Quaranta anys rere l'objectiu

per Anna Navarro, 24 de setembre de 2016 a les 10:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 24 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto Art Manresa celebra enguany el quarantè aniversari amb un variat programa d’activitats i amb l’objectiu d’acostar a tothom l’art de la fotografia. És difícil que, després de 40 anys d’existència, resti encara algun manresà que no conegui l’associació. Per a qui no ho sàpiga, es tracta d’una entitat que aplega prop de 200 membres i que té com a finalitat promoure l’art de la fotografia en tots els seus vessants.


Fa just 40 anys, el 1976, naixia Foto Art, a partir de  la secció de Foto Club Manresa sorgida del Centre Excursionista de la Comarca de Bages. Era just quan la secció alpina començava a fer les primeres expedicions i “es veia que de la quota de socis en sortia una part molt petita per a Foto Club”, apunta Josep Brunet, president de l’entitat des de l’any 2004. És ja en aquesta altra entitat on es troben molts dels primers socis creadors del que seria Foto Art Manresa. L’abril del 1976, la llavors Agrupació Manresana de Folklore (després Agrupació Cultural de Bages) va organitzar un concurs fotogràfic que duia com a tema central el Folklore en els Països Catalans. El responsable era Vicenç Orriols. El dia del lliurament de premis és quan es decideix crear una entitat pròpia, com a “associació de caràcter artístic que tindria com a objecte el foment de la imatge sensible amb totes les seves manifestacions”.

De llavors ençà l’associació no ha parat de créixer, quant a projectes, i quant a socis. “Sempre ha anat mantenint una crescuda de socis constant”, comenta el vicepresident Felip Freixanet. Actualment socis de tota la comarca i de totes les edats configuren Foto Art Manresa. Hi troben activitats de formació, exposicions, xerrades, concursos, projeccions…Els seus socis diuen que s’hi senten còmodes. “Vaig saber de l’existència de Foto Art Manresa a partir d’un curs, i d’això ja en fa vint anys. Actualment en sóc vocal, formo part de la junta i col·laboro en totes les tasques que puc”, explica un dels socis, José Cruz. L’entitat, ofereix anualment una programació d’activitats que cobreix tot l’any. Ara per ara, s’ofereix un curs d’iniciació a la fotografia d’Octubre a Maig, tallers de Photoshop i de fotografia digital. A banda d’aquestes activitats més estables,  cada dijous es fan accions variades i obertes a socis i no socis. I un dia a la setmana també ofereixen un servei d’atenció i de resolució de dubtes i aclariments sobre l’ús de Photoshop. De tot aquest reguitzell d’activitats, “la fotografia digital és el que té més èxit, juntament amb les tertúlies d’algun expert”, comenta el president. A banda d’aquesta programació, també es prepara un concurs social l’últim dijous de cada mes. Es tracta d’una competició entre socis que pot ser de tema escollit o lliure. El veredicte l’emeten tres socis que no participen al concurs.




Implicació amb la ciutat

Els temps han anat evolucionant. És un fet que en l’àmbit tecnològic encara és més evident, però Foto Art Manresa ha sabut adaptar-se als canvis. “Els socis més grans són els que es van adaptar més fàcilment cap a la fotografia digital”. Una mostra d’aquesta flexibilitat i obertura de mires és que l’associació sempre ha acceptat totes les tècniques, i, a diferencia d’altres entitats de caire similar, van donar la benvinguda i segueixen acceptant diferents recursos i tècniques dins els seus concursos o exposicions. Un exemple d’aquesta heterogeneïtat tècnica és el concurs biennal fotogràfic DAU, concurs nacional organitzat per Foto Art Manresa, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manresa, el Casino Espai 7 i la Federació Catalana de Fotografia, que ja porta setze edicions, on sempre s’han acceptat totes les vessants possibles dins el marc de l’art de la fotografia.

Foto Art Manresa és present en molts dels esdeveniments que se celebren a la ciutat. Des del concurs de fotografia que cap als anys noranta es comença a organitzar per la Festa Major; el programa de creació artística i divulgatiu Visuals, on s’han implicat des del primer dia, al cicle de poesia Tocats de Lletra, que en les últimes edicions s’ha convertit en un certamen poètic de referència i també ha comptat amb la participació anual de Foto Art, que hi organitza una exposició, o el concurs Viatgers manresans, que té com a objectiu premiar fotògrafs amateurs per la millor fotografia de viatge.

A part de ser membre de la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central (TAV-CC), l’entitat organitza al llarg de l’any una vintena d’exposicions a la ciutat.



Plató fotogràfic que es va fer al centre de Manresa com a primer acte de celebració de l'entitat


Activitats per al 40è aniversari

En la celebració del seu quarantè aniversari, Foto Art Manresa té la voluntat de fer-se visible a tota la ciutat. “Aconseguir que encara més gent ens conegui”, apunta el president. La commemoració d’aquestes quatre dècades ja va començar el passat mes de maig amb el muntatge d’un plató fotogràfic amb gent vestida d’època, on tothom era benvingut per acostar-se i fer-ne fotos. A part dels que ja coneixien l’existència d’aquest acte també altres curiosos s’atansaven a treure el cap. “La gent s’acostava encuriosida i feien fotos amb el mòbil”. Va ser un bon tret de sortida per donar a conèixer l’entitat a més gent i per crear un impacte en positiu a la ciutat.

Al llarg de l’any ens esperen altres sorpreses per celebrar aquest aniversari. Un altre plató fotogràfic cap a la tardor, amb personatges que de ben segur no ens deixaran indiferents, un taller sobre il·luminació, on podrà participar tothom que ho desitgi, i un acte final de cloenda que vol omplir Manresa de fotografia durant quinze dies. La idea és fer quaranta exposicions alhora en diferents indrets per aconseguir, d’aquesta manera, que els ciutadans es topin amb l’art de la fotografia en espais oberts i tancats.

En aquesta línia, els portaveus de l’entitat fan un petit crit de guerra en relació a la poca oferta d’espais públics que hi ha a la ciutat per exposar. “Caldria algun altre espai cèntric on qui ho vulgués pogués exposar la seva obra de forma fàcil i gratuïta”. Recorden, però, que sí que és possible fer-ho en la sala que disposa l’associació.

Encara s’està treballant en el programa d’activitats, la qual cosa vol dir que no és un esdeveniment tancat, ja que la intenció que tenen els organitzadors és que pugui ser obert a tothom i a nous suggeriments, i fugint de ser molt protocol·laris. Qui desitgi tenir més informació sobre tot el programa d’activitats, pot consultar la pàgina web de Foto Art Manresa o revisar-lo per Facebook.
Per a aquesta entitat artística és tot un repte celebrar quaranta anys d’existència. Foto Art ha sabut recollir en tots aquests anys la inquietud d’un munt de persones per captar en un sol clic molt més que un moment efímer. La fotografia és una manera de comunicar-se i esdevé, al mateix temps, un record per als nostres ulls.





Participació