Junqueras demana als manresans que cusin voluntats amb els castellanoparlants

per Ramon Aran i Vilà, 17 de novembre de 2012 a les 11:52 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de novembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA. El candidat a la presidència de la Generalitat per ERC, Oriol Junqueras, ha protagonitzat el míting central de campanya al Bages de la formació republicana, al costat de l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, número 11 per Barcelona. Junqueras ha pronunciat un discurs amè i didàctic bastit sobre la necessitat que catalanòfons i castellanòfons han de concentrar-se en el que els uneix per construir un futur més digne.
Junqueras, lanquejat per la presidenta del Consell Comarcal, Adriana Delgado [a l'esquerra] i pel president comarcal d'ERC, Lluís Oliveras, al fons a la dreta, saludant un assisent a Els Carlins. Foto: Ramon Aran


En el 'tour' electoral dels partits, avui dissabte Manresa ha rebut la visita de Junqueras enmig d'un ruixim que enterbolia bon xic l'ànim. Malgrat això, el líder republicà ha esperonat l'auditori que omplia a vessar el petit teatre de Els Carlins.

Junqueras ha volgut subratllar que no són importants en el procés nacional els lideratges individuals i sí, en canvi, el lideratge que exerceix el poble. Junqueras es veu com a "cap de l'oposició" i ha fet broma tot dient que a ERC no li vindria "d'un o dos diputats" ser la segona força, donant per fet, no sense aquell punt d'optimisme graciós que serveix per cohesionar la tribu, que el partit avantatjaria folgadament el PP o el PSC.


L'alcalde de Sant Vicenç dels Horts ha insistit que si havia arribat a l'alcaldia havia estat perquè havia construït ponts de diàleg amb les persones d'origen castellanoparlant del municipi, "centrant-nos en el que compartíem". Junqueras ha citat el canonge Collell, intel·lectual carlí, autor dels cèlebres versos "No captem el dret de viure, dret que no es compre ni es ven, poble que mereix ser lliure, si no li donen, s'ho pren", que el republicà ha recitat, i també ha citat Karl Marx. L'historiador diu que, entre altres raons, és alcalde perquè és capaç de citar Collell i Marx alhora. El santvicentí ha dit que no hi hauria res millor que el president i el cap de l'oposició anunciessin plegats al món la voluntat de Catalunya d'esdevenir un nou Estat. [Vegeu la intervenció sencera de Junqueras a sota]


Junqueras ha pronunciat un discurs amè i didàctic

De fet, la recerca de ponts entre catalanoparlants i castellanoparlants és una dels eixos de campanya del partit de Junqueras. Ha quedat molt clar amb la reproducció d'un vídeo abans que cap dels ponents intervingués. És un vídeo de veïns castellanoparlants de Sant Vicenç dels Horts, que han participat activament en la campanya d'Esquerra. El que diuen no té pèrdua.


Vídeo electoral d'ERC emès a Els Carlins

A banda de Junqueras, avui destacava la presència del número 11 per Barcelona i alcalde de Moià, Dionís Guiteras, empresari i estudiant de 1r de Ciències Polítiques. El cantautor Quim Vila, també de Moià, l'ha presentat tot dient: "us juro que no la té petita". Guiteras li ha respost que "la presentació podria haver estat pitjor", en un míting en què no s'ha parlat de l'estat ruïnós de comptes de l'Ajuntament de Moià, una herència de l'anterior mandat. 

Dionís Guiteras, en el faristol dels parlaments. Foto: Ramon Aran

El de Castellcir i alcalde de Moià ha advertit que ERC no tenia el suport dels mitjans de comunicació com altres formacions per tractar-se d'un partit "sense gaires recursos", però aquesta mancança queda compensada, segons ell, per les provocacions de personalitats com les que ERC ha inclòs en el següent vídeo que també han vist els manresans, un vídeo de la plataforma Catalunya Sí que ironitza sobre la independència amb la voluntat de fer-la encara més positiva.


