El serrat del Guix

per Ignasi Cebrian, 22 de setembre de 2016 a les 12:24 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de setembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.




Fotografia: El parc de l’Agulla, el serrat del Guix i Sant Llorenç del Munt.



El nom prové del fet de poder trobar guix en tot l’entorn, inclòs el vessant oest dels quatre cantons. Des de la zona est del parc de l’Agulla, sembla una rampa amb Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac de fons. A la tardor marronosa, a la primavera verda i a l’estiu daurada. Una de les antigues partides de Manresa prenia el mateix nom i d’aquí en va sortir el barri del Guix. Alguns punts d’interès de l’antiga partida són l’ermita del Guix, dins del polígon dels Dolors, el pont de Ferro --un petit aqüeducte--, el pontarró de cal Cots, el pontarró del Guix i el pontarró del camí del Guix.

Al turó hi podem accedir des del parc de l’Agulla. Sortim per la porta del berenador i ens dirigim cap a la dreta pel camí que duu a Sant Fruitós, fins que arribem al pont per sota del qual passen els Ferrocarrils de la Generalitat. Tot seguit, agafem un camí cap a la dreta creuant el pontarró de cal Cots.  Deixem a l’esquerra la casa Murallada, guarnida amb detalls modernistes, i anem resseguint el ramal de Viladordis de la Séquia per la seva dreta. Al sud, ens queda el Parc Tecnològic de la Catalunya Central. Seguim caminat i ens trobarem el pontarró del Guix, que creuarem cap a un corriol que ens portarà directament al turó del Guix.

De dalt estant, podem contemplar, a l’oest, el parc de l’Agulla i, cap a l’est, la carretera de Berga, el parc de Bombers, la fàbrica tèxtil del Guix, ocupada per les instal•lacions de Tous, i el barri del Guix. Cap al nord, contemplem  la major part de les 150 hectàrees, camps de correu intercalats per algun bosquet, que conformen el gran parc de l’Agulla. També, cap al nord, hi ha el polígon de Sant Isidre, de Sant Fruitós, i l’abandonat del Grau, un mica més a l’oest. A més, al fons, podem contemplar les Brucardes, Sant Fruitós, Santpedor, el Serrat i Sant Iscle. En resum, una vista espectacular d’un paisatge on es barregen els principals elements del pla del Bages: agricultura, bosquets, polígons, carreteres i pobles. Un paisatge que hem d’ordenar i cuidar per tal que no esdevingui l’habitació dels mals endreços.



Participació