Laura Vidal
No passa sovint que una pel·lícula catalana aguanti a la cartellera dos mesos després de la seva estrena, però és que Casa en flames, de Dani de la Orden, s’ha convertit en un fenomen. La història d’una família acomodada que es reuneix a la casa d’estiueig de Cadaqués ha captivat els espectadors i és que el combo familiar està servit, amb la mare que vol viure la vida, els fills amb parelles i nets que no acaben de veure clar cap a on es dirigeixen, i per adobar-ho l’exmarit reaparellat de nou, són els ingredients perfectes perquè la pretesa alegre trobada acabi, com bé diu el títol, en flames. Ja sigui per les seves solvents interpretacions, per la brillant Emma Vilarasau (figura clau als escenaris del país, però cara de veure en pantalla) o perquè alguns dels dilemes que planteja ens poden sonar familiars, la pel·lícula ha anat calant a través del boca orella fins a convertir-se en la tragicomèdia de l’estiu.
Joana Vilar
Aquest mes de setembre ve carregat de propostes musicals. Comencem per les del Kursaal, on el 12 de setembre podrem gaudir d’un concert amb els temes més emblemàtics d’Els Pets, de la mà de Lluís Gavaldà i el professor del Conservatori de Manresa Joan-Pau Chaves; el dia 18 ens visitarà l’Orquestra Montgrins, amb un concert que combina tradició i modernitat; per altra banda, el dia 26 Santi Arisa i Àngels Mirabell porten un recital poeticomusical; i per últim, el 28 de setembre podrem escoltar Mayte Martín, en format de quartet i amb un repertori que inclou títols immortals que tots guardem en la memòria. Abans de tot això, però, aquest mes passa per Manresa el cicle Els Orgues de Catalunya, amb un concert del solista Josep Solé i Coll a la basílica de la Seu el 6 de setembre.
Maria Camp
L’activitat de les dones en l’àmbit artístic va ser, ses dels inicis del segle XX, una realitat cada cop més fructífera arreu de Catalunya i, particularment, a Manresa. Les dones artistes freqüentaven escoles i acadèmies i participaven de la vida cultural, i van jugar un paper cabdal en l’enriquiment de l’univers artístic manresà. L’exposició Pioneres. Les arrels femenines en l’art manresà explora aquest despertar artístic en clau femenina a Manresa i és fruit d’un procés de recerca a càrrec del col·lectiu GREHVAT.0. Estructurada en blocs temàtics, presenta més d’un centenar d’obres d’una cinquantena d’artistes vinculades a la ciutat. Creacions d’estètiques i tècniques diverses: pintures, escultures, dibuixos, fotografia, il·lustracions, pintura sobre tela, puntes, ceràmica, vidre, forja… Una mostra i una investigació que volen reivindicar el paper de les creadores nascudes entre final del segle XIX i la Guerra Civil, i descobrir un bocí de la historia cultural manresana. Es pot visitar al Casino fins al 27 d’octubre.