La biodiversitat

per Ignasi Cebrian, 22 de gener de 2016 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
NATURA URBANA. La diversitat biològica és el nombre d’espècies i la seva abundància en un ecosistema concret. A la biodiversitat li atorguem diferents valors: utilitari, recreatiu, moral, estètic, cultural i ecològic; totes les especiés biològiques són importants per al manteniment dels ecosistemes on viuen. El valor ecològic el podem trobar a tres escales diferents: global o biosfèrica, catalana i local. La riera de Guardiola al seu pas pel terme de Manresa, reserva de biodiversitat. Foto: Ignasi Cebrian

Des d’una escala global, la biodiversitat que tenim els manresans pot semblar insignificant. Però qualsevol espècie té un valor clau i, de vegades, desconegut dins de la biosfera. Només com a exemple: tenim una gran biodiversitat d’espècies d’ocells, unes 130, i també gran diversitat d’espècies d’arbres, unes 100. És un nombre alt d’espècies, si tenim en compte que a tot Catalunya podem trobar més de 375 espècies d’ocells i més de 200 d’arbres, comptant espècies forestals, fruiters i arbres no autòctons. La diversitat de Manresa és prou gran, doncs, comparada amb la de l’entorn més pròxim, però petita si la comparem amb les selves tropicals. En una àrea de 10 quilòmetres quadrats hi ha més de 400 espècies d’ocells i unes i 750 espècies d’arbres.

A escala de Catalunya, el pla del Bages i, per tant, Manresa, són uns corredors biològics indispensables. Si mirem els espais naturals de tot el país, observarem que a la Catalunya central n’hi ha pocs i aïllats. Castelltallat, Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac i Montserrat. Hi ha una falta de connectivitat ecològica entre aquests espais i la resta del territori, potenciada només pels rius que actuen de corredors naturals. Són espais naturals envoltats per barreres amb poca permeabilitat biològica. Caldria incrementar la connectivitat entre els espais i així també augmentaríem la biodiversitat total.

Finalment, la biodiversitat a escala més local, no cal dir-ho, té una importància cabdal. Una alta diversitat biològica indica un bon estat de salut de l’ecosistema i per tant dels que hi viuen, inclosos nosaltres, els humans. Una alta biodiversitat, per exemple d’ocells, pot indicar-nos indirectament que l’aigua que rebem a Manresa té una bona qualitat biològica o pot indicar-nos que els ecosistemes més pròxims funcionen correctament. I, al revés, una baixa biodiversitat pot ser un símptoma que els ecosistemes no funcionen prou bé.



   El Cardener, corredor ecològic del pla de Bages Foto: Ignasi Cebrian
Arxivat a:
Paisatge, NATURA URBANA



Participació