SAPS QUÈ MENGES?

Dolces temptacions

Diuen que al pot petit hi ha la bona confitura. Tal com veurem avui, depèn.

per Marta Jorge, 17 de maig de 2024 a les 10:59 |
Les melmelades són molt saboroses i estimades pels paladars més dolços, però no acostumen a ser aliments especialment saludables. Revisem l'etiqueta d'una melmelada de préssec d'un pot ben petit, de només 30 grams:
 


A banda de diferents additius que pretenen allargar la vida útil del producte, l'etiqueta només conté dos ingredients: préssec i sucre. Si la melmelada és de préssec, aquest és l'ingredient que esperarem trobar en primer lloc. Però, en revisar la informació nutricional, comprovem que 52 grams de cada 100 són carbohidrats. Concretament, la informació aclareix que 50 grams són sucres, els que s'han afegit per preparar la melmelada. Els altres 2 grams representen els que conté naturalment el préssec.
 
La melmelada és un producte molt dolç, en el qual aproximadament la meitat del pes és la fruita i l'altra meitat, sucre. Concretament, l'actual norma de qualitat que regula la melmelada indica que el % de sacarosa (és a dir, de sucre) a la confitura és superior al 40%. Com sempre diem en aquesta secció, menjar fruita fresca és la millor opció per diferents motius: conté sucres naturalment presents i en quantitat molt inferior, la capacitat de pujar en sang les xifres de glucosa són menors i, a més, conté fibra i diferents minerals i vitamines que rara vegada són presents a les melmelades a causa del tractament tèrmic al qual han estat sotmesos els pots. Al mercat hi ha opcions sense sucre per als paladars més dolços, però acostumen a incorporar edulcorants d'origen polialcohòlic que, sobretot, provoquen abundants flatulències a algunes persones.

 RECORDA:  Les melmelades són aliments especialment dolços perquè, a banda d'endolcir, el sucre incorporat aporta la textura i consistència pròpies del producte ,sense oblidar la funció que exerceix com a conservant. No obstant això, quan es tracta de menjar fruita sempre és millor escollir fruites fresques que aporten micronutrients necessaris i fibra sense l'excés de sucre i energia propis d'una melmelada. Com sempre diem al Saps què menges?, el problema no és menjar puntualment una torrada de pa amb melmelada, són els petits excessos els que acaben passant factura. Per tant, cal no oblidar que no sempre al pot petit hi ha la millor confitura. 

 Participació