Josep Camprubí esperona a construir les sèquies del segle XXI

per Zeynabu Said Xixons, 16 de febrer de 2013 a les 16:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de febrer de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA. El saló de sessions de l’Ajuntament de Manresa es va omplir dissabte per seguir la lectura del pregó institucional de la Llum. L’encarregat del pregó d’enguany ha estat el manresà Josep Camprubí i Casas, president d’Òmnium Bages des de l’any 1980 fins el 1989. El saló de sessions s'anava omplint minuts abans de començar l'acte Foto: Zeynabu Said Xixons

El pregoner va ser presentat per Jaume Puig, l’actual president d’ Òmnium Bages, que va voler remarcar la seva tasca dedicada a la llengua i al país. Abans de començar el discurs, Camprubí va voler rememorar el paper de tots aquells que han fet possible la conservació de la llengua: “és d’absoluta justícia recordar aquestes persones”.

Al llarg del pregó, Camprubí va destacar l’empenta que ha caracteritzat els manresans en diversos moments de la història, entre els quals va esmentar la decisió dels consellers manresans del segle XIV de seguir construint la sèquia desobeint la prohibició eclesiàstica. A més del conegut episodi de la construcció de la sèquia,  els manresans han transgredit en altres moments com en la crema del paper segellat francès o la constitució de l’Assemblea de les Bases de Manresa, que es va dur a terme a la mateixa sala en què es llegia el pregó.

El punt àlgid del discurs va arribar quan el pregoner va establir un paral·lelisme entre la “set” de la societat manresana del segle XIV i la de l’actualitat: “Avui la nostra set no és d’aigua”. Fa 668 anys els manresans van trobar una solució amb la construcció de la sèquia que fins a dia d’avui subministra aigua a la ciutat, el manresà va animar a trobar una solució per als problemes actuals: “plantegem-nos quines sèquies hem de construir al segle XXI”.

Camprubí, que és l’actual portaveu de Manresa per a la Independència, va deixar clar que per a ell la principal sèquia que cal impulsar és el dret a decidir i la construcció d’un estat propi. A més, al final del discurs no va voler deixar d’esmentar la declaració de sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 23 de gener.

El final del pregó va arrencar un llarg aplaudiment Foto: Zeynabu Said Xixons

Un cop acabat el pregó, va agafar la paraula l’alcalde, Valentí Junyent, que va recollir aquells reptes proposats pel pregoner i va afirmar sentir-se a prop del missatge enviat. També va voler destacar l’important paper de la ciutat de Manresa en el procés sobiranista. L’acte es va cloure amb la interpretació  dels ‘Goigs de la Llum’ que va posar en peu tota la sala.
 
La interpretació dels 'Goigs de la Llum' va clausurar l'acte Foto: Zeynabu Said Xixons
Arxivat a:
PolíticaParticipació