El senyor de les cloaques

per Alejandro Ponce, 8 d'abril de 2013 a les 22:40 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'abril de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÍTICA DE LLIBRES. Amb 'Societat negra' arriba l'esperat retorn d'Andreu Martín al gènere policíac, el que més ha produït i més fama li ha atorgat. La novel·la ha rebut el V Premi Crims de Tinta, el guardó més prestigiós de la literatura negra en català.
  Títol: Societat negra


  Autor: Andreu Martín

  Editorial: La Magrana/RBA


  Gènere: novel·la policial

  Publicació: 2013

  Pàgines: 304

  Preu: 18 euros

La novel·la s'obre amb l'aparició, el matí del 22 de maig, del cap d'una dona sobre un Lexus i el cos lligat a un Seat Toledo a un carrer de Barcelona. Les primeres investigacions atorguen la culpabilitat a una banda llatina però la vista i les acusacions s'aniran dirigint cap a les tríades xineses. El cas de la dona decapitada, la desaparició de la filla d'un policia, l'aparició de nous assassinats al voltant de Barcelona i Santa Coloma de Gramenet i la investigació de les diferents bandes i màfies que controlen la Ciutat Comtal i els municipis propers són els fils argumentals que, concatenant-se, condueixen el lector cap a un final que, per bé que esperat, és més que notable.

Cada fil posseeix el seu personatge principal i això comporta un canvi constant de narrador. Andreu Martín ha utilitzat una molt bona tècnica narrativa, força adient en la novel·la policíaca: plantejar un problema principal i deixar la resta de la història per desenteranyinar la veritat de l'assumpte tot fent-nos ballar amb fets precedents i posteriors al problema principal. Un aspecte negatiu de la narració seria l'anunciat i previsible final (no per això menys genuí), que comença a entreveure's prematurament. Però, obviant el fet que es podria haver treballat una mica més, és un final digne de les grans novel·les negres.

Els personatges que ens mouran pel fred i perillós món de les bandes i màfies de Barcelona i els barris suburbials de Santa Coloma seran, sobretot, Diego Cañas, un inspector de la Policia Nacional amb molts anys de carrera a l'esquena, que es veurà atacat per tots els bàndols a l'hora de maldar per la justícia, i Liang, confident de l'inspector, un home equilibrat i coneixedor de les antigues arts xineses de concentració i meditació que el faran estar massa segur de si mateix.

Guanyadora del V Premi Crims de Tinta, Societat negra, barreja la complexitat i intel·ligència de la novel·la enigma amb l'acció i l'anàlisi social de la novel·la negra, amb la qual cosa aconsegueix bastir un novel·la sòlida. Tracta temes tan actuals com la corrupció policial, judicial i política, la prostitució o el tràfic de drogues.
 
Per tant, és una història molt bona que enganxa des del primer capítol i que consolida l’autor com un dels millors autors de novel·la negra amb un premi merescut. L'actualitat i el realisme de la història la col·loca entre les lectures obligatòries per a qui vulgui conèixer el funcionament i l'origen de moltes de les bandes delictives que assolen la nostra societat, una societat negra.Participació