Una part de la millor discoteca del món és manresana

per Anna Pujol i David Aguilera, 29 d'octubre de 2012 a les 19:45 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'octubre de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
TENDÈNCIES-OCI. Durant cinc mesos de l'any, Eivissa és el centre de la música electrònica mundial. Dins d'aquesta espectacular i màgica illa, hi ha Space la nomenada millor discoteca del món als International Dance Music Awards (IDMA) d'aquest any 2012. El manresà Danny Marquez n'és deejay resident. Hem parlat amb ell de com hi ha arribat, de quins projectes futurs té, de l'illa, i també de Manresa. Danny Marquez en plena sessió. Foto: Space

Quan vas entrar al món de la música?

Fa molt, quinze anys, aproximadament. Tot va començar quan encara no tenia els divuit, vaig entrar a una discoteca i vaig descobrir que allò era el que volia fer. Als divuit o dinou ja vaig anar a parar a Eibissa, a Privilege durant molts anys, i a Space.

Això sí, cal tenir clar que els inicis solen ser durs, molts cops has de suplicar perquè et deixin posar discos. Comences punxant pels teus amics, arriba un moment que n'estàn farts de tu, però la veritat és que de mica en mica vas pujant, si no només ets dejaay, si també cuides de la part productora.

Quins són els teus referents musicals?

No puc dir un nom concret... De la mateixa manera que hi ha grans clàssics, com ara Carl Cox, també han aparescut, durant la meva trajectòria, nois de 17 anys que m'han marcat. Chunks, per exemple, un dj de Miami amb el que he treballat.

Com vas aprendre a mesclar? I a produir?

Pel que fa a mesclar, vaig agafar dos discos (vinils), una taula de mescles, i a veure que surtia. Primer, sortien nyaps, després, a costa d'hores i un gran esforç, va anar millorant la cosa. I, per aprendre a produir, vaig estudiar enginyeria de so a un centre de Manresa. Tanmateix, per ser productor no només has estudiar, també has de saber de música, com i on posar-la... És més complicat.

En el meu cas, cal dir que hi va haver un bon nombre de persones que em van ajudar, des dels components del grup Gossos, l'Antonio de Remendaos, fins al productor de la Kylie Minogue.
 
Moment d'eufòria entre el públic. Foto: Space

Què en penses de la iniciativa del govern de treure un curs FP amb titulació oficial de dj?

Em sembla una estafa, sincerament. Han vist molta demanda i apa, a fer un curs d'FP. M'agradaria saber quina carrera musical tenen els professors, totes les sessions que han fet...

Com has evolucionat, musicalment, des dels inicis fins ara?

De la mateixa manera que la música electrònica, que ara és més contundent.

Hi ha un gran debat entre sincronitzar o no, les dues cançons automàticament quan es mesclen. Què en penses?

Estic en contra d'anar enrere en la història. Si s'han fet avenços que et porten cap a millor, per què no aprofitar-los? Actualment, el que podem arribar a fer els deejays amb la música seria inviable només amb uns vinils, sense cap més eina. Podem fer servir la sincronització automàtica per afegir molts més matissos a la melodia, per enriquir-la. Això sí, abans de sincronitzar automàticament has de saber sincronitzar manualment, forma part de l'aprenentatge.

Quan i com vas aconseguir ser dj resident de Space?

La temporada passada vaig venir a punxar-hi varis dies, i em van oferir treballar per ells. Ja havia estat resident d'alguna discoteca fa anys, però vaig acabar-ne cansat. La figura del resident era molt pitjor que ara, abans t'havies d'estar des del principi de la nit fins al final, a totes les festes. Ara, en canvi, pots venir, fer la sessió i marxar. Per això, i perquè és la millor discoteca del món, vaig acceptar.

   Festa closing 2012 a Space, celebrada aquest octubre. Foto: Space

Com seria un dia de sessió, des que et lleves fins que te'n vas a dormir?

Us explicaré el dia del tancament de Space (7 d'octubre del 2012): Em llevo quan el cos em diu prou, programo el mòbil per rebre només trucades de tres, quatre números, ja que en dies així et surten “amics” de sota les pedres que volen entrar gratis a la festa... Llavors, al migdia quedo amb Camilo Franco, deejay amb el que fem la sessió conjuntament (back to back), per repassar tot allò que portarem al vespre. Dues hores abans de començar a punxar, arribem a la discoteca i atenem entrevistes. Una hora abans, anem a la sala a veure la sessió anterior.

Sobretot, durant el dia intentes relaxar-te, l'actitud de bon rotllo farà que la sessió passi d'estar bé a genial.

Futurs projectes?

Acabar de fer tots el projectes d'estudi començats, tant en solitari com en col·laboracions, a més de viatjar per tot el món alternant l'Space Ibiza on Tour i les meves actuacions en solitari.

Que té Eivissa que porti tanta gent amant de la musica electronica? I Space?

A la illa blanca és on la gent porta la cultura musical més endins. És la capital de la música electrònica als mesos d'estiu, i no tant estiu, perquè la temporada comença al maig i acaba a l'octubre. A més, Eivissa sempre ha estat relacionada amb diversió i bogeria.

Respecte a Space, és un club enorme, de 400 treballadors que vetllen perquè tothom tingui el millor servei possible. Des de la barra, on et serveixen la copa en tres minuts, fins al cartell musical, que sol ser força espectacular.
 

T'has plantejat mai quedar-te a viure a Eivissa?

Ho tinc massa ben muntat a Manresa: família, amics, estudi, oficina... Tot l'any viatjo, del gener a ara hauré agafat uns 70 avions... Però sempre acabo tornant.

Com veus la nit manresana?

Està fatal. Es tracta d'un cúmul de coses mal fetes durant molts anys, sumat a que mai hi ha hagut el recolzament necessari: Mossos per norma a l'entrada de Menfis; en canvi, a Silenci, que estan allà al costat, no hi ha cap control; policies a bars queixant-se pel soroll, quan hi ha un limitador de so... Una discoteca com La Carpa del Riu sense el so necessari; Menfis, un local de la òstia, tancat... No s'haurien de fer tants festivals que no serveixen per res, i començar per la base, fent que la festa es torni més divertida pel que fa a música, ambient, etc.

Podries donar consells a un noi o noia que està començant, per tal de fer-se un lloc com a deejay i/o productor?

Ha de treballar moltíssim, això és el més important. Jo m'he passat una mitja de dotze, setze hores al dia a l'estudi, durant quinze anys que porto de trajectòria. Si, a més, és bo o bona i té sort, podrà fer-se un lloc. Es poden tenir qualitats innates, però amb només aquestes no n'hi ha prou, cal molt esforç, idiomes, saber de música... I no només de música electrònica, també d'altres estils.
Més moments espectaculars de la festa closing de la discoteca. Foto: Space
Imatge promocional del deejay manresà. Foto: Danny Marquez

Més informació
- Twitter i Facebook de Danny Marquez
- Soundcloud amb sessions del deejay
- Web de SpaceParticipació