«Els desnonaments són lamentables, però cada cop som més gent que obrim els ulls»

per Ferran Sardans, 11 de desembre de 2012 a les 23:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 de desembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
ENTREVISTA-SOCIETAT. El passat diumenge dia 2 de desembre, al nou edifici de l'Ateneu Popular La Sèquia, es va celebrar la primera assemblea de la PAHC Bages (Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme del Bages). Entrevistem Bernat Sorinas, membre de la Plataforma, per analitzar aquest nou col·lectiu, destil·lar els seus objectius i conèixer de primera mà quines són les activitats que han realitzat fins avui i les que pretenen efectuar en un futur immediat.
Provaré de fer d’advocat del diable. La hipoteca és un compromís de pagament contret amb un banc. Per què defenseu als que es neguen a complir la seva paraula?

No defensem a qui es nega a complir la seva paraula. Treballem juntes i ens defensem totes per aconseguir que no facin fora de casa seva a cap afectada. L'habitatge és un dret bàsic i indispensable. Ens ha tocat viure en un país on en una pàgina del diari llegim com l'estat rescata als bancs amb diners públics i a la següent pàgina llegim com el mateix banc deixa una família al carrer.

Entenem que si el banc va taxar un habitatge per exemple en 180.000 euros i arriba un dia que l'afectada no pot pagar per causa directa d'una crisi causada pel sistema capitalista, entregant les claus el problema queda resolt. El banc guanya els diners més els interessos que aquella família ha pagat durant anys i es queda el pis en propietat. No creus que el deute ja està saldat?
És una llei injusta única a Europa. Crec que la frase “defensar als que es neguen a complir la seva paraula” és molt forta i totalment fora de lloc.


Com comproveu que els amenaçats de desnonament no són morosos de mala fe?

No ens ha fet falta cap comprovació, totes les afectades que ara mateix participen a l'assemblea son precioses,valentes i amb un cor gegant.

Bernat Sorinas vincula directament el sistema capitalista imperant en els darrers temps amb els desnonaments.

La primera Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i la Crisi va començar el 2009 com una organització molt petita, amb l’eslògan "No tindràs una casa en la teva puta vida". Avui no només defenseu als que no poden tenir una casa, sinó a aquells que sí van aconseguir tenir-ne una però avui són a punt de perdre-la. Hagués estat millor que anessin de lloguer, com tanta altra gent?
Bé, entendràs que jo no sóc ningú per dir què és millor i què és pitjor. El que si puc dir-te és que durant molts anys el sistema ens ha fet creure que comprar era el millor que podíem fer. De fet, la borsa d'habitatge de lloguer era molt limitada i inaccessible.

A banda de parar desnonaments i promoure la Iniciativa Legislativa Popular per a la Dació en Pagament, quines altres activitats feu?
D'entrada som una assemblea totalment oberta on tenim molts debats i d'on segur que sortiran moltes activitats. El primer debat, per exemple, l'hem tingut amb el nom, nosaltres hem canviat la C de Crisi per C de Capitalisme; entenem que la crisi és fruit d'un sistema capitalista malalt i injust. Ens formem i creixem juntes, plorarem i riurem juntes, a nivell personal una assemblea de la PAHC és una experiència genial. Si a créixer personalment i col·lectivament n'hi dius “activitat” doncs de moment les activitats que fem són dues a part de les altres que comentes.

Tinc la sensació que moltes vegades aconseguiu retardar un desnonament, però realment serveix d'alguna cosa, o bé només allarga la situació?
L'objectiu de la PAHC és no arribar al desnonament. El nostre objectiu és aconseguir una dació en pagament o condonació del deute i un lloguer social per l'afectada. De moment ja hem aconseguit una dació en pagament però sense lloguer social i l'experiència de les altres pahc's ens diuen que habitualment s'arriba a una solució abans del desnonament.

Amb l'actual procediment els jutges no tenen marge per valorar les circumstàncies de cada persona. Tot i això, un parell de jutges sí ho han fet, a Navarra i Girona. Com valoreu el paper dels jutges de Manresa?
Suposo que et podrem respondre aquesta pregunta quan portem més temps treballant casos. En 15 dies de vida ho sento però com comprendràs no puc valorar la feina dels jutges a Manresa.

