El tram baix de la riera de Rajadell

per Ignasi Cebrian, 13 de setembre de 2013 a les 14:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de setembre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
NATURA URBANA. L’entorn dels voltants de la riera és esplendorós tot i els anys d’actuació inexistent o ambientalment perjudicial a la zona. Un espai únic i poc conegut per alguns manresans i manresanes que convé descorir o redescobrir.

La part baixa de la riera de Rajadell, durant cinquanta anys, va ser una autèntica claveguera a cel obert. S’hi abocaven sense control les aigües residuals urbanes, les aigües fecals, del barri del Xup de Manresa. Cinquanta anys de manca de polítiques ambientals o senzillament de manca d’higiene pública. El 2009, però, es va solucionar el problema enviant aquestes aigües a un col·lector que les portava cap a la depuradora d’aigües residuals de Manresa. I el resultat va ser prou evident: la natura de la riera s’ha recuperat. Un clar exemple de la capacitat de recuperació que tenen els sistemes naturals quan deixem d’intervenir-hi de manera barroera.

 
El tram baix de la riera de Rajadell és un espai únic a Manresa amb gorgs, cingles i vegetacions marronoses i vermelloses, els aurons negres, en temps de tardor. Hi podem trobar alguns punts d’interès. En un espai molt reduït hi trobem el gorg de les Escaletes, amb un salt d’aigua esglaonat; el dels Esparvers, amb un gran cingle d’uns quaranta metres de desnivell. També hi podem veure construccions de pedra seca, restes d’un passat dedicat i lligat a l’agricultura. Les feixes limitades per murs de pedra seca que no deixaven perdre el sòl pendent avall. Al paisatge, s’hi afegeixen les barraques de pedra seca, refugi dels pagesos i magatzem d’eines i collites. A més, mig amagats per la vegetació, hi ha els pous de glaç del segle XVI on es fabricava el preuat glaç per conservar aliments, fer gelats o refredar neveres. I, finalment, lligat als antics conreus de la vinya, hi trobem restes de tines de vi.
 
El gorg de les Escaletes
 
Cinc quilòmetres des del Xup fins al Cardener. Els primers quilòmetres la riera transcorre, enfonsada, vora el raval del Corrons i el raval de Monistrolà, deixant a la seva llera el tímid i poc visible gorg dels Corrons. Després s’entolla en els gorgs de les Escaletes i dels Esparvers i finalment circula i retalla les obagues de Montlleó i de l’Agneta. Just al seu final, deixa al sud el turó de París i la zona de Can Poc Oli, on hi ha l’Escola Agrària i on podem observar una majestuosa albareda.

 
El gorg i el cingle dels Esparvers

Al llarg del recorregut, veurem vestigis geològics i culturals del passat, que han transformat i canviat el paisatge al llarg del temps. Un paisatge que ara sembla del tot natural, però que ha estat afaiçonat pels humans al llarg de la història amb l’agricultura i el pous de glaç, i maltractat amb abocaments mal gestionats en temps d’ignoràncies ambientals. Ara sembla que hem deixat respirar una mica la natura. La riera s’ha refet i ha regalat la seva bellesa a la nostra ciutat. Torna a tenir la seva funció ecològica, portar aigua de forma intermitent segons l’estació de l’any i abocar-la finalment al riu Cardener, aigua que serveix per regar tot l’ecosistema fluvial i per donar-li vida. En definitiva, podem dir que la natura s’ha incorporat a la ciutat, l’hem fet nostra. El tram baix de la riera de Rajadell és Manresa no urbanitzada, més aviat naturalitzada, que cal conèixer, respectar i cuidar. Un espai del patrimoni natural i històric dels manresans.



Participació