Manresa es declara "ciutat lliure de desnonaments" per unanimitat

per Joan Gil, 17 de gener de 2013 a les 23:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de gener de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA DEL PLE. Aquest dijous hi hagut temes delicats. El primer ple de l'any ha començat mogut. A més, hi hagut força unanimitat. Hi hagut algunes mocions, amb tres compareixences de diferents col·lectius actius de la ciutat. Els temes han estat: la lluita contra els desnonaments, la batalla per aturar les retallades als pensionistes i la veritat sobre la mort de Flors Sirera. Les propostes presentades al respecte han estat ben rebudes per tots els regidors, i amb cap vot en contra. 
Els membres de PAHC Bages han ocupat els seients destinats al públic del ple. Foto: @EUiABages

Aquest dijous a les 7 de la tarda i davant d'una Sala de Plens de l'Ajuntament de la ciutat plena a vessar, s'ha dut a terme el primer Ple de l'any. La munió de públic, com passa sovint, tenia explicació. Les mocions presentades per alguns grups municipals, en referència a alguns temes delicats, n'eren la raó principal.

La sala estava plena de membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Bages, així com membres de la Plataforma Stop Desnonaments i de la Federació d'Associacions de Veïns (FFAAVV) de Manresa. També hi eren presents membres de partits polítics, com ICV-EUiA, però anaven a acompanyar (alguns amb enganxines) els membres de la PAHC o els del Fòrum de la Veritat i la Justícia dels Grans Llacs.

Cal esmentar que només els membres de MoVeM i de la coalició ICV-EUiA han estat assistint als últims plens de 2012-2013; sobretot aquests últims, i no pas en tots els plenaris. La desaparició del grup Manresans (MNRS) per extinció, i la desaparició de la presència de solidaris (Solidaritat) és palpable.

Per altra banda, també hi havia membres de la plataforma que busca la veritat sobre els fets que van matar Flors Sirera (Fòrum); així com jubilats i pensionistes de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa. També acompanyats per membres d'ICV-EUiA i ONGs de Manresa .

En aquest Ple s'ha excusat l'absència del regidor popular Xavier Javaloyes per part del PP de Manresa.

Els tres temes clau del Ple:  Pla Local de Joventut, 
desnonaments i pensions 

El Ple ha començat amb temes menors de l'ordre del dia, com l'aprovació de l'acta anterior així com els informes de tresoreria. No obstant això, en el que feia referència al Pla Local de Joventut, la Candidatura d'Unitat Popular de Manresa (CUP) ha volgut posar en entredit la política de joventut del govern actual.

Pels regidors del grup municipal independentista "la diagnosi és encertada", però hi detectaven "mancances", sobretot en "algunes solucions" per "augmentar la participació" dels joves, i hi posàven exemples. "L'oci juvenil, els moviments culturals urbans...". Aprofitant el discurs, explicaven que el "moviment cultural urbà (...) és censurat per l'ordenança (de civisme)" . 
 
Pel que fa a la Kampana, tot i ser "un equipament tancat", "se'n parla!" (al Pla), es sorprenia Jordi Masdeu (CUP). També exposaven la seva sorpresa per alguns apartats del Pla Local de Joventut de Manresa, en els quals es tractava "la ludoteca, el Campi qui Jugui..." com si fossin "per a joves de 16-20 anys! No entenien aquestes referències a la infància en un pla de joventut. 

Per la seva banda, el Partit dels Socialistes (PSC) recordava i reclamava "major participació del Ple" en qüestions similars. Sònia Díaz (PSC) exposava que "al PSC li hagués agradat que s'hagués debatut al Ple" tal Pla. Cal esmentar aquí que el debat que s'ha generat ha estat a petició de la CUP i amb la flexibilitat de l'alcalde Valentí Junyent, no pas perquè hi constés així en l'ordre del dia i al reglament del Ple. Tampoc entenien el tancament de la Kampana. Per part d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Manresa, Pere Culell ha exposat que opinaven "igual" que CUP i PSC. 

La regidora de Joventut del govern local, Àuria Caus, li ha respost –després d'una breu intervenció explicativa inicial del Pla. Aquest Pla contenia plans d'ocupació, "emancipació, participació a la ciutat, esport, hàbits salduables, emprenedoria, formació..." i era "potent". Caus explicava que hi havia hagut "un tancament temporal" de 3 setmanes per tal de "millorar el servei" de la Kampana. Durant aquest Nadal el grup relacional "no ha pogut realitzar les seves activitats per això". Però recalcava que "està oberta a tots". Dirigint-se als regidors cupaires, els acusava d'anar "als mitjans de comunicació de manera incendiària" per dir "mentides".