Quim Masferrer: "Ens poden fer fora del sistema mètric decimal"

Esquerra s'ha volgut acompanyar del suport musical de Quim Vila i del grup Abrília, en un míting que ha estat diferent dels usuals: amè, graciós i musical. Vila ha despertat el públic amb una paròdia del govern d'Aznar i Abrília ha interpretat dues cançons del seu repertori que s'adeien al moment polític i el missatge d'ERC: Porta'm ben lluny i Quan les coses no funcionen. [vegeu els vídeos]


Actuació de Quim Vila, que ha fet riure i cantar Els Carlins


Actuació d'Abrília

El model alimentari català, en perill

Guiteras ha centrat el discurs en el que diu que és la seva passió: "el sector rural". Guiteras ha estat catastrofista, tot assegurant que "el model alimentari" català "és en perill". Al parer del de Moià, "Catalunya no pot abastir d'aliments els seus catalans" pel fet que té dèficit en tots els àmbits alimentaris menys en el sector del "vi i el porcí". Guiteras ha alertat que companyies estrangeres de països àrabs i asiàtics estan comprant grans finques de les terres de Lleida per abastir-se d'alfals i altres productes per al seu mercat, una realitat que el moianenc considera que debilita Catalunya.

Relacionat amb això, Guiteras ha volgut treure ferro que la líder del PP català, Alícia Sánchez Camacho, a la Unió de Pagesos, avisés la Unió de Pagesos que Catalunya sortiria de la Unió Europea i deixaria de cobrar les ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC), uns 285 milions d'euros anuals. Guiteras ha dit que el país aporta cada any a la Unió entre 2.000 i 3.000 milions d'euros, de manera que si en quedés fora, "no passaria res".

Unes comarques "deixades de la mà de Déu"

Guiteras ha recordat que la "Catalunya interior" es troba "molt deixada de la mà de Déu" per mancança d'inversions en infraestructures. Ha posat d'exemple la C-55. Ell, nascut en plena ruralia, ha assegurat que "la indústria agroalimentària" és el "potencial" de la Catalunya central: "no tenim petroli, urani, però tenim intel·lecte", ha reblat.

Junqueras, pujant a l'escenari darrere de Guiteras, després de saludar el líder d'ERC a Manresa, Pere Culell, d'esquena. Foto: Ramon Aran

"Qui collons són ells per dir que l'Estany o Fonollos a han de desaparèixer?", ha preguntat Guiteras i el públic ha esclatat en aplaudiments. Un altre dels temes apuntats pel republicà és la intenció del govern espanyol d'aprimar l'administració local, afavorint l'absorció dels ajuntaments petits per part dels grans. Els municipis de menys de 20.000 habitants tenen molts números per desaparèixer.

Segons Guiteras, la Catalunya interior estar "en més perill que mai". "No ens poden canviar el model", ha insistit. 

El dia 26, proclamació de la República Catalana

Guiteras ha acabat parlant del que farien els republicans l'endemà de les eleccions si aconseguissin "majoria absoluta": "es proclama la República Catalana, ja", ha clamat.  Però és conscient que només és "el nostre somni". Guiteras ha apostat per una línia del partit que ajudi "en Mas per garantir als nostres ciutadans aliments", i entre altres objectius, "tenir una sanitat digna i una educació a l'alçada".

Guiteras no vol un nou Estat si qui el determina són els convergents: ell vol "una Constitució escrita amb la mà esquerra". Agosaradament, i un pèl demagògic, ha dit: "si votem independència, serem un nou Estat d'Europa i sortirem de la crisi"

També han intervingut el candidat de la JERC de la Catalunya central a les llistes, Isaac Peraire, i l'exalcaldessa de Sallent, Mireia Cortès. Peraire ha assegurat que la independència és un procés que hauria d'evitar la falta d'oportunitats dels joves i que aturi la fuga de cervells a l'estranger. Cortès ha reinvindicat el paper municipal d'ERC: "avui ningú no posa en dubte que ERC és un partit de govern, gràcies al municipalisme".

El teatre s'ha girat quan ha entrat el candidat Junqueras. Foto: Ramon Aran   Participació