Una beguda de moda

Si hi ha una beguda de la qual se sent a parlar sovint, és la que avui comentem. Se li atribueixen propietats terapèutiques que han servit com a reclam per captar l’atenció de persones que busquen opcions de beguda saludable o defugen dels clàssics refrescos amb gas ben coneguts.

per Marta Jorge, 12 d'agost de 2024 a les 10:26 |
Comencem per l’etiqueta de la coneguda beguda:
 


L’etiqueta correspon a una beguda anomenada kombutxa. Poca proteïna, poc greix, poquíssima sal i 3,58 g de sucres. Essencialment, conté té, sucre i bacteris i llevats vius. Algunes ampolles poden contenir també alcohol en percentatge variable, entre un 0,5 a un 2%. En aquesta beguda el que es fa és afegir sucre al te i, a la barreja anterior s’hi afegeixen alguns microorganismes específics que s’alimenten de sucre. El percentatge de sucre que s’afegeix a la beguda és variable. La kombutxa que presentem aquí conté un 3,58%,  que vol dir que amb 250 ml de producte —el contingut habitual d’una ampolla—al dia ingerirem uns 9 g de sucre. Si tenim en compte d’altres possibles fonts alimentàries processades de sucre afegit i que la Organització Mundial de la Salut recomana diàriament 25 g al dia com a màxim, tampoc no és una beguda acalòrica ni de bon tros equiparable a l’aigua. De fet, a l’envàs de moltes ampolles s’inclou una nota que diu que “el sucre afegit es consumeix gairebé en la totalitat durant la fermentació”. Sigui com sigui, és un sucre afegit no present de forma natural. Un dels reclams a favor del consum de la popular beguda serien els bacteris que conté i els seus efectes beneficiosos per a l’organisme, cosa que tampoc té suport científic.

 RECORDA:
La kombutxa és una beguda ensucrada amb un contingut variable d’alcohol que en cap cas hauria de substituir l’aigua i tampoc no pot ser un refresc de lliure elecció en dones embarassades o abstemis. Es tracta d’una beguda a la qual s’han atribuït propietats sense fonament científic. És cert que hi ha qui la prepara casolana, però la fermentació és lenta i el procés pot posar en risc la innocuïtat alimentària. Per tant, tot i que és cert que la nostra microbiota o flora intestinal es pot beneficiar de substàncies que utilitza com a aliment –els anomenats prebiòtics–, sempre és millor consumir prebiòtics com la fibra a partir d’aliments no processats, més que no intentar pas aprofitar les bactèries presents a una beguda de moda com la kombutxa. 

 



Participació