El debat nacional sobre l'Estat propi, present més que mai al ple de pressupostos

per Joan Gil, 21 de desembre de 2012 a les 14:34 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de desembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA DEL PLE. L'Ajuntament aprova els nous pressupostos de 2013 gràcies al suport del grup municipal socialista, el qual s'ha abstingut, a canvi d'un Pla Local d'Emprenedoria i de més ajudes socials. També s'han aprovat 10 acomiadaments de treballadors públics.L'últim Ple de l'Ajuntament fins l'any vinent, ha començat a les 7 de la tarda amb una sala que estava plena de treballadors públics del consistori local. Amb la seva presència, amb alguna pancarta i algun gest simbòlic, els funcionaris i treballadors laborals de l'Ajuntament han volgut mostrar i estendre la seva solidaritat amb els treballadors acomiadats per l'Ajuntament fa pocs dies. També hi havia públic assistent no reivindicatiu: dues persones. Aquestes hi han estat durant tot el Ple. En canvi, la majoria de treballadors han marxat quan s'ha aprovat el dictamen de personal; per xiular uns minuts a les afores de l'Ajuntament. Només una part han seguit la meitat del plenari.

Amb un ordre del dia curt; la sessió ha acabat a les 10:30h.

Les tres claus del Ple d'ahir

La primera; la confrontació constant i ja històrica entre l'equip de govern municipal i els treballadors públics de l'Ajuntament. Avui, i tot i que es parlava de 10 acomiadaments, no hi hagut molt de soroll. En anteriors Plens, per exemple, quan els hi van rebaixar el sou; les escridassades i comentaris creuats foren més intensos.

La segona; l'entesa entre el Grup Municipal de CiU, ho sigui, el govern local, i el Grup Municipal Socialista (GMSoc). Aquesta entesa és deguda a l'estratègia de “coresponsabilitat”, segons assenyalava el portaveu del GMSoc. Aquesta “mà estesa” es va iniciar durant l'inici d'aquesta legislatura, amb discursos de “consens i responsabilitat”. Però, sobretot, fou després de la proposta de Pacte Social de Governabilitat presentat pel PSC de Manresa als mitjans, i trasmès pel seu grup municipal a CiU. En aquesta, tal i com ha recordat Irujo, hi havia tres prioritats: pla per a l'emprenedoria, lluita contra l'exclusió social i plans d'ocupabilitat. Des de llavors, però, segueixen intentant introduir les 40 mesures presentades en els pressupostos locals redactats pel govern de CiU.

La tercera; el debat nacional. Aquest ha estat present en tots els discursos. Ja és ben habitual que així sigui, però no tant com en el Ple d'ahir.


Acomiadaments que han enfrontat el govern municipal amb els grups opositors d'esquerres


La Candidatura d'Unitat Popular, a través dels seus dos regidors, han exposat el seu vot contrari als acomiadaments (dictàmen 3.1.1.). Exposaven que “abans que retallar” en la plantilla de personal, “potser caldria acomiadar les dues persones posades a dit”. Jordi Masdeu (CUP) es referia als dos càrrecs de confiança que té l'equip de govern local. Un dels dos membres de Plataforma per Catalunya (PxC) ha exposat que els dos regidors del seu grup també n'eren contraris. Per això, reclamaven “altres mesures” per “aturar la proposta” d'acomiadaments” i proposaven “més converses” amb el Comitè d'Empresa. I n'ha proposat alguna, que ja està succeint en algunes empreses, com ha recordat Albert Pericàs (PxC). “Rebaixar el sou de tots els treballadors” per “no acomiadar ningú”. Això demostraria “la solidaritat entre treballadors”, explicava Pericas. Baixant-se el sou “25 0 30 euros”, “potser no caldria” acomiadar; sostenia. Tant després de la intervenció cupaire com la de Plataforma, hi hagut aplaudiments. Tot i que en la última intervenció, s'ha sentit algun treballador contrari a l'aplaudiment dels treballadors. Cal explicitar, que entre els assistents hi havia gent que no sabia qui eren els de PxC.

El Grup Municipal Socialista també s'hi ha oposat. José Luis Irujo, president del GMSoc, ha exposat que calia “convocar la Mesa de la Funció Pública”. Per això, “el PSC votarà no”; ha exposat Irujo. Tot i que ha reconegut que “el capítol 1” estava “intacte” quan s'ha “retallat de tot”. També han estat aplaudits.