Contra les retallades de les pensions, també amb l'abstenció popular

El PP de Manresa ens ha sorprès a tots, tant votant a favor que Manresa fos una "ciutat lliure de desnonaments", com votant en contra d'una moció en què el text incloïa una crítica a la reforma laboral –presentada pel PSC–, així com per la seva abstenció en la moció de les pensions que tot seguit explicaré. Adam Majó (CUP) i Pere Culell (ERC) exposaven la mateixa sorpresa. Majó (CUP) explicava visiblement dolgut que "només" podia entendre "la incoherència entre el vot dels regidors" (CiU, PP) en contra de la reforma laboral, el "decretazo"... i el que fan els seus partits polítics a nivell nacional perquè "el món municipal" no és "rellevant" pels "últims".

La portaveu de la Coordinadora de Jubilats i Pensionistes de Manresa explicava que "Rajoy ha retallat allò" que havia dit que "no faria: les pensions". La portaveu explicava el Reial Decret 28/2012. "No s'abona la paga endarrerida" que és "de llei" i que havia de ser per sobre de la inflació. "Tenim pensions mínimes, de viudetat, que estan per sota" de la mitjana de la Unió Europea, explicava la Fiona. També criticava que la no actualització segons l'IPC "no es computaria" de cara al futur. "Ja sabem que diran que no hi ha diners" (...), és la "cantarella del FMI, Troica, governs espanyol i català", anava relatant. La portaveu també ho és de la Plataforma en defensa de les pensions. Per això, afegia que aquest 31 de gener hi haurà una concentració a Crist Rei a les 7 de la tarda per defensar les pensions, tot animant el públic assistent a anar-hi.

La moció ha estat presentada i aprovada per tots els grups excepte el PP, que s'hi ha abstingut.

La moció instava a presentar una querella al Síndic de Greuges, al Defensor del Pueblo i a d'altres instàncies per tal de fer un recurs d'inconstitucionalitat. L'article 9.4, com ha explicat, parla de la "no retroactivitat" que incompleix, segons Fiona, aquesta llei. CUP, ICV-EUiA, ERC, PSC i CiU eren agraïts per Fiona ja que gràcies a ells presentaven el recurs. Aquests han expressat, més enllà del vot favorable, una empatia amb el col·lectiu.

El regidor de Plataforma per Catalunya també. Sebastià Llort (PxC) exposava que "són els nostres avis" i remarcava, com la resta de grups, la feina de "flotador". Aquests avis aporten recursos en el si de les seves famílies.

Àuria Caus (CiU) recordava la feina "social i familiar" que segueixen fent.

Per la seva banda, Joan Vinyes (ERC) afegia que és "covard" donar diners als bancs i "atacar els febles" (els pensionistes). També ha tingut una estona per fer mofa de les promeses incomplertes (PP). També José Luis Irujo (PSC) criticava aquest "atac a un pilar de la societat" i reforçava l'argument de flotador.

Adam Majó (CUP), a més, afegia que les caixes i bancs que "feien informes el 1995 sobre la fallida del sistema de pensions" per al 2000, "era fals, com hem comprovat". "Són les mateixes que reben diner públic sustret de la retallada de les pensions". Masdeu (CUP) aclaria que "estem molt per sota del 13% del PIB dedicat a pensions" i que el sistema "no està en fallida". Precisament, com ha dit Majó, Masdeu recordava que estan "agafant diners de la caixa" (Seguretat Social) per "pagar els bancs" que "sí que han fet fallida tot avisant-nos de les pensions".

Des del PP de Manresa s'entenien les raons i per això s'han abstingut. Abans, però, hi hagut un intens debat entre PSC i PP, i encès, sobre si Zapatero va congelar o no les pensions.

Fiona (Coordinadora) ha agraït la votació. A continuació, ha estat aplaudida per tots.

Manresa, ciutat lliure de desnonaments

Els membres de la  PAHC del Bages han llegit un manifest, i la moció que presentava la CUP en nom de la Federació de Veïns de Manresa (FAVM). Jordi Masdeu (CUP) s'alegrava de "l'activitat de la gent" de Manresa. I recordava que "la lluita és al carrer".

Més enllà d'això i amb molts aplaudiments per tothom, Manresa ha estat declarada lliure de desnonaments per unanimitat a través de la votació de dues mocions.

La primera, de CiU, exposava que els que eren desnonats se'ls havia d'"exhimir de pagar el deute", i la de la CUP feia èmfasi en la "dació en pagament", en què "la policia local no havia d'actuar quan la polícia juidicial li demanés fer-ho" (en cas de desnonament), conjuntament amb altres punts, literalment extrets de les demandes del col·lectiu. Aquest reclamava paralitzar les execucions hipotecàries, "augmentar el parc públic d'habitatge oficial protegit" i, "si no pot ser, cedir el que tenen els bancs", entre altres mesures.

La responsable del govern local del tema, Mercè Rosich, regidora de Serveis Socials, exposava que l'11 de desembre de 2011, en un Ple, ja "s'havia aprovat la intermedicació de Serveis Socials" que ara es reclamava que continués. Exposava alhora que "de 56 persones ateses, en mig any 6 han arribat a un acord" amb l'entitat.

