Confiar en la sang jove

per Carles Morell, 8 de maig de 2013 a les 22:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 L’escena poètica dels Països Catalans torna a fer caure de cul. Fa tres dies vaig llegir que s’està alimentant una altra fera, un altre projecte fresquíssim: 14+1, Llenya prima. El projecte reuneix "14 poetes i il·lustradors emergents” i en Petit, pseudònim del músic Joan E. Castells. Això és fantàstic. Ho és en el sentit que és d’un valor extraordinari, però també perquè fins i tot costa de creure, una cosa d'aquesta magnitud; però no. És, en part, un projecte literari. I és, en part, veritat (si m’és permès de posar-me un pèl romàntic i apuntar la unió de les arts amb la vida). 

Posats a esgrimir sentits, però, no m’ha acabat de convèncer el títol de l’article, que us he citat aquí a dalt ("14 poetes i il·lustradors emergents” [participen al projecte Llenya prima]). Constato que aquest títol és ambigu i que només estic disposat a acceptar una de les dues significacions que se’n desprenen i que, si ho faig, encara, és ben bé per pura ignorància. Vull dir que pot ser que la gent de Núvol, quan fa servir l’adjectiu “emergents”, estigui fent referència només a “il·lustradors” (il·lustradors emergents) o bé que l’adjectiu modifiqui tot el sintagma coordinat (poetes i il·lustradors emergents). En aquest últim cas, hi estaria en contra. Perquè no; definitivament, tot i que la iniciativa sí que acull, com es diu a l’article, poetes i il·lustradors joves (menors de 35 anys), no em sembla pas que aquests poetes es puguin titllar d’emergents. Els noms del projecte tenen certa consideració, trajectòria poètica, mèrits literaris i fins i tot premis, si es vol, a l’esquena: us sonaran Laia Noguera, Anna Gual, Esteve Plantada, Pau Vadell, Jaume Pons Alorda... Per citar-ne uns quants. Pel que fa als il·lustradors -no il·lustrats-, com he dit, no en puc garantir res personalment. De tota manera, alguns dels integrants del projecte en aquesta branca són Pau Bonet, Mar Oliver, Marc Pallarès o Laura Castelló, i se'n diu que són “brillants il·lustradors de l’actual panorama gràfic català”.

14+1 serà un llibret musical que promet moltíssim i que representa una espurna d’il·lusió i de vida. És el bressol que va ascendint (l’ascensió seria l’única accepció acceptable per al verb ‘emergir’, en aquest cas: són emergents com ho és un terreny elevat, que sobresurt) i no para i que, en comptes de sonalls, porta papers, porta bolígrafs, porta colors, porta metàfores, imatges, notes musicals. És “una gran aventura humana i creativa que demostra l’extraordinària vitalitat i el gran talent que ara mateix vessa als Països Catalans”, diu Pons Alorda. Laia Noguera creu en el projecte perquè “confia en la sang jove, que és el que s’ha de fer”, i perquè “combina disciplines diferents”. Pau Vadell és de la mateixa opinió: sempre li han resultat positives “les experiències que tenc de mesclar diferents arts. És que volem aspirar a l’art total?”, acaba preguntant-me o preguntant-se a si mateix, o al món. 


14 poemes il·lustrats amb un fil conductor musical per a tots ells. 14 poemes. 14 il·lustracions. 14 cançons. Aquest projecte es finançarà a Verkami (micromecenatge) del 2 de maig al 10 de juny.

http://www.verkami.com/projects/5137-14-1-llenya-prima-poesia-i-illustracio-emergent-dels-paisos-catalans)

 
Participació