Bages i Moianès

per Jordi Sardans, 12 de maig de 2017 a les 10:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
"Bages i Moianès. 50 indrets amb encant" és el quart llibre dels excursionistes Jordi Planell i Marc Vilarmau que publica Farell editors, que dirigeixen Jordi Suades i Begonya Molins. En la presentació, Suades va remarcar que el nou llibre és una proposta diferent de les anteriors, d’acord amb la línia editorial de buscar rutes amb molta oferta i fàcils de caminar, fins i tot amb la família. Cinquanta rutes que es poden fer amb una matinal o una tarda, per gaudir de les joies del territori. Marc Vilarmau, expert excursionista i amant del patrimoni, va assenyalar que es tracta d’un llibre on hi ha una mica de tot i que alhora lliga amb les propostes turístiques actuals d’alguns municipis per conèixer millor el territori. Es tracta no només d’anar a caminar sinó d’aprendre sobre el terreny. Jordi Planell, expert en medi ambient i amant de les ascensions, remarca la confiança dipositada en ells pels editors durant quinze anys, des que van començar el 2002. Explica que el llibre és diferent dels altres, però té coses en comú com les rutes el màxim de circulars possibles, perquè els agrada molt fer una volta, abans que tornar enrere. En alguns casos gairebé no cal ni baixar del cotxe perquè ja són al lloc, com l’aiguamoll de la Bòbila o Castelltallat, però també hi ha caminades de vuit i nou quilòmetres. Es mouen entre passejades de deu minuts o mitja hora i d’altres de gairebé dues hores. Els temps els compten sense aturar-se. Per tant, totes les excursions i caminades s’allargaran en funció de les aturades. 
 
A l’hora de triar han considerat que ni l’espai natural del parc de l’Agulla, ni la Seu de Manresa, ni el monestir de Sant Benet de Bages ni el castell de Cardona, espais ben destacats del Bages, no hi han de ser, ja que formen part dels  llibres anteriors i deixen espai per d’altres que són menys coneguts. Els autors recullen les dues comarques, tot i que en principi volien fer només el Bages, però entremig es va aprovar la comarca del Moianès. La vall del Calders que les uneix, formava part del nucli del llibre, i per tant, van mantenir les dues demarcacions, de les quals han buscat espais representatius des del punt de vista territorial, però també que hi hagin referències arquitectòniques, elements preindustrials, i espais ecològics i naturals. 



Participació