«ERC estarà encantada d'encapçalar l'oposició i no entrar al govern»

per Ramon Aran i Vilà, 17 de novembre de 2012 a les 19:46 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de novembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
ENTREVISTA. El "capità Junqueras", tal com l'anomena algun militant, (Barcelona, 1969) és el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat. Llicenciat en Història Moderna i Contemportània i doctor en Història del Pensament Econòmic per la UAB, El Pou Digital ha parlat amb ell per esclarir què pensa fer ERC després de les eleccions.
El líder d'ERC recorda la seva vocació d'historiador en cada míting. Foto: R.A.


Des que es presentà com a candidat d'ERC al Parlament Europeu el juny del 2009, la seva progressió dins el partit ha estat meteòrica. El maig passat va aconseguir arrabassar l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts al PSC. Els bons resultats electorals i la crisi d'ERC el conduïren a la direcció del partit, després d'un relleu amistós amb la direcció sortint de Joan Puigcercós. Àgil de ment, ja té la resposta preparada a la pregunta que li formules. M'atreviria a dir que és dels pocs candidats dels partits que val la pena escoltar uns minuts, sense que calgui coincidir-hi.

Per què hauríem de votar ERC i no altres formacions que defensen el sobiranisme, com Solidaritat, les CUP o, fins i tot, CiU, que porta l'Estat propi al programa? 


Jo no sé per què s'ha de votar els altres. Només sé per què s'ha de votar Esquerra. Perquè és el soci més fiable que té el poble de Catalunya per arribar a la independència. I perquè ERC representa una alternativa econòmica i social, no només diferent, sinó molt millor, de la que representa CiU. Perquè ERC adreça el discurs al conjunt de la nostra societat: als empresaris i als aturats, als autònoms i als treballadors, als jubilats i als estudiants... I per tant, ERC és el partit que més pot construir una majoria social i política en el nostre país, que ens és indispensable per transformar profundament la realitat econòmica, nacional i social de Catalunya.

CiU centra el focus electoral en la figura del president Mas tot argumentant que el món només està pendent del resultat que tregui el president, a desgrat del resultat que pugui treure ERC. ¿Afavoreix el procés nacional que Mas aconsegueixi la majoria absoluta?

La política catalana no ha de ser el terreny de lluïment personal de ningú. No ha de ser un àmbit de disputa entre persones que volen exercir el lideratge. Ha de ser l'àmbit en què el poble de Catalunya exerceixi el seu lideratge. Els partits polítics, les patronals i sindicats, les universitats... acompanyem el lideratge del poble. ERC, insisteixo, és qui millor pot acompanyar el poble en aquest camí cap a la llibertat.

Heu dit que esteu disposats a entrar al govern si CiU fa passes clares cap a la independència. És una frase genèrica. Concretem-ho. Què voleu dir amb passes clares cap a la independència? 

ERC no està disposada a entrar al govern ni deixa d'estar disposada a entrar al govern. Ni res de tot això. Estarà encantada d'encapçalar l'oposició d'aquest país. És molt important que ERC sigui la segona força. És absolutament diferent si qui ocupa la segona posició al Parlament és ERC, el PP o el PSC. Per tant, ERC estarà encantada d'encapçalar l'oposició perquè està convençuda que la imatge més bonica i més eficaç per defensar els interessos de Catalunya és la del president i del cap de l'oposició sortint conjuntament al món explicant que Catalunya vol fer un pas endavant. Consisteix a donar la veu als ciutadans de Catalunya, a posar data a la democràcia, a permetre de forma explícita que els ciutadans expressin la seva voluntat, a fer un referèndum que estem convençuts que ha de ser al més aviat possible. No s'hi val perdre el temps. Si ERC guanyés les eleccions del 25 de novembre, vostè no ha de tenir cap dubte que aquella mateixa nit proclamaríem davant del món la voluntat d'esdevenir un nou Estat i iniciaríem les negociacions amb la comunitat internacional per consolidar el procés cap a la independència. 

La consulta o referèndum ha de ser al més aviat possible? També tenim un procés social que va a una velocitat tremenda...

No podem perdre el temps. Cada dia tanquen empreses, pleguen autònoms, hi ha botiques que no obren i treballadors que es queden sense feina.

Segons CiU, en el procés cap a l'Estat propi hi ha una estació inexarable, que és construir la hisenda pròpia, poder recaptar, gestionar i liquidar tots els impostos a Catalunya. ¿Fóra bo de fer la consulta abans de disposar d'aquesta infraestructura que, malhauradament, vol temps?

CiU ens diu que ens hem d'esperar a fer 100 estructures d'Estat per l'any 2020. CiU no entén que hi ha estructures d'Estat que només podem fer si som un Estat. No volem 100 estructures d'Estat el 2020. Volem un Estat al més aviat possible. Quan tinguem un Estat, totes les estructures vindran com una conseqüència immediata. Hem de parlar amb claredat al món, la comunitat internacional ha de saber que volem ser un Estat. Si no, continuarem sent un afer intern de l'Estat espanyol. Mentre siguem un afer intern, quan ens asseguem a la taula, l'Estat espanyol, si és que vol asseure-s'hi, no només serà jugador de la partida, sinó que també en serà àrbitre. Mente en sigui, d'àrbitre, canviarà les regles tantes vegades com li convingui. I tantes vegades com els convingui mai podrem guanyar la partida. Per tant, ens convé deixar de ser un afer intern. Això només és possible si parlem amb claredat al món. Que parlem al món que volem ser independents. Només si ERC és molt forta.

Junqueras afronta una recta de campanya en què les enquestes li comencen a somriure. Foto: R.A.

Com a historiador, sap de la connotació simbòlica que té la data de l'11 de setembre del 2014, dia que es commemoraran els 300 anys de la caiguda de Barcelona. Solidaritat ja ha dit que aquella data podria ser la propícia per celebrar un referèndum d'independència. Però, si tenim en compte que Escòcia celebra la seva consulta el juliol d'aquell any i que hi ha moltes probabilitats que els escocessis es decantin pel 'no' a la independència, ¿convé que Catalunya convoqui una consulta després dels escocesos? 

ERC no entrarà en un debat de si la data és millor l'11 de setembre, el 23 d'abril, el 4 de maig o el 5 de juliol. No estem aquí per discutir això, per la mor de Déu. Estem aquí per portar el país a la independència! Deixem de discutir cullonades i pensem a fer el que s'hagi de fer per portar el país a la independència. Vol dir que és gaire important si és l'11 de setembre o el 10 de setembre? Que vol dir que ve d'aquí? Per tant, preparem-nos. La millor manera de preparar-lo és que ERC sigui molt forta.

ERC ja ha purgat els pecats del darrer tripartit? 


Escolti, ERC no ha de purgar res en especial. Si algú ha de purgar alguna cosa, segur que és el president d'ERC, que deu tenir moltes coses per purgar. Som aquí no per fer-nos retrets sobre el passat, sinó per construir el futur. ERC té moltes coses de les quals sentir-se orgullosa en els seus 81 anys d'història. És l'únic partit d'aquest país que ha tirat endavant pactes nacionals fonamentals com, per exemple, el de la recerca, el de l'ensenyament, el de la innovació, el de la immigració... Som l'únic partit que ha estat capaç de fer això. Som l'únic partit que ha estat capaç d'impulsar grans consensos al nostre país.Participació