El primer pacient curat de VIH

per Jordi Trapé, 5 de març de 2013 a les 14:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de març de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MEDICINA. La Doctora Deborah Persaud, de la Universitat John Hopkins, anuncia el primer cas documentat d'un nen que està sent curat de VIH. Aquest fet històric va ser anunciat en la Conferència de 2013 sobre Retrovirus i Infeccions Oportunistes a Atlanta.Es va detallar el cas d'un nen de dos anys d'edat a Mississippi diagnosticat amb el VIH al néixer i immediatament se li va administrar una teràpia antiretroviral. Als 18 mesos, el nen va deixar de prendre els antiretrovirals i no va aparèixer en seguiments posteriors. Quan va tornar a l’hospital al cap de 23 mesos, tot i no haver estat tractat durant 5 mesos, es va trobar que el nen que tenia una càrrega viral indetectable. Una bateria de proves altament sensibles fetes a posteriori van confirmar l'absència del VIH.La confirmació de la curació va ser possible gràcies a una donació de la Fundació va atorgar al Dr Persaud i la Dra Katherine Luzuriaga, de la Universitat de Massachusetts, al setembre de 2012. La donació va permetre Drs. Persaud i Luzuriaga establir un consorci d'investigació per explorar i documentar possibles casos pediàtrics de curació del VIH. El consorci que acull el doctors investigadors: Stephen Spector i Richman Doug de la Universitat de Califòrnia, San Diego, el Dr Frank Maldarelli de l'Institut Nacional del Càncer i Dr Tae-Wook Chun de l'Institut Nacional d'Al lèrgies i Malalties Infeccioses.

Segons el Dr Persaud, proves exhaustives han confirmat sense cap mena de dubte que la mare i el fill eren positiu per VIH quan el nen va néixer, i en l'actualitat no hi ha signes d'infecció de VIH en el nen.

L'únic altre cas documentat d'una cura de VIH fins avui segueix sent el de Timothy Brown, l'anomenat "pacient de Berlín". El 2006, durant el tractament per al VIH, el Sr Brown va ser diagnosticat de leucèmia. El seu metge va ser capaç de tractar la seva leucèmia amb un trasplantament de cèl·lules mare d'una persona que ha nascut amb una mutació genètica que causa la immunitat a la infecció pel VIH. Després del trasplantament, el Sr Brown va ser capaç d'aturar el tractament del VIH sense experimentar una recaiguda en la seva malaltia.

Aquest nou cas apunta a la temptadora possibilitat que diferents poblacions de persones amb VIH podria ser curat de diferents maneres. Mentre que el cas del senyor Brown era el resultat d'una sèrie de procediments complexos i d'alt risc , aquest nou cas sembla haver estat el resultat directe d'un curs relativament barat de la teràpia antiretroviral.

"Tenint en compte que aquesta cura sembla haver estat assolida per la teràpia antiretroviral solament", va dir el Dr Johnston, "també és imperatiu que aprenguem més sobre el sistema immunològic d’un nadó, en què es diferencia de la d'un adult, i quins factors van fer possible que el nadó s’hagi curat."

El cas de Mississippi també posa en relleu la importància de la identificació de les dones amb VIH embarassades, ampliar l'accés als règims de tractament que pot prevenir la transmissió materno-infantil, i immediatament tractar els nadons en el cas que neixen seropositius.
Arxivat a:
Gent, medicina, sida, VIHParticipació