Anglada, PP, ERC i la CUP surten a caçar vots al mercat de la Font

per Ramon Aran/Clàudia Benavent, 13 de novembre de 2012 a les 11:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de novembre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
REPORTATGE. Fins a quatre formacions polítiques han coincidit aquest dimarts al clàssic passeig electoral al mercat setmanal de la Font dels Capellans. Josep Anglada (PxC), Pere Culell (ERC), Adam Majó (CUP) i Dolors Montserrat (PPC) s'han apropat als compradors per demanar-los el vot.
El mercat de la Font és una parada ja clàssica en qualsevulla eleccions. El Pou n'ha preparat un recull de vídeos, a càrrec de Clàudia Benavent, amb escenes en què els polítics parlen amb la gent del mercat. També hem entrevistat breument els polítics.


Josep Anglada havia d'arribar a les 10 del matí. Era l'estrella del dia. De fet, Plataforma per Catalunya (PxC) era l'únic partit que havia muntat una parada al mercat. Desinhibit, Anglada s'acostava als paradistes parlant-los de tu a tu, demanant-los el vot pel seu partit. El vigatà ha fet declaracions a El Pou (vegeu el vídeo tot seguit) en què ha remarcat la necessitat que PxC es presenti en aquestes eleccions, malgrat que en el tema clau -el nacional-, Plataforma no tingui un posicionament clar. De fet, Anglada, a títol individual, és obertament contrari a la independència de Catalunya. Convé recordar que prové de partits postfranquistes com Fuerza Nueva.

 

Converses de membres de PxC amb gent del mercat  i minientrevista a Anglada

Ha resultat curiós que, quan conversàvem amb Albert Pericas, regidor de PxC a Manresa i integrant de la llista del partit al 25N per Barcelona en la posició número 19, famós per les seves sortides de to, Anglada se li ha acostat pel darrere, amb cara burleta i li ha dit "no diguis mentides, eh". Pericas, posat en evidència, ha respost com ha pogut: "jo la veritat sempre que pugui". És públic que Anglada exerceix un control ferri de les declaracions dels seus regidors, precisament per evitar sortides de to.

Al mercat també hi eren membres de la CUP, entre ells el regidor i portaveu del partit a Manresa, Adam Majó, repartint octavetes en què s'anuncia l'acte central de campanya dels cupaires al Bages. Serà el dijous 22 de novembre, a les vuit del vespre al teatre Conservatori, amb el periodista David Fernández, cap de llista per Barcelona, i el cantautor Cesc Freixas, que també forma part de la candidatura. Els de la CUP han estat els primers a marxar, just, casualitat?, quan ha arribat Anglada.

Majó ha remarcat que sent bones vibracions per al projecte de la CUP. Foto: Arxiu/Clàudia Benavent

Majó, número 37 a la llista per Barcelona el 25N,  ha reconegut que era un "tòpic" i un "clàssic" sortir a demanar el vot a la Font. Algunes enquestes situen la CUP per sobre de Solidaritat, tot i que, encara que sigui així, la majoria d'elles no els dóna representació ni als uns ni als altres. Malgrat això, Majó creu que les coses van bé. "Potser visc en una bombolla", admet, però assegura que la sensació és que la CUP està fent una bona campanya. Majó treu ferro a les enquestes pel fet que, explica, solen tenir més marge d'error per a les formacions petites.

També hi era el PP. En concret, la número 7 de la llista per Barcelona, la diputada de Sant Sadurní d'Anoia, Dolors Montserrat, que ha avançat que el dia 20 visitarà Manresa la candidata del PP a la presidència, Alícia Sánchez-Camacho. Montserrat s'ha trobat amb el regidor berguedà del PP Juan Antonio López Noguera, número 19 a la llista. El PP, segons les enquestes podria arribar a treure 18 diputats i esdevenir la segona força parlamentària. López Noguera, doncs, es troba a la frontera d'obtenir l'escó. No hi era el cap popular de Manresa, Xavier Javaloyes, que no va a les llistes del 25N. La diputada popular anava acompanyada de dos membres més del partit. Un d'ells, un home amb bigoti i cabells blancs, d'edat avançada, ens ha demanat que avui no féssim vaga. Montserrat ha defensat les polèmiques campanyes del PP sobre els cognoms García i les pensions [vegeu el vídeo].


Minientrevista a Dolors Montserrat, número 7 del PP. 

Més problemes per fer-se escoltar tenien els vergonyosos representants d'Esquerra, amb el president del grup municipal al capdavant, Pere Culell. Sabent-se en territori electoral poc propici, els republicans intentaven trencar el gel amb poca fortuna. Malgrat això, alguns compradors s'han aturat. Una dona, en concret, els ha dit que ella, "de política", no en sabia res. Però els ha escoltat. Culell destaca en el vídeo [vegeu-lo a sota] la necessitat que els polítics surtin de tant en tant a copsar el batec del carrer.


Minientrevista a Pere Culell, president municipal d'ERC.

El líder de PxC saludava amb naturalitat tot aquell que passava davant la seva parada. Foto: Ramon Aran

Culell conversava amb un ciutadà a qui potser Anglada hauria volgut buscar les pessigolles. Foto: Ramon Aran

Els compradors i venedors del mercat s'interessaven més aviat poc en els polítics. Foto: Ramon Aran

Anglada, just en arribar al mercat. Foto: Ramon Aran

Una compradora escoltava amb resignació el prec de Culell perquè votés Esquerra. Foto: Ramon AranParticipació