La Plataforma, nascuda el diumenge passat, estrena logotip aquest dimecres.

Segons les dades que surten al cens fiscal de l’Ajuntament, el total d'habitatges de Manresa és de 38.307. D’aquests, 8.425 estan buits. A què es deu que hi hagi tants pisos buits al mateix moment que s’està deixant a gent al carrer i molts joves no poden independitzar-se?
És deu a uns anys de bogeria consumista i principalment a l'especulació. L'habitatge no pot ser un negoci. Si hi han pisos buits i persones al carrer o joves a casa els pares és per la falta d'una regulació amb els preus de lloguer. Els lloguers han d'anar de la mà de la situació econòmica de la població, i ara mateix resten a anys vista de les possibilitats del poble.

S'estan fent dacions en pagament per lliure acord de les parts? Hi ha qui diu que als immigrants se'ls permet més perquè els bancs tenen por de que tornin al seu país i no acabin pagant el deute.
La primera resposta és un sí com una casa de pagès. I sobre el tema dels immigrants, segurament és del col·lectiu de persones que més mentides i animalades s'han dit. Els partits com PxC fan córrer aquesta mena de rumors sense cap ni peus. Em sembla una bajanada i una falta de respecte que algú faci córrer aquests rumors.

A Sabadell, Vilafranca del Penedès, La Llagosta i Santa Perpètua de Mògoda els ajuntaments han pressionat a la Generalitat per paralitzar els desnonaments, i les quatre mocions sorgeixen de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Teniu previst fer el mateix a Manresa? Quina resposta espereu del govern municipal?
De moment la CUP de Manresa ens ha ofert espai/temps en un ple de l'Ajuntament de Manresa perquè com a PAHC Bages puguem presentar una moció. Jo personalment valoro que ens ofereixin el seu espai perquè nosaltres puguem presentar la nostra moció sense voler penjar-se la medalla ells. Si la farem o no és un tema que cal discutir en assemblea i encara no s'ha fet. Quan tinguem aquest debat decidirem què, com i amb qui ho fem. Del govern municipal espero una cosa, que escolti la veu del carrer.

Com valores la creació del banc dolent ideat pel ministre Luis de Guindos, que assegura que contribuirà a reduir molt el preu dels pisos?

La creació de Sareb (Banc dolent) és continuista amb la política de PP/PSOE de socialitzar les pèrdues d'entitats privades fent-les públiques amb tot els problemes que això comporta com hem pogut veure en aquests últims anys, per garantir les inversions privades, l'estat prioritza aquestes per sobre de les partides pressupostàries en educació, sanitat, cultura… creant l’enèsima contradicció del sistema. Si al final l'estat compra els immobles tòxics, no hagués estat millor fer-ho des d'un començament? I fer-ho per protegir a les persones, no per garantir les inversions privades, es podia haver assumit aquesta mateixa compra, en un començament, lligada a un lloguer social i no haver de fer fora de casa seva a moltíssimes famílies.

I la negociació frustrada entre PP i PSOE per la Dació en Pagament, amb 350.000 desnonaments a les seves esquenes?

És una vergonya. Haurien de plegar de la política tots. No serveixen al poble, l'enganyen, l'ignoren i de passada el maltracten. No calen més paraules.

Aquest any hi ha molt bones ofertes en els grans estands de bancs i caixes. Anuncien pisos molt rebaixats, fins i tot a meitat de preu del que valia fa cinc anys i quan se’n va firmar una hipoteca. Han de baixar més els preus dels pisos? Qui en marca el preu, els bancs o la gent?

Han de baixar molt més els preus, l'habitatge és un dret i com a tal ha de ésser accesible a tothom. Els preus els marca el mercat, un mercat que destrossa vides cada dia. La situació és lamentable però som optimistes, cada cop som més les persones que obrim els ulls. Segur que un dia les persones són les que marcaran el camí i no els mercats com ara.

Ens hem deixat algún tema important i interessant?
Per últim, i en nom de tota la PAHC Bages, ens agradaria molt fer públic l'agraïment a tota la família de l'Ateneu Popular La Sèquia per deixar-nos espai i cadires per fer les primeres assemblees. Sense elles, possiblement no hauria estat possible. Milions de gràcies.Participació