És en un indret força amagat de la riera Golarda, aigües amunt de Monistrol de Calders. Al Geoparc hi ha nombroses balmes o
baumes, un fenomen geològic habitual a la Catalunya Central, on els rius i rieres aprofundeixen les seves lleres des de fa milions d'anys. En aquest procés, quan un riu fa una corba erosiona la part externa del revolt, excavant la riba fins a formar una balma que si és en roca poc consistent s'ensorrarà aviat, però si la del sostre és dura i poc fracturada es pot formar una cavitat de llarga durada i de considerables dimensions com la que ens ocupa.
A la balma de la Coma hi afloren diversos tipus de roques: margues blaves a la part baixa, per damunt hi ha una alternança de pedra sorrenca amb nivell prims de conglomerat i margues, i al sostre veiem un estrat molt potent de conglomerat sense cap fractura. La balma és ben activa, ja que en rierades importants l'aigua la inunda, com ho demostra l'acumulació de restes vegetals amb diversos troncs d'arbres. A més hi ha blocs caiguts del sostre, en algun dels quals s'observen restes vegetals fossilitzades i
burrows (galeries de cucs formades quan el sediment era al fons marí). Dins de la balma hi ha una petita font, de fet és un simple receptacle que recull aigua d'un degotall, però en la nostra darrera visita, el març de 2024, estava completament seca. A diferència d'altres balmes, aquesta no sembla haver tingut mai cap ocupació humana, probablement per estar encarada al nord i ser a l'abast de les riuades. En canvi, tenim constància que un pastor hi havia aixoplugat esporàdicament el ramat en cas de pluja.
Nom del paratge: La balma de la Coma.
Situació: És al terme municipal de Monistrol de Calders. S’hi va per la carretera de la Coma, passats els Gorgs Blaus, es travessa un pontet i tot seguit a la dreta comença un corriol que, sempre per la dreta de la riera i amb diverses bifurcacions, porta a la balma, que és a l'esquerra de la riera Golarda. Les seves coordenades són E 420114.5 N 4625227.5.
Procedència del nom: La Coma és el nom del mas propietari de la zona.
Situació geològica: La zona forma part de la Depressió Geològica de l’Ebre.
Importància geològica: És un magnífic exemple de balma activa i una de les més notables de tot el Geoparc.
Materials geològics: Roques sedimentàries d'origen marí, principalment conglomerats, gresos i lutites, totes consolidades per carbonat de calci.
Edat de la formació: Els materials que formen les roques van sedimentar aquí durant l’Eocè Superior, fa a l’entorn de 38-40 milions d’anys. La balma és geològicament recent, es devia començar a formar fa menys d’un milió d’anys.
Curiositats: En la novel·la
L'ànima de la vall, de l'autor calderí Lluís Cerarols, una part de l'acció passa a la balma de la Coma, tot i que l'autor n'ha canviat el nom i l’anomena la Balma Freda.