CRÒNICA SOCIAL

Secció de nens dels estanislaus a la Cova (1902)

La fotografia mostra la secció de nens dels estanislaus en una representació de l’adoració dels Reis Mags a la Cova, en un pati situat entre l’església i la Casa d’Exercicis Espirituals, inaugurada el 21 de setembre de 1896.

per J. S., 16 de maig de 2024 a les 10:04 |
L’estil arquitectònic és neoclàssic i combina amb el barroc propi de l’església. Es veuen dos pilars que aguanten tres arcs carpanells i al darrere hi ha tres portes amb arcs rebaixats. Just al centre de la composició fotogràfica hi ha una representació del Nen Jesús, envoltat de sis espelmes, i a sota, observem Francesc Cornet Illa, amb 22 congregants, repartits a banda i banda. Els nens porten hàbit amb faixí de colors clars i la medalla dels estanislaus amb cinta de seda. Els tres reis també amb la medalla, van amb capes llargues, mantell i una corona al cap. Porten els nens petits de patge aguantant la capa perquè no toqui a terra. El rei negre, ajagut, aguanta les cadenes de l’encenser. En total, 33 personatges perfectament distribuïts. El fotògraf no va deixar ni un sol detall a la improvisació.

Les Congregacions Marianes van néixer a redós de la Companyia de Jesús, com a associacions religioses. A Manresa hi havia tres congregacions: la de Maria Immaculada i Sant Lluís Gonzaga, formada per joves i tradicionalment coneguda com a lluïsos, on va militar activament Lluís G. Cornet a la seva joventut; la de Maria Assumpta i Sant Estanislau de Kostka, que era la congregació menor, tradicionalment anomenada dels estanislaus, amb dues seccions: nens i  adolescents. El diari religiós La Verdad (1886-1888) en recollia el naixement en un article del 5 de febrer de 1887: «Solemne y de todo punto magnífica fue la función que la entusiasta Congregación de Luises, establecida en la iglesia de la Santa Cueva de esta ciudad, verificó el próximo pasado miércoles, fiesta de la Purificación de Nuestra Señora, (2 de febrer) con motivo de la instalación de una nueva Congregación para niños bajo la advocación de San Estanislao de Kostka». Cornet fou sovint l'encarregat d'organitzar els focs artificials d'algunes festes locals religioses com la Festivitat de l'Assumpció celebrada pels petits estanislaus a la Santa Cova, com també reflecteix el mateix article de La Verdad: «A la salida del templo se elevó en la plazuela de enfrente un globo aerostático y se quemó un bonito ramillete de fuegos artificiales que acusa en su autor, el joven aficionado Luis Cornet, una destreza admirable. El público elogió el buen gusto del adorno, tanto del interior del templo, como del exterior, de todo lo cual nuestro queridísimo amigo Ricardo Abadal, ha sacado fotografia, en cuyo arte hace maravillas como aficionado». I la tercera, la de Maria Anunciada i Sant Josep, d’homes casats, tradicionalment joseps.


Nota: Per completar la crònica social del mes d’abril, esmentem que Francesc Cornet, el 24 d'abril de 1853, va comprar la casa dels carrers d'en Botí 4 (avui 6) i Pedregar, que va acollir la fabricació i venda de vetes i cordons, amb la denominació Marca de Fábrica de Francisco Cornet. 



Participació