se’n dona de no contrastada. L’acadèmic Jordi Serrat, doctor en periodisme i professor de la Universitat de Vic, va valorar que des de les universitats s’estigui en un moment molt apassionant i va assenyalar que els costos de producció d’un mitjà de comunicació són molt inferiors als d’abans i els nous graduats, amb una infraestructura mínima, en poden crear de nous.



Participació