Obligats a remoure el passat per descobrir el present

per Aida Solà Concustell, 19 de novembre de 2012 a les 11:11 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de novembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
TEATRE. Aquest cap de setmana al Teatre Kursaal s'ha representat la tercera obra del TOC de teatre, 'Incendis'.  Clara Segura i Julio Manrique. Protagonistes de l'obra

Aquest cap de setmana ha arribat  la tercera obra del TOC de teatre, Incendis, un muntatge d’Oriol Broggi d’una peça de Wajdi Mouawad.

L'obra és la tragèdia personal d’una dona libanesa analfabeta, d’un poble sotmès a la guerra i al drama dels seus fills bessons per descobrir l'origen de la tragèdia de la seva mare, i perquè aquesta va decidir un bon dia callar i no tornar a parlar, són els incendis que ens provoquen Mouawad i Broggi.

L'obra  arranca a cal notari. Dos germans bessons (Julio Manrique i Clara Segura) reben les últimes voluntats de la seva mare de la mà del notari (Xavier Boada), unes enigmàtiques últimes voluntats: hauran de lliurar dues cartes, una al fill desaparegut fa anys, germà dels bessons, i una altre al seu pare. Els bessons donen per morts ambdós, però a partir d’ara comença el dolorós drama de conèixer perquè la mare -Nawal- va restar els darrers anys de la seva vida sense dirigir la paraula a ningú. La descoberta del seu passat és el coneixement del dolor més intens de la guerra, però també de l’esperança, l’esperança i el perdó de Nawal envers aquells que la van fer patir fins al turment.
 
Nawal, filla de la pobresa, aconsegueix alliberar-se aprenent a llegir i a escriure, i així serà capaç d’escriure l’epitafi a la tomba sense nom de la seva àvia, qui li va demanar que ho fes. La cerca d’un fill arrabassat la durà cap a la guerra, cap a la inhumanitat, cap a la descoberta i cap al desencís i el turment de la mà de la seva amiga Sawda (Màrcia Cisteró). Però el turment es transformarà en perdó perquè la cadena d’odis familiars, la cadena d’odis de la guerra, “s’ha de trencar per algun lloc”, com reperteix Nawal durant tota l’obra.
 
I els bessons tindran la missió notarial, la terrible missió notarial, d’haver de descobrir qui era la seva mare, on són el seu germà i el seu pare en un Líban encès de guerra pels quatre costats.


Tant Julio Manrique com Clara Segura i Xavier Boada interpreten diferents papers, encadenant escenes del passat amb el present, un recurs efectiu al
flaix back, combinant registres diferents: escenaris, efectes sonors potents, un llençol que fa de pantalla de vídeo i de jaima… Segura intepreta el paper de Nawal, però també de la filla bessona (Jeanne); Julio Manrique fa de bessó (Simon) de Jeanne, però també de guerriller.


Actors i Oriol Broggi, director de l'obraParticipació