Per finalitzar, Majó (CUP) se sorprenia del vot favorable (CiU, PP) dels que acordaren la llei hipotecària.

Altres temes: Pla Prepara, Flors Sirera, Llei d'Estrangèria i mobilitat reduïda

La resta de mocions van tenir menys públic assistent. Això ho va exposar, subtilment i amablement, l'última compareixença. 

El grup municipal socialista va presentar una moció per instar el Govern espanyol que es continuï el Pla Prepara (del govern Zapatero) que ofereix cursos d'ocupació a aturats. Es va aprovar.

La CUP va decidir explicar una moció que "sense demanar pressupost" ni "concreció en anys" reclamava al govern "un calendari" per millorar la mobilitat als que usen cadira de rodes en els busos, etc. Segons la CUP, encara queden "barreres arquitectòniques", producte de "l'orografia i urbanització" de la ciutat. Culell (ERC) va defensar la feina feta pel tripartit i exposava que entenia, igual que socialistes, que en haver un Pla de mobilitat urbana, CiU pogués votar en contra d'una moció que era "perdre el temps". Va quedar rebutjada.

La PxC explicà una moció sobre la nova llei d'estrangeria que tindrà, diuen, una actitud "inòfoba" pel PP. Va ser rebutjada.

L'última compareixença, la de la Fina, va recordar el cas de Flors Sirera. Aquesta cooperant va morir a Rwanda. Un informe mantingut en secret explica l'atemptat, pel qual ningú ha estat condemnat. En aquest, s'explica la intervenció del terrorista i actual president, Paul Kagame, el qual el reben amb honors a la UE. La campanya "No en el meu mòbil" vol sensibilitzar sobre la producció de koltan. Va ser aprovada.

La PAHC del Bages es va mobilitzar durant la tarda
Entre uns 80 o 90 membres de la PAHC del Bages, d'STOP Desnonaments i ciutadans que s'hi havien afegit, s'han concentrat davant de l'oficina de Catalunya Banc a la Plana de l'Om, a les 6 de la tarda, amb una pancarta en què es llegia "si ens desnoneu de casa nostra, ocuparem els vostres espais" . I dit i fet. Tot i que no en el primer intent, ja que la sucursal bancària de la Plana de l'Om havia tancat, informada per les xarxes socials.

Després es va llegir un breu manifest en contra dels desnonaments. Aquest manifest se centrava en criticar Catalunya Banc pel "volum d'execucions hipotecàries, mala praxi general, desnonaments i mal tracte a la gent afectada", i per aquesta raó la definia com "la pijtor entitat financera a Catalunya".

Cal esmentar que la portaveu de les PAHC a Catalunya, Ada Colau, ja ha advertit que volien més "solucions i menys paraules".   

Precisament en el manifest es recordava que dels "321 casos presentats" només s'han signat "11 dacions".

La PAHC havia realitzat diferents actes des de les 6 de la tarda pels carrers de la ciutat. Aquestes accions reivindicatives s'havien difós durant aquest mes en les xarxes socials. Com no podria ser d'una altra manera, es volia denunciar la "injustícia dels desnonaments" que està succeint amb intensitat des de l'inici de la crisi econòmica. Entre els concentrats: gent d'ICV-EUiA, CCOO, Arran, ERC, CUP...

Després de passar per l'oficina de Catalunya Banc de la Plana de l'Om, els concentrats han continuat usant els xiulets, els lemes i els crits contra els bancs, en arribar a la plaça de l'Ajuntament. Allà han entrat a la oficina de la Caixa de Pensions i a una oficina propera del BBVA. Aquest cop sí que van poder fer una petita "performance". Tanmateix, els va sortir un "empleat de la banca" que els va recordar que ell "no era banquer" sinó "treballador de banca", intentant aturar l'acció. Aquesta es tractava de posar un llit i enganxines. Hi va haver un moment que van treure el llit i algú va cridar "també ens roben el llit!". També hi va haver alguna conversa entre algun membre i aquest, tot de forma calmada i amb el màxim respecte. Això sí, minuts després, i en un acte de provocació que no ha estat respòs, ell mateix va llençar a les deixalles, davant dels concentrats, una pancarta on deia "stop desnonaments", que li havien deixat.

La PAHC del Bages continuarà realitzant actes d'aquest tipus denunciant males praxis. La votació per unanimitat del Ple perquè Manresa sigui "ciutat lliure de desnonaments" els esperona, però no els relaxa. El membre de la PAHC del Bages Bernat Sorinas (@bernisorinas) així ho expressava al seu compte de Twitter: "Això és el principi, família!".


Pancarta de la concentració contra els desnonaments a la Plana de l'Om, prèvia al ple municipal Foto: Víctor MarcosParticipació