Dolorosa oportunitat perduda al Nou Congost

per Alex Alegre, 14 de gener de 2013 a les 01:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de gener de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
BÀSQUET ACB. El Bàsquet Manresa cau a la pròrroga davant del Caja Laboral (95-101) en un partit en què ha tingut moltes opcions de guanyar. Això no obstant, els homes de Jaume Ponsarnau no van poder sumar la tercera victòria de la temporada a causa de males decisions finals, tant dels jugadors com dels àrbitres. Troy DeVries va ser la referència anotadora del Manresa, amb 23 punts (5 triples).
Estadístiques del partit

El partit començava amb els dos equips mostrant-se desencertats, sobretot un Bàsquet Manresa que trigaria tres minuts a anotar els seus primers punts. Seria Hanga des del tir lliure en aprofitar una antiesportiva de Bjelica que ell mateix havia provocat. Les defenses s’imposaven als atacs, amb el Caja Laboral pressionant a tota pista durant tot el primer quart. Els bascos, però, tindrien problemes de faltes, i abans d’arribar al minut cinc del partit, els seus dos pivots titulars, Bjelica i Lampe, s’havien d’asseure amb dues faltes cadascun. Els manresans aprofitaven aquesta situació per sumar des del tir lliure (9-10 al minut 5). En el caos d’errors (els dos equips per sota del 40% en tirs de camp) i pilotes perdudes per part dels dos conjunts, els vitorians aprofitaven la seva major qualitat per avançar-se en el marcador: 11-15 després de la tercera falta consecutiva d’un desconcentrat Arco. Un 2+1 de Nocioni (que aprofitava el seu aparellament amb el jove Pardina) situava la màxima de 13-20, que reduiria una cistella de Palsson a l'últim segon per posar el 15-20 amb què s’arribava al final del primer quart. La diferència era més significativa quant a la valoració, amb un domini dels vitorians 27-10, amb un Pleiss fent-se l’amo i senyor de la zona amb sis rebots, i els manresans anotant vuit dels seus quinze punts des del tir lliure.

Troy DeVries va ser la referència anotadora del Manresa, amb 23 punts (5 triples). Foto: Manel Mas

Els dos equips semblaven sortir més encertats en el segon quart, però l’encert els duraria poc. El partit es mantindria igualat, amb els manresans agafant-se al partit de la mà d’un encertat DeVries (7 punts en aquest període, 23 en total). Els vitorians aprofitaven la seva superioritat en el rebot (17-25) per mantenir-se per davant, però sense aconseguir trencar el partit. Els manresans, per la seva banda, milloraven el seu joc amb el retorn de Rodriguez a pista, i es situaven a tres punts (24-27) a cinc minuts pel final. Tres tirs lliures d’Oleson eren contrarestats per un triple de DeVries (32-36), que donaven pas a la jugada del partit: Hanga col·locava un espectacular tap a Nocioni que feia aixecar el Congost, i en la continuació de la jugada el mateix Hanga taponava una penetració de Cabezas que aprofitava el Manresa per sortir al contraatac que culminava Asselin amb una espectacular esmaixada: 34-36. Una cistella de Lampe a l’últim segon posava el 34-38 amb què s’arribaria al descans.

El Bàsquet Manresa seguia disposat a lluitar per la victòria a la represa. Un triple des de vuit metres de Hanga al final de la possessió (39-42) mostrava l’encert que tindrien els manresans en aquest quart. Els vitorians manaven en els primers compassos del quart, corrent sempre que podien al contraatac. Guiats per un encertat Lampe, els vitorians aconseguien el màxim avantatge amb un triple de San Emeterio: 42-52. Els visitants seguien dominant en el rebot, factor que aprofitaven per liderar el marcador. Però quan pitjor estaven les coses per als manresans, DeVries es vestia d’heroi per anotar set punts seguits i iniciar un parcial favorable al Manresa en què Asselin es tornaria a imposar a la zona com anys enrere amb una brutal esmaixada. Dos tirs lliures de Rodriguez culminarien el parcial de 14-4 que empatava el partit a 56 a falta de dos minuts. El Caja Laboral trencava el parcial amb un triple de Cook, però no aconseguien trencar la dinàmica positiva dels locals, que veien com Asselin anotava dos tirs lliures que tornaven a posar els manresans per davant per primer cop des del 5-4 de l’inici. 62-61 i el Manresa guanyava el segon classificat.

Adam Hanga superant Fernando San Emeterio, antic MVP de l'ACB. Foto: Manel Mas

El Caja Laboral aconseguia frenar la tempesta ofensiva manresana a l'inici de l’últim quart de la mà d’un espectacular Nemanja Bjelica (11) que es mostraria imparable. Però els manresans estaven en estat de gràcia: tres triples seguits (dos de DeVries i un de Ramsdel ) posaven el 76-71 al marcador a l’equador del quart. Eren Ramsdell i DeVries, autors dels últims onze punts dels manresans, els que lideraven l’explosió local. Els vitorians aconseguien situar-se de nou a dos punts (78-76) després d’un triple de Bjelica, però Arco contestaria anotant el quart triple dels manresans en el quart, sense error: 81-76 a dos minuts pel final. Però quan la victòria semblava més a prop, als manresans els apareixien els nervis: tres pilotes perdudes de forma consecutiva permetia als vitorians empatar el marcador a 81 després d’un triple de San Emeterio. Els manresans sortien del partit quan més se'l jugaven, fruit també d’una sèrie de polèmiques decisions arbitrals que solien perdjudicar els de Ponsarnau. Dos tirs lliures de San Emeterio tancaven un parcial de 0-8 per als vitorians que els tornava a posar per davant (81-83) a un minut pel final. Però quan pitjor estaven les coses, Hanga apareixia al rescat robant una pilota al mig de la pista i acabant la jugada amb una esmaixada que igualava el partit a 83 a falta de 38 segons. Bjelica fallava el triple per posar per davant els bascos, però els locals no aprofitaven l’ocasió: DeVries fallava el triple que donava la victòria als manresans. Empat a 83 i pròrroga al Nou Congost.

Pròrroga

I els manresans sortien a la pròrroga pensant encara en com se’ls havia escapat el partit, i això es paga car davant d’un equip com el Caja Laboral. Liderats per Lampe, els vitorians aconseguien un parcial de 0-11 en tan sols dos minuts, que situava un ja insalvable 83-94 en el marcador. Els manresans encaixarien 18 punts en tan sols cinc minuts, abandonant la lluita que l’havia portat a estar a punt de guanyar el partit. Els arbitres seguien reclamant protagonisme per la seva banda, encadenant una sèrie de decisions molt polèmiques en contra els manresans. Al final, 95-101 i una oportunitat perduda a Manresa.

Josh Asselin esmaixa després d'una assistència de Javi Rodríguez. Foto: Manel Mas

Amb aquest resultat el Bàsquet Manresa es situa com a cuer en solitari, amb un balanç de dues victòries i quinze derrotes. El Caja Laboral, per la seva banda, ha vist com el seu entrenador Tabak iguala el rècord de Pesic de nou victòries en els seus nou primers partits.