A continuació, els aplaudiments serien per Esquerra. Segons el Grup municipal d'ERC, aquesta decissió havia estat “pressa unilateralment” pel govern local. Per això, també s'oposaven a la mesura. “A més, caldria transparència”, i afegia Pere Culell (ERC), “i més en aquest moment complicat”. A més, exposava que potser no calia externalitzar, i contractar treballadors laborals, sinó repartir millor el treball entre funcionaris. Segons Culell “cal internalitzar” com “han fet al Kursaal on s'ha estalviat 100.000 euros” per “no externalitzar serveis”. Culell no volia contractar més. “No entenc com esgarrepem 25.000 euros per autocupació i microcrèdits, que està molt bé, i alhora, augmentem l'atur”, explicava sorprès. “El Pla de Mobilitat, civisme, els dos arquitectes contractats pel POUM” eren els exemples exposats per ERC per copsar la seva sorpresa. Proposaven posposar la decisió. ERC també recordava “el talent que tenim”. I explicava que “calia repartir costos” i escoltar “les propostes dels treballadors”.    

Finalment, el Ple ha acabat aprovant la mesura gràcies a la majoria convergent.

El regidor d'Hisenda presenta un Pressupost auster amb pitjors previsions

El regidor d'Hisenda ha fet una explicació extensa dels pressupostos; com ens té acostumats. Ha explicat que l'any passat van fer una previsió massa a l'alça i que en aquest pressupost fan una previsió pitjor. Ha reconegut que han caigut un 3% les subvencions i que “s'incrementen impostos”. Tot i que l'anàlisi dels pressupostos com ha exposat Culell “és complicada” si estàs “fora del govern local”; he recollit alguns grans números com exemples. Les empreses de servei públic Foment S.A., Manresana d'Arts Escèniques S.L., i Aigües Manresa, rebran 4.879.259 euros, 1.935.754 euros, 26.485.364; respectivament. Com tot pressupost local, els ingressos cobreixen el total de despeses. I el total de despeses, segons les previssions del govern municipal, són d'uns 78.621.000 euros; arrodonint. En canvi, en el Ple del 2011, en el que s'aprovaven els pressupostos d'aquest any, les despeses foren majors. D'uns 79.915.000 euros. 1 milió 580.000 euros més, segons el regidor d'Hisenda. Els pressupostos, són doncs més “austers”; com recordaven alguns regidors.

El GMSoc argumentava sobre els pressupostos. “Tenim una reducció de 23ME del 2008 al 2012”. Estaria bé “contextualitzar” i demanava aturar l'argumentació que dona “la culpa als anteriors governs municipals” de com “estan els comptes”. Com ERC, el PSC “assumim la nostra responsabilitat”, però “aquesta davallada” també succeix en governs de CiU, “producte de la crisi”. Cal doncs, que “rectifiquin”. Els hi deia als convergents, Irujo (PSC). “Aquesta mala gestió deixa sense 1,5ME?” es preguntava Irujo.

Les úniques esmenes als pressupostos, provinents del PSC

A continuació, Irujo es dirigia als regidors del consistori per presentar-los una esmena del Partit Socialista per aturar “la destrucció de llocs de treball, teixit productiu...” que criticava la reducció de la partida assistencial; que volia esmenar el PSC amb aquesta proposta. Era una esmena d'addició, per afegir al pressupost. En aquesta proposta es reduien partides tècniques per dotar de recursos un augment de la partida assistencial. Es reduien 5.000 euros per a gestió de centres educatius, per a serveis jurídics uns 2.000 euros, per a gestió ordinària uns 5.000 euros i també en restaven d'altres partides de gestió i tècniques xifres semblants, així com adjuntava un estalvi de 20.000 euros i de 3.000 euros d'unes altres; que acabava amb un estalvi general de 125.000 euros per a dedicar-lo a un “Pla Local per a l'Emprenedoria”. Irujo, recordava que tot plegat, anava en funció del que proposava el PSC: “un gir social” i un “exercici de responsabilitat”. Dues frases, molt presents avui al debat d'investidura. Deixant el Parlament i tornant al Ple, Irujo recordava el Pacte Social per la Governabilitat. Tot i el diàleg amb CiU i que amb els seus vots aprovarien aquesta esmena i la següent, criticava al govern per no haver segellat tal pacte. Pacte, al qual no s'hi han adherit els grups polítics amb representació o sense; excepte PxC  que en quedava exclosa. El PSC els hi ho criticava alhora que donava per bo la seva abstenció als pressupostos.

La segona esmena del PSC es tractava de garantir que “passi el que passi durant el 2013: “El Govern Municipal es compromet a realitzar les modificacionsde crèdit que siguin necessàries per incrementar les partides d’atenció social bàsica si aquestesqueden exhaurides abans de finalitzar l’any. Amb l’objectiu de què amb, aquests suplementseconòmics, es puguin atendre totes les peticions que la ciutadania de Manresa en situació de pobresai/o de risc d’exclusió social puguin efectuar davant elnostre Ajuntament i que estiguin, degudamentacreditades pels serveis tècnics municipals”.

ERC en canvi, criticava la postura del PSC. Pere Culell explicava que tal proposta (la última) ja estava assumida. Segons Esquerra, ja l'havia aprovat el Ple feia temps. Tal retret, ha sonat molt malament a les files socialistes que els hi han respòs. “Amic Culell nosaltres fa dos anys que fem esmenes als pressupostos, cosa que no fan d'altres” en clara al·lusió a ERC.

La CUP hi votava en contra, perquè “acomiada personal, perquè no hi havia model partipatiu en elaboració Pressupostos, i perquè atacava drets socials”. “Baixen” la majoria de “les partides socials”, deia Masdeu (CUP), i “la de joventut”, “88.000 euros!” exclamava. Masdeu recordava que “abans ens gastàvem 1.500 euros per aturat en polítiques actives d'ocupació i ara només 237 euros”. Això és degut a que no ha augmentat la partida de diners, “però si els aturats”.

PxC i PP han defensat la partida de l'Estat. La Generalitat ha pagat menys que l'Estat. Aquest “hi aporta més”; expressaven tant el PP com PxC. Pericas deia a més que no “cal gastar 400.000 euros en ajudes en programes d'acollida i en desenvolupament al Tercer Món ja que ja paguem pels que venen d'aquí com per pagar també allà”.

Altres mesures aprovades: tarifes per a grups escolars i 4rt conveni de l'ATM

Entre les mesures que s'han aprovat; la majoria han estat per unanimitat. S'ha aprovat el dictàmen sobre la renovació de les dades del padró municipal, en les quals hi hagut baixes i altes que han conclòs que hi ha 76.751 persones de ple dret com a habitants de Manresa. També s'han aprovat les típiques partides de deutes contrets amb els bancs, pagaments imprevistos o impagaments. Un dels casos era per un deute contret a la Fira Ecoviure declarat com a extrajudicial. Sobre això, i com ens té acostumats en Xavier Javaloyes (Partit Popular), el PP exposava “si és necessari” no contabilitzar aquestes partides com a “fixes” ja que “sempre hi són”. Es referia a partides que habitualment, surten com a imprevistos. El govern local li ha recordat la “imprevisibilitat” de tals partides. Alhora, s'han aprovat l'Acta anterior (a l'inici), les tarifes a les activitats de les escoles que fan amb guia o sense, a les visites a museus, entre d'altres; així com l'anul•lació de dues ofertes d'augment de tarifes del servei públic d'auto-taxis presentades per membres de RadioTaxi i del Sindicat del Taxi de Catalunya, aprovant-ne una. També s'ha aprovat el repartiment del romanent de l'associació recentment dissolta i sense ànim de lucre, Igloo Catalunya, a l'Església Evangelista a Manresa i a la Comunitat de Sant Egidi de Manresa, s'han explicat les absències durant el final del Ple de Sonia Diaz (PSC) i qüestions de presidència.

També s'ha aprovat el 4rt conveni perquè Manresa continui en el servei integrat de l'ATM, tot i que Joan Vinyes (ERC) matisava que “caldria que hi hagués una ATM de la Catalunya Central”, sense costos, perquè des de Barcelona “no poden gestionar el transport públic d'aquí millor que nosaltres”, tot i “no conèixer” la realitat regional.

Al final, CiU vota a favor i l'abstenció del PSC fa que els vots en contra de la resta de grups, s'aprovi.

Mocions d'ERC, CUP i PxC: horts i independència

La CUP i ERC han refòs les dues mocions presentades en una, per reclamar conjuntament una data i pregunta clara per la consulta d'autodeterminació; per instar al President i al Parlament a fer del procés un procés inclusiu on hi participin diferents entitats de la societat civil com Òmnium, AMI, ANC, etc. i que Manresa es declari legalment si es pot, i sinó, moralment territori lliure català. Tot i el discurs de Majó (CUP) recordant que “caldrà donar suport al Govern” per la consulta, tot i “vigilar-lo perquè no es tiri enrere” i les paraules de Joan Vinyes (ERC); CiU no hi ha votat a favor; amb la qual cosa no ha prosperat. A més, el PP s'ha sentit “agredit” per comentaris que se senten als plens com “Espanya ens roba” -es fixava amb els d'Esquerra”, i que “per sentiments” votarien No. Alhora reclamava que si podia ser “no calia” que “sempre” es féssin al•lusions a “temes no locals”.
PxC ha presentat la seva moció per tal de que els ciutadans que vulguin puguin deixar els seus espais buits a persones que vulguin conrear horts. La proposta “reduiria el carro de la compra, seria sostenible, aniria a favor del medi ambient”, i entre d'altres raons aniria en “contra” dels aliments provinents “del Marroc” amb clar to despectiu. Tal moció no ha prosperat.

Les polítiques de juventut, qüestionades

La CUP ha presentat una pregunta sobre les polítiques de joventut i perquè el servei d'informació juvenil estarà situat “en uns baixos”; denunciant-ho. La regidora de joventut l'ha contestat amb una resposta escueta i formal. Majó que reescrivia la resposta s'ha quedat amb ganes d'una major concreció.
  Imatge d'arxiu en què es veu una gran presència de treballadors municipals a la sala. Foto: Nació Digital



